Légúttisztítás babáknál

2016. november 3.

Kapcsolódó tünetek:

köhögés, orrdugulás, orrfolyás

A felszaporodott és pangó váladék komoly betegségekhez vezethet!

Légúttisztítás babáknál

Csecsemőknél, kisgyermekeknél a náthás tünetekkel járó kórképek esetén a gyógyulás egyik komoly tényezője a légutak megfelelő tisztítása. Ahhoz, hogy megértsük a folyamat fontosságát, tudnunk kell, hogy ha a váladék pangóvá válik az arcüregben, további panaszok előidézéséhez vezet és a gyógyulás folyamata elhúzódik.

A felszaporodott és pangó váladék eltávolításának legkíméletesebb és leghatékonyabb módja a megfelelően végzett orrszívás. Pár évvel ezelőtt még csak ballonos orrszívók álltak az anyukák rendelkezésére, ma már választhatunk porszívóhoz, vízcsap telephez csatlakoztatható, vagy az elektromos orrszívók közül. Az orrszívó kiválasztásánál a baba habitusát is érdemes figyelembe venni, hiszen nem minden baba tolerálja a hanghatással járó porszívós orrszívást, illetve azt sem, hogy ha kizárólag a vízcsap mellett végezhető a procedúra.

Az orrszívó előnye vákuumképző hatékonysága, mivel ha már akkora is a gyermek, hogy erős orrfújást tud produkálni, orrfúvás során sosem keletkezik akkora vákuum, hogy az az arcüregben letapadt váladékot is el tudná távolítani.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Náthás tünetek csecsemőknél

A gátolt orrlégzés pici babáknál táplálkozási nehézséget is okozhat, akár anyatejes, akár tápszeres etetésnél is csökkenti a szívóerőt. Ilyenkor érdemes alkalmazni a fent említett orrszívók bármelyikét.

Az orrszívó készüléket minden használatot követően sterilizálni kell. A sterilizálás a készülék használati utasításában leírtaknak megfelelően történjen. Ha a következő használat előtt nem tudjuk olyan helyen tárolni, hogy a környezet kórokozómentes legyen, úgy a használat előtt is végezzük el a folyamatot.

Ha az orrüregi váladék túl sűrű, javasolt az orrszívás megkezdése előtt a gyógyszertárakban kapható steril tengeri sót tartalmazó készítményekkel fellazítani azt. A sóoldat előnye, hogy az orrcseppekkel szemben nem szűkíti az orrüreg ereit, ugyanakkor a váladékot könnyebben kiszívhatóvá, „folyóssá” teszi.

Párologtatás, párásítás

A lakosság körében elterjedt tévhit, hogy párologtatásra csak télen van szükség. Ugyanakkor, a levegő páratartalmának csökkenése a nyári hónapokban is kellemetlen tünetekkel járhat, kiszárítja a légutakat, felerősítheti a náthás tüneteket.baba_legut301

Ha egy kisgyermek náthás és orrváladéka túl sűrű, megfelelő párásítás nélküli környezetben a panaszok súlyosbodni fognak és az orrszívó készülék sem lesz maradéktalanul hatásos.

A páratartalmat érdemes 35-50 százalék körüli tartományban tartani. Ma már számos olyan készülék áll rendelkezésre, mely pontosan képes mérni a levegő páratartalmát.

Meleg időben tudunk párásítani akár 1-2 nedves törölköző kihelyezésével is, míg télen hatékony a szobába bevitt forró, több liter mennyiségű pl. kamilla tea is, vagy a fűtőtestre helyezett nedves ruha.

Ha illóolajos folyadékkal szeretnénk párologtatni, mindenképpen kérjük ki szakember tanácsát kisgyermek esetében.

Házi praktikák megfázás ellen

Házi praktikák megfázás ellen

A megfázás kezelésére szinte minden családban van egy titkos recept, vagy jól bevett szokás, melyet hagyományként örökítünk tovább. Mi összeszedtünk néhány praktikát, amivel nagyanyáink és jelen korosztályunk is hatékonyan küzd a mindenkit ledöntő megfázás ellen!

Mi a különbség nátha és influenza között?

Mi a különbség nátha és influenza között?

Nátha és influenza – ezt a két megnevezést igen gyakran halljuk a betegségekkel tarkított őszi-téli időszakban. Ugyan mindkettőt vírus okozza, egyáltalán nem szabad összetéveszteni őket, hiszen lefolyásuk és esetleges szövődményeik is eltérőek lehetnek. De mégis hogyan dönthetjük el, hogy egy egyszerű náthával van dolgunk, vagy influenzásak lettünk?

Hogy kell helyesen orrot fújni?

Hogyan kell helyesen orrot fújni?

Lassan, de biztosan elérkezik a megfázások és az influenza szezonja, amikor rengeteg köhögünk, rossz a közérzetünk és állandóan az orrunkat fújjuk. Annak ellenére, hogy utóbbit mindenki csinálja, sokan mégsem ismerik a helyes módját.

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

Így vihet be influenzaszezon alatt több C-vitamint

Így vihet be influenzaszezon alatt több C-vitamint

Ha a közelgő influenzaszezonban az influenzát meg is ússzuk, akkor is könnyen megfázhatunk. De hogyan lehet ezt elkerülni? Például a megfelelő vitaminbevitellel, aminek egyik alapja a C-vitamin!