Méhen kívüli terhesség tünetei

Méhen kívüli terhesség tünetei

Kapcsolódó tünetek:

Mit nevezünk méhen kívüli terhességnek?

A méhen kívüli terhesség esetén a megtermékenyítést követően a petesejt nem jut el a méhbe, aminek következtében az embrió valamelyik petevezetékbe ágyazódik be. Ez az állapot a terhesség első trimeszterének a komplikációja. Becslések szerint az összes terhesség 1,4-2,4 százaléka méhen kívüli. Tudni kell, hogy a petevezetékekben apró, úgynevezett csillószőrök találhatóak, melyek mozgásukkal segítik a megtermékenyített petesejt méhbe jutását. Ezen kívül a petevezeték ritmikus mozgása is támogatja a csillók munkáját. Ezt a folyamatot azonban számos tényező meg tudja zavarni, aminek következtében a petesejt a petevezetékbe ágyazódik be.

Méhen kívüli terhesség lehetséges okai

Rengeteg oka lehet egy méhen kívüli terhesség kialakulásának, de a leggyakoribbak többek közt az alábbiak: zavar a perisztaltikus tevékenységben, a méhkürt hegesedése vagy abban keletkező összenövések. Ezek hátterében olyan okok állhatnak, mint a petevezeték vagy a hasüreg gyulladása, endometriózis, daganatok vagy polipok jelenléte, hormonális termékenységi kezelések, bizonyos fogamzásgátló módszerek. Méhen kívüli terhesség tünetei A legtöbb méhen kívüli terhességet a 6. és a 9. hét között diagnosztizálják. Míg egyes esetekben semmilyen panaszt nem tapasztalnak az érintettek, addig mások alhasi fájdalmakról számolnak be, sőt mi több, néha életveszélyes állapotba kerülnek, ami a petevezeték szétszakadásának következtében fellépő vérvesztességre vezethető vissza. A pecsételő vérzés, párosulva alhasi fájdalommal és a havi ciklus kimaradásával, szintén utalhat méhen kívüli terhességre, de ez a tünetegyüttes sem specifikus. További jelek lehetnek:
  • Fájdalom a hasüregben, ami a vállak felé sugárzik ki
  • Akut hasfájdalom
  • A hasi izmok feszültsége, illetve az izmok védelmi reakciója
  • Szúró alhasi fájdalom
  • Légszomj, vérnyomásesés, szapora szívverés
  • Megnagyobbodott petefészek az érintett oldalon
  • Álmosság
  • Szédülés, ájulás
Az alhasi fájdalmak a petevezeték súrlódásának, húzódásának vagy szakadásának a következményei. Egyes esetekben a rekeszizom irritációjának hatására még a vállban és a mellkas területén is érezni lehet a fájdalmat. Súlyos esetben, amikor a petevezeték megreped, vér jut a hasüregbe, akkor rövid időn belül akut, szúró alhasi fájdalom alakul ki. Felülés esetén ismétlődő ájulás is kísérheti . Ilyenkor azonnali műtéti beavatkozásra van szükség, hiszen az érintett életveszélyben van.
2021. június 1.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek