Meddőséget okozó betegségek - Így előzze meg a bajt!

Meddőséget okozó betegségek - Így előzze meg a bajt!

Ismerje meg megelőzésük 4 alapelvét!

Az inzulinrezisztencia

Az inzulinrezisztencia kialakulásának oka, hogy a sejtek inzulinreceptorai nem jól alakulnak ki, illetve nem működnek megfelelően. Mind a PCOS, mind az inzulinrezisztencia örökölhető betegségek. Aki tudja, hogy a családban, valamelyik nőrokonánál előfordult már ez a kór vagy 2-es típusú cukorbetegség, annak mielőbb érdemes megvizsgáltatnia magát. A genetikai hajlamon túl kialakulásának esélyét növeli a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, valamint a különböző gyomor- és bélrendszeri, emésztőszervi problémák, a pajzsmirigy-alulműködés, a tejcukor- és a gluténérzékenység.

A PCOS

A policisztás ovárium szindróma összetett hormonális zavar. A betegség megjelenése egyrészt az inzulinrezisztenciával, másrészt a férfi hormonok megnövekedett termelésével van összefüggésben. A folyamatosan magas inzulinszint a férfi hormonok fokozott termelődésére serkenti a szervezetet. A petesejtek a magas androgénszint miatt nem tudnak teljesen megérni, a tüszőrepedés elmarad, és a be nem érett tüszők cisztákká alakulnak a petefészekben. A PCOS leggyakoribb tünetei a rendszertelen menstruáció, az elhízás, a túlzott szőrnövekedés, a zsíros, pattanásos bőr, a hajhullás.

A PCOS és az inzulinrezisztencia megelőzés 4 alapelve

Egészséges életmóddal – rendszeres mozgással és a tudatos táplálkozással – mindkét betegség kordában tartható és tünetmentessé tehető. Mindössze négy fontos alapelvet kell betartani az étkezések során:

1. Fogyasszunk alacsony glikémiás indexű ételeket!

Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, vagy nincs szénhidráttartalmuk, ilyen például a zöldségek nagy része, a húsok, a halak, a teljes kiőrlésű gabonák, a tejtermékek. Minél alacsonyabb egy étel GI-értéke, annál kevesebb inzulint kell termelnie a hasnyálmirigynek a megfelelő vércukorszint megtartásához. A magas glikémiás indexű ételek – például a cukor, a méz, a finomított lisztek, a burgonya, a péksütemények – azonban gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek hirtelen megemelik a vércukor- és inzulinszintet.

  • Tipp: Cukor, méz és növényi szirupok helyett édesítsünk természetes növényi édesítőkkel, például szteviával, amely egyáltalán nem okoz vércukorszint-emelkedést.

2. Csökkentsük a zsírtartalmat!

Válasszunk soványabb alapanyagokat, ételkészítéskor használjunk kevés növényi olajat! Ajánlottak a magas omega-3 tartalmú olajok (ilyen a lenolaj, dióolaj, halolaj), melyek növelik a sejtek inzulinérzékenységét. Húsokból és sajtokból a soványabbak közé tartozik a csirke, a pulyka, a halak nagy része, valamint a mozzarella.

  • Tipp: A húsok látható zsíros részét és a bőrét mindig távolítsuk el!

3. Együnk gyakran, keveset!

Törekedjünk a napi öt-hat étkezésre, nagyjából azonos időpontokban!  Ha több étkezésre osztjuk el az egy napra javasolt szénhidrátmennyiséget, megelőzhető a hirtelen, kiugró vércukorszint-emelkedés.

  • Tipp: Semmiképp sem jó a szénhidrátok teljes kerülése, mert az ugyanúgy felboríthatja az anyagcserét, mintha túlzásba vinnénk a fogyasztásukat.

4. Étkezzünk változatosan!

Étkezzünk minél sokoldalúbban, és mellőzzük a szélsőséges diétákat! Az inzulinérzékenységet fokozza, tehát jótékony hatású a kalcium, a cink, a magnézium. Legyen mindig kellő utánpótlás belőlük!

  • Tipp: A gyógynövények is segíthetnek: a barátcserje a rendszertelen menstruáció kezelésére és termékenységi problémákra lehet jó gyógyír.
2016. augusztus 15.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink