Méregtelenítés

Méregtelenítés

A méregtelenítő kúrák célja, hogy megszabadítsuk szervezetünket a bélrendszerünkben lerakódott káros anyagoktól (méreganyagoktól).

A bélrendszerben történik a tápanyagok és a vitaminok felszívódása és itt élnek olyan, szervezetünk számára ‘jótékony’ baktériumok (úgynevezett normál bélflóra), amelyek fontos szerepet töltenek be a kórokozók elleni védelemben. Táplálkozásunk során sajnos egyre több káros anyagot juttatunk szervezetünkbe. Ezek a nem kívánatos anyagok a belekben felhalmozódva gátolhatják a tápanyagok és a vitaminok felszívódását, illetve kedvezőtlenül hatnak a jelen lévő normál bélflórára. Mindezek a következő tüneteket eredményezhetik: fáradtság, hajhullás, töredező körmök, pattanásos bőr, ekcéma, haspuffadás, szélgörcsök, székrekedés, elhízás, fertőzésekre való hajlam növekedése.

A fent részletezett problémák kialakulása kellő odafigyeléssel megelőzhető:

  • A megelőzés érdekében fogyasszunk megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékot!
  • Kerüljük a szénsavas, színezékkel telített üdítőket, helyettük inkább víz, illetve természetes teák fogyasztása javasolt!
  • Táplálkozzunk kiegyensúlyozottan!
  • Figyeljünk a megfelelő rostbevitelre, együnk minél több, lehetőleg nyers zöldséget és gyümölcsöt!
  • Fordítsunk figyelmet a helyes mértékű vitamin és ásványi anyag bevitelre is!
  • Kerüljük a mesterséges színezőket, és adalékanyagokat tartalmazó élelmiszereket!
  • A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás is kiemelten fontos egészségünk megőrzése érdekében.
  • Napi rendszerességgel tartózkodjunk friss levegőn! A rendszeres testmozgás szintén kiemelt fontosságú.
  • Kerüljük a mesterséges anyagokat tartalmazó kozmetikumokat és tisztálkodó szereket! Az ezekben lévő káros anyagok ugyanis felszívódhatnak bőrünkön keresztül.

Számos méregtelenítési módszer létezik: böjtök, különböző étel és ital kúrák, szauna és masszázs kúrák és vannak kifejezetten méregtelenítési célból kifejlesztett étrend-kiegészítő termékek. Ezekben a termékekben természetes eredetű növényi rostok találhatóak, melyek nemcsak a bél tartalmát takarítják ki, hanem a bélfalról is eltávolítják a lerakódott anyagokat.

A legtöbb ilyen terméknek úgynevezett prebiotikus hatása is van. Ennek lényege, hogy hatásukra a szervezet számára hasznos baktériumok (normál bélflóra) elszaporodnak a vastagbélben, kiszorítva onnan a káros baktériumokat, növelve ezzel szervezetünk védekezőképességét. Az étrendkiegészítők kiválasztásánál legyünk óvatosak! Az OÉTI (Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet) ugyanis bevizsgálta a forgalomban lévő étrendkiegészítőket és többről kiderült, hogy nem alkalmazható biztonsággal. Ezek az OÉTI által csillaggal megjelölt termékek, míg a biztonságosnak ítélt termékek a zöld pipa jelzést kapták. Étrendkiegészítő vásárlása előtt mindenképpen javasoljuk, hogy tájékozódjon annak biztonságosságáról a gyógyszertárakban, illetve az OÉTI honlapján!

2014. április 30.

Akciós ajánlataink