Mérgező párkapcsolat – mik az első jelek?

2017. augusztus 15.

Kapcsolódó tünetek:

depresszió érzése

Azokról, akik tartós párkapcsolatban élnek, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy minden bizonnyal harmonikus is a viszonyuk. Pedig ez sajnos sokszor nem így van és gyakran még ők maguk sem veszik ezt észre. Egy párkapcsolat nem csak boldog, hanem mérgező is lehet számunkra, ami közérzetünkre, pszichénkre és egészségünkre is rossz hatással van. Összegyűjtöttük az első jeleket, melyekből felismerheted!

Társas lények vagyunk, szeretünk párkapcsolatokban élni, és a legszerencsésebb az, ha egy ilyen kapcsolat kiegyensúlyozott és boldog is. Sokszor azonban, talán leginkább a megszokás vagy a görcsös ragaszkodás miatt az emberek hajlamosak egy mérgező kapcsolatban is ugyanúgy élni, mintha minden rendben lenne. Egy ilyen viszony sokáig nem is tudatosul bennünk, pedig jelek vannak bőven, melyeket érdemes átgondolni.

Rossz kommunikáció

Az, hogy egy kapcsolatban milyen gyakori, teljes és milyen minőségű a kommunikáció, az rengeteget elárul arról, harmonikus-e ez a viszony, vagy már inkább mérgező. Például, amikor az egyik fél már nem igazán hallgatja meg a másikat, nem érdeklődik a dolgai iránt és csak legyint a mondanivalójára, akkor már elég rossz a helyzet. Ha azon vesszük észre magunkat, hogy gyakran tartunk a másik reakciójától és emiatt már inkább el sem mondjuk neki mit érzünk, mi a véleményünk egyes témákról, ideje megbeszélni a helyzetet, mert csak rosszabbra fordulhat.

Megalázó, kellemetlen helyzetek

Legyen szó éppen a szexuális életről vagy bármilyen közös programról, tevékenységről, ha abban kellemetlenül érezzük magunkat változtatni kell rajtuk. Nem természetes a megalázottság érzése semmilyen szituációban, nem is szabad elhessegetni vagy legyintve belenyugodni. A kompromisszum megoldás ilyen esetekben, a belenyugvás sosem.

Bizalomhiány

A szakemberek szerint, amikor egy kapcsolatban legalább az egyik félnek nehezére esik megbízni a másikban, akkor elég valószínű, hogy mérgező párkapcsolatról van szó. A bizalom minden emberi kapcsolat alapja, ha az megszűnik, nagyon nehéz újra felépíteni. A magas fokú bizalomhiány veszélyes lehet, veszekedésekhez, erőszakhoz vezethet.

Nagyon jó, ha időben felismerjük a jeleket és megpróbálunk változtatni a helyzeten. Egy mérgező kapcsolat ugyanis stresszhez, depresszióhoz vagy szorongáshoz vezethet, ráadásul fizikai tünetei is lehetnek.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Skincode Fall-in-Love szett

    Skincode Fall-in-Love szett

    <p>A szett tartalma: - Arclemosó gél - 24h Sejtmegújító arckrém - Intenzív feszesítő arcápoló szérum - Fiatalító szemkörnyékápoló krém</p>

    12 690 Ft
Anorexia, bulímia – Étkezési zavarok

Anorexia, bulímia – Étkezési zavarok

Bár a táplálkozás szükséges ahhoz, hogy életben maradjunk, zavarai mégis gyakoriak, hiszen a vékonyabb testalkat utáni vágy nem ismeretlen dolog a mai világban. Ezért pedig sokan képesek szinte bármit megtenni, amivel egy idő után az egészségüket is súlyosan veszélyeztetik.

féltékenység okai

A féltékenység pszichológiai okai

A féltékenység minden kapcsolatban megjelent már valamilyen formában, de vajon miért üti fel fejét a zöld szörnyeteg? Mi az oka, a háttere a féltékenységnek? Lehet, hogy nem is a másik okozza bennünk ezt a gyötrő érzést?

párkapcsolati függőség

Ez is egy betegség: párkapcsolati függőség

Sajnos egyre többen szenvednek függőségekben, amelyek közé nem csak az alkohol-, cigaretta- vagy kábítószer függőség tartozik, de a párkapcsolati is.

Ezek a leggyakoribb függőségek

Szinte bármi képes függőséget okozni, legyen az étel, ital, tevékenység, vagy bármi más. Léteznek fizikai és szellemi függőségek, és sajnos mindkét kategória nagyon veszélyes lehet.

7 tipp a boldog és kiegyensúlyozott párkapcsolatért

A párkapcsolat önmagától nem működik, időt és energiát kell rá fordítani, hogy mindkét fél jól érezze magát benne. Ha valaki úgy érzi, hogy a kapcsolata ellaposodott, esetleg több az összezördülés, mint eddig, akkor nem kell elsősorban a válásra gondolni. Vannak módszerek, melyekkel visszahozható az összhang, újra élvezetessé és meghitté válik a párkapcsolat.

Összes cikk Életmód témában