Menstruáció és strandolás

Menstruáció és strandolás

A szexuálisan aktív, reproduktív korban lévő hölgyek körében komoly fejtörést jelent, hogy a vizes programokat tartalmazó nyaralást hogyan időzítsék. A legfőbb problémát az jelenti, hogy menstruáció idején kevésbé lehet élvezni a hűsítő habokat, ugyanakkor a nyaralás időpontja nem feltétlenül igazítható vérzésmentes szakaszra, hiszen számos egyéb tényezőhöz szükséges alkalmazkodni (szabadság, családtagok időbeosztása, akciós utak).

Menstruáció késleltetésének lehetőségei

A menstruáció késleltetésének problémája nem mai keletű, ezért a népi gyógyászatban, élettapasztalaton alapuló hagyományokban is van példa különböző módszerek eredményességére. A fogamzásgátlót nem szedő nők próbálkozhatnak pl. fokozott mennyiségű citromlé fogyasztásával. Orvosilag ugyan nem igazolt, de a módszer alkalmazóinak állítása szerint 4-5 nappal ez a praktika eltolhatja a menstruáció kezdetét.

Orvosi megoldásnak hormontartalmú fogamzásgátlást nem alkalmazó nők körében a menstruáció eltolására egyedül a vényköteles, progeszteron tartalmú készítmény felíratása számít. Mivel a készítmények vénykötelesek, a nőgyógyász szakorvos ad felvilágosítást az egyéni adottságok ismeretében a pontos használatra. Általánosságban megjegyzendő azonban, hogy mindössze évente 1-2 alkalommal lehet élni ezzel a módszerrel.

Menstruáció késleltetése fogamzásgátló szedése esetén

A hormonális fogamzásgátló tablettát rendszeresen szedő nők a tabletta adagolásának megváltoztatásával, évi 1-2 alkalommal befolyásolhatják a menstruáció jelentkezését. Fontos azonban kiemelni, hogy ezzel a módszerrel lehetőleg csak olyan hölgyek éljenek, akik precízen szedik gyógyszerüket és nőgyógyászati panaszuk nincsen. Panaszok esetén, legyen szó bármilyen kis eltérésről (nem várt pecsételő vérzés, tabletta szedése mellett is rendszertelen vérezgetés, stb.) mindenképpen kérjék ki nőgyógyászuk véleményét a menstruáció késleltetésének ezen formájáról. Kétfázisú tabletta alkalmazása esetén a 21. nap után el kell kezdeni a következő levél szedését és annyi napig kell folytatni, ameddig szeretnénk késleltetni a vérzés jelentkezését (maximum 15 nap!) A módszer biztosnak mondható, azonban jelentkezhet pecsételő vérzés.

Strandolás és menstruáció

Természetesen, ha a menstruáció ideje alatt szeretnének strandolni a hölgyek, ez sem kizárt, hiszen segítséget nyújthat a tampon vagy intim kehely alkalmazása. Nyilván, a módszerek alkalmazása nem a menstruációs időtartam legerősebb napjaiban ajánlott. Tampon használatakor néhány higiéniás szabályt fokozottabban be kell tartani. A tampon felhelyezésekor és cseréjekor a kéz legyen mindig tiszta és a csere előtt a gát környékét szappannal és vízzel le kell mosni. Ügyelni kell arra is, hogy a tampont cserélő kézen a bőr ép legyen, a hüvely fertőzésére hajlamosító seb ne legyen rajta.

2020. augusztus 10.

Kiemelt ajánlatunk