Mi a teendő furunkulus esetén?

Mi a teendő furunkulus esetén?

Kapcsolódó tünetek:

Mi a furunkulus?

A furunkulus a szőrtüsző begyulladása következtében jön létre. Eleinte egy pattanásra hasonlít, majd később egyre fájdalmasabb és érzékenyebb lesz, végül pedig gennyel telik meg. Ritkán saját magától, illetve fertőtlenítőszeres kezelés hatására meggyógyul és eltűnik, de gyakran szükséges antibiotikum használata helyileg, esetenként szájon át szedve.

A furunkulus tünetei

A testünkön bárhol, ahol van szőrtüsző, keletkezhet furunkulus, de a leggyakrabban érintett területek közé az arc, a tarkó és a hónalj, valamint a fenék táj tartozik (bár itt az illatmirigyek gyulladásával járó speciális betegségre is gondolnunk kell). A furunkulus tipikus gyulladásos tüneteket okoz:
  • fájdalom
  • bőrpír
  • meleg tapintat
  • duzzanat
Az érintettek először a bőrgyulladást veszik észre, ami után egy fájdalmas csomó keletkezik, amiből rövid időn belül már genny is távozik. Ezzel együtt azonban a panaszok is enyhülni kezdenek. Egyesek ilyenkor fáradékonyak és levertek, másoknál nem jelentkeznek ilyen tünetek.

A furunkulus kezelése

A legjobb, amit tehetünk, ha nem piszkáljuk, főleg nem nyomkodjuk a gyulladt területet, ellenkező esetben széterjedhetnek a baktériumok, és nagyobb kiterjedésű erős gyulladás jöhet létre, illetve a kiürülő váladékkal más szőrtüszőket is megfertőzhetünk, így több furunkulus is kialakulhat. Az egyetlen helyes dolog, amit tehetünk, hogy a megfelelő fertőtlenítésen túl  az érintett területhez nem nyúlunk hozzá, ezáltal nem hordjuk szét a kórokozókat. Amennyiben az arcunkon keletkezik a furunkulus – például begyullad a szakáll egyik szőrtüszője –, minden esetben keressünk fel egy bőrgyógyászt vagy háziorvosunkat. Szintén hatásos lehet az infravörös fény alkalmazása, ezzel ugyanis gyorsítani tudjuk a gyógyulási folyamatot, mivel a meleg hatására előbb beérik a furunkulus. Természetesen számos házi praktika is létezik a furunkulus kezelésére, melyek között a körömvirág alkalmazása az egyik. Külsőleg alkalmazva enyhíti a gyulladást és segíti a gyógyulást. De ha rövid fertőtlenítőszeres kezelés után nem javul az állapot, jobban tesszük, ha orvoshoz fordulunk a házi praktikák helyett. Nagyon fontos, hogy kiemelten figyeljünk a megfelelő higiéniára! Rendszeresen fertőtlenítsük le a furunkulust, majd alaposan mossunk kezet. Ezáltal megakadályozzuk, hogy a testünk más részeire is átvigyünk a baktériumokat.

A furunkulus orvosi kezelése

Már fentebb említettük, hogy egyes eseteknél javasolt orvos felkeresése. Ez akkor ajánlott, ha nem észlelünk rövid időn belül javulást, ha gyakran van furunkulusunk, vagy az nagyon fájdalmas, illetve ha mindig a hónalj, a tarkó, a derék, illetve a fenék tájéka érintett. Ilyen esetekben  akár valamilyen betegség is állhat a háttérben – például diabétesz, krónikus fertőzések, leukémia, de akár a HIV-vírus is szóba jöhet. Amennyiben kiderül, hogy mi okozhatja a furunkulusokat, a kiváltó betegség terápiája nagyban támogatja a furunkulus kezelését is.
2020. augusztus 27.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek