Légúttisztítás babáknál

2016. november 3.

Kapcsolódó tünetek:

köhögés, orrdugulás, orrfolyás

A felszaporodott és pangó váladék komoly betegségekhez vezethet!

Légúttisztítás babáknál

Csecsemőknél, kisgyermekeknél a náthás tünetekkel járó kórképek esetén a gyógyulás egyik komoly tényezője a légutak megfelelő tisztítása. Ahhoz, hogy megértsük a folyamat fontosságát, tudnunk kell, hogy ha a váladék pangóvá válik az arcüregben, további panaszok előidézéséhez vezet és a gyógyulás folyamata elhúzódik.

A felszaporodott és pangó váladék eltávolításának legkíméletesebb és leghatékonyabb módja a megfelelően végzett orrszívás. Pár évvel ezelőtt még csak ballonos orrszívók álltak az anyukák rendelkezésére, ma már választhatunk porszívóhoz, vízcsap telephez csatlakoztatható, vagy az elektromos orrszívók közül. Az orrszívó kiválasztásánál a baba habitusát is érdemes figyelembe venni, hiszen nem minden baba tolerálja a hanghatással járó porszívós orrszívást, illetve azt sem, hogy ha kizárólag a vízcsap mellett végezhető a procedúra.

Az orrszívó előnye vákuumképző hatékonysága, mivel ha már akkora is a gyermek, hogy erős orrfújást tud produkálni, orrfúvás során sosem keletkezik akkora vákuum, hogy az az arcüregben letapadt váladékot is el tudná távolítani.

Náthás tünetek csecsemőknél

A gátolt orrlégzés pici babáknál táplálkozási nehézséget is okozhat, akár anyatejes, akár tápszeres etetésnél is csökkenti a szívóerőt. Ilyenkor érdemes alkalmazni a fent említett orrszívók bármelyikét.

Az orrszívó készüléket minden használatot követően sterilizálni kell. A sterilizálás a készülék használati utasításában leírtaknak megfelelően történjen. Ha a következő használat előtt nem tudjuk olyan helyen tárolni, hogy a környezet kórokozómentes legyen, úgy a használat előtt is végezzük el a folyamatot.

Ha az orrüregi váladék túl sűrű, javasolt az orrszívás megkezdése előtt a gyógyszertárakban kapható steril tengeri sót tartalmazó készítményekkel fellazítani azt. A sóoldat előnye, hogy az orrcseppekkel szemben nem szűkíti az orrüreg ereit, ugyanakkor a váladékot könnyebben kiszívhatóvá, „folyóssá” teszi.

Párologtatás, párásítás

A lakosság körében elterjedt tévhit, hogy párologtatásra csak télen van szükség. Ugyanakkor, a levegő páratartalmának csökkenése a nyári hónapokban is kellemetlen tünetekkel járhat, kiszárítja a légutakat, felerősítheti a náthás tüneteket.baba_legut301

Ha egy kisgyermek náthás és orrváladéka túl sűrű, megfelelő párásítás nélküli környezetben a panaszok súlyosbodni fognak és az orrszívó készülék sem lesz maradéktalanul hatásos.

A páratartalmat érdemes 35-50 százalék körüli tartományban tartani. Ma már számos olyan készülék áll rendelkezésre, mely pontosan képes mérni a levegő páratartalmát.

Meleg időben tudunk párásítani akár 1-2 nedves törölköző kihelyezésével is, míg télen hatékony a szobába bevitt forró, több liter mennyiségű pl. kamilla tea is, vagy a fűtőtestre helyezett nedves ruha.

Ha illóolajos folyadékkal szeretnénk párologtatni, mindenképpen kérjük ki szakember tanácsát kisgyermek esetében.

A megfázás kezelése házilag

A megfázás kezelése házilag

A megfázással bátran szembenézhet és felveheti vele a harcot. Megfázás kezelése házilag? Segítünk, hogy minden rendben menjen: 11 ötletet is hoztunk!

orrfújástól kisebesedett orr

Orrfújástól kisebesedett orr? Ezt teheti ellene!

Megfázás esetén sokaknál okoz problémát a gyakori orrfújástól kisebesedett orr. Ez nem csak fájdalmas, de sajnos nem is szép, és előfordul, hogy elég lassan gyógyul. Mit tehetünk ellene?

A megfázás tünetei

A megfázás tünetei

Ha folyik az orra és rossz a közérzete, sokan megfázásra gyanakszanak és egy meleg teával és néhány nap pihenéssel kúrálják ki magukat. Milyen tünetek igazolják ezt és mik azok, amikkel már orvoshoz kell fordulni?

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

Az influenza elleni oltás

Az influenza elleni oltás

Az akár életveszélyes szövődményekkel is együttjáró influenza ellen sokak számára a megoldás az ingyenesen elérhető influenza elleni oltás lehet.