Mérgező párkapcsolat – mik az első jelek?

2017. augusztus 15.

Kapcsolódó tünetek:

depresszió érzése

Azokról, akik tartós párkapcsolatban élnek, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy minden bizonnyal harmonikus is a viszonyuk. Pedig ez sajnos sokszor nem így van és gyakran még ők maguk sem veszik ezt észre. Egy párkapcsolat nem csak boldog, hanem mérgező is lehet számunkra, ami közérzetünkre, pszichénkre és egészségünkre is rossz hatással van. Összegyűjtöttük az első jeleket, melyekből felismerheted!

Társas lények vagyunk, szeretünk párkapcsolatokban élni, és a legszerencsésebb az, ha egy ilyen kapcsolat kiegyensúlyozott és boldog is. Sokszor azonban, talán leginkább a megszokás vagy a görcsös ragaszkodás miatt az emberek hajlamosak egy mérgező kapcsolatban is ugyanúgy élni, mintha minden rendben lenne. Egy ilyen viszony sokáig nem is tudatosul bennünk, pedig jelek vannak bőven, melyeket érdemes átgondolni.

Rossz kommunikáció

Az, hogy egy kapcsolatban milyen gyakori, teljes és milyen minőségű a kommunikáció, az rengeteget elárul arról, harmonikus-e ez a viszony, vagy már inkább mérgező. Például, amikor az egyik fél már nem igazán hallgatja meg a másikat, nem érdeklődik a dolgai iránt és csak legyint a mondanivalójára, akkor már elég rossz a helyzet. Ha azon vesszük észre magunkat, hogy gyakran tartunk a másik reakciójától és emiatt már inkább el sem mondjuk neki mit érzünk, mi a véleményünk egyes témákról, ideje megbeszélni a helyzetet, mert csak rosszabbra fordulhat.

Megalázó, kellemetlen helyzetek

Legyen szó éppen a szexuális életről vagy bármilyen közös programról, tevékenységről, ha abban kellemetlenül érezzük magunkat változtatni kell rajtuk. Nem természetes a megalázottság érzése semmilyen szituációban, nem is szabad elhessegetni vagy legyintve belenyugodni. A kompromisszum megoldás ilyen esetekben, a belenyugvás sosem.

Bizalomhiány

A szakemberek szerint, amikor egy kapcsolatban legalább az egyik félnek nehezére esik megbízni a másikban, akkor elég valószínű, hogy mérgező párkapcsolatról van szó. A bizalom minden emberi kapcsolat alapja, ha az megszűnik, nagyon nehéz újra felépíteni. A magas fokú bizalomhiány veszélyes lehet, veszekedésekhez, erőszakhoz vezethet.

Nagyon jó, ha időben felismerjük a jeleket és megpróbálunk változtatni a helyzeten. Egy mérgező kapcsolat ugyanis stresszhez, depresszióhoz vagy szorongáshoz vezethet, ráadásul fizikai tünetei is lehetnek.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Ezért csökkenhet a nők szexuális vágya szülés után

Ezért csökkenhet a nők szexuális vágya szülés után

Az első pár hónap egy gyermek születése után – amellett, hogy gyönyörű egyben – nagyon felkavaró időszak, amikor az újdonsült anyuka és apuka teljesen új élethelyzetben találja magát. Ezek a változások pedig a szexuális életükre is kihatással lehet.

A Hold állása valóban befolyásolja közérzetünket?

A Hold állása valóban befolyásolja közérzetünket?

Történelmünk során a Nap és a Hold fontos szerepet töltött be a kultúrákban, a civilizációk működésében és a spirituális életben is. Az egészségünkre gyakorolt hatása azonban heves vitákat vált ki, ezért érdemes mélyebbre ásni.

Humor nélkül nincs egészséges agy

Humor nélkül nincs egészséges agy

„A nevetés a legjobb orvosság” – sokáig azt gondoltuk, hogy ez csak egy közhely, de a tudósok kiderítették, hogy van valóságalapja. A nevetés nem csupán boldogsághormonokkal árasztja el a szervezetünket, de még agyunk teljesítőképességét is növeli.

Gyógyszer a szülés utáni depresszió ellen

Gyógyszer a szülés utáni depresszió ellen

Új gyógyszer bevezetését engedélyezte az amerikai élelmiszer-és gyógyszerhatóság (FDA). Ez az első olyan készítményét, amely specifikusan a szülés utáni depresszió kezelésére lett kifejlesztve.

3 tanács szülés utáni depresszió ellen

3 tanács szülés utáni depresszió ellen

A szülés utáni depresszió milliókat érintő jelenség, amely az új anyukákat szinte villámcsapásként éri, a legtöbben pedig egyáltalán nem is számítanak rá. Cikkünkben összeszedtünk 3 fontos tanácsot, amely segíthet a betegség elleni küzdelemben.

Összes cikk Életmód témában