Mi az a Déjà vu?

2018. szeptember 12.

Mindannyian éltük már át a kicsit ijesztő, kicsit varázslatos, de nagyon is furcsa Déjà vu élményét. Amikor pár másodpercig minden egybe vág, minden szóról, minden mozdulatról tudjuk milyen lesz. De valóban tudjuk?

A szinte már természetfelettiként átélt Déjà vu érzés bármikor ránk törhet. Egy helyzet, egy mozdulatsor, egy szófordulat, amiről úgy érezzük, pontosan ugyanígy már megtörtént velünk. Ez pedig sokszor olyan érzetet kelt bennünk, mintha meg tudnánk jósolni, mi is fog történni a következő pillanatokban. Tudósok szerint azonban ez egyáltalán nincs így.

A Déjà vu általában minden előjel nélkül, hirtelen jelenik meg, így hajlamosak vagyunk azt egy sorsszerű dolognak gondolni. A jelenséget sokan ruházzák fel valamilyen misztikus determinációhoz kapcsolódó jelentéssel. Azonban a Colorado állambeli egyetem kutatói kifejlesztettek egy olyan technikát, amellyel dinamikus videosorozatok által képesek mesterségesen előidézni az érzést. A kutatás vezetője, Anne Cleary évek óta foglalkozik a Déjà vu-vel. Elmélete szerint a Déjà vu az ismerősség egy különleges megjelenése: egy olyan helyzetben felfedezett ismerős elemeké, amelyben tudatosan nem kellene, hogy legyenek ilyenek.

A kísérletben résztvevők különféle helyszíneken tettek virtuális sétákat (például roncstelepen, sövényes kertben), amelyek között nem volt témájukat tekintve semmilyen összefüggés, azonban elrendezésükben voltak apróbb hasonlóságok. Míg a virtuális séták közben az alanyok tudatosan nem voltak képesek felidézni az előző helyszín beállítását, az agyuk felismerte az apróbb egyezéseket. Azonban az egyes résztvevők által tapasztalt Déjà vu érzés mégsem javította annak esélyét, hogy eltalálják az útvonalon következő kanyar helyes irányát, hiába vallották ők maguk is, hogy úgy érezték, biztosabbak döntésükben.

A kutatás konklúziójaként Cleary megállapította, hogy a Déjà vu nem a jövőről szóló érzés, hanem emlékeinkből áll össze, azaz egy metamemóriai jelenség. Emiatt bármennyire ismerősnek is tűnik egy helyzet, mégsem tudjuk megmondani, mi fog történni a következő pillanatban. Még ha az érzés el is hiteti velünk, hogy igen.

 

Kulcsszavak: ,