Karácsonykor beteg a családban? Ezt tegyük!

2020. december 25.

Az ünnepek alatt is előfordul, hogy megbetegszünk, legyen szó megfázásról, influenzáról vagy éppen egy kellemetlen gyomorrontásról. De hogyan lehet ezt kezelni úgy, hogy a család nyugalma is megmaradjon, és a beteg is hamar rendbe jöjjön és élvezhesse az ünnepi hangulatot?

Mit tegyünk, ha karácsonykor betegszik le valaki a családból

Mit tegyünk, ha karácsonykor betegszik le valaki a családból

A karácsonyi forgatagban is előfordulnak sajnos váratlan megbetegedések, melyeket minél hamarabb kezelni kell ahhoz, hogy a beteg és a család is élvezhesse a közös ünnepet. Lehet ez egy könnyű megfázás, súlyosabb influenza, netán ételmérgezés, vagy gyomorrontás, mindenre megvan a megfelelő gyógymód – a legfontosabb talán az, hogy ne essünk pánikba és kezeljük minél gyorsabban, körültekintőbben a helyzetet.

Könnyű megfázás

Ha egy családtagon megjelennek a nátha első tünetei, fontos, hogy azokat minél hamarabb enyhítsük. Csillapítsuk a lázát, köhögését, orrdugulását és tegyük jobbá a közérzetét. Egy könnyebb megfázás hamar elmúlhat, ám az első napokban a pihenés a legfontosabb. Ennek érdekében jó, ha a beteg családtag egy-egy vendégséget inkább kihagy és ágynyugalomra cserél. Ha fontos eseményről van szó, amin mindenképp ott szeretne lenni, lehet használni olyan komplex készítményeket, melyek hatékonyan enyhítenek egyszerre több tünetet is. Így pár órás összejöveteleket egészen kényelmesen át is lehet vészelni. Ezek mellé érdemes orrspray-ket, köhögéscsillapítókat is beszerezni, de mindig figyelni kell arra, hogy egyszerre túl sokféle terméket ne alkalmazzunk, és azok is legyenek kompatibilisek egymással. És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ezek a könnyű megfázások is fertőznek, tehát  figyeljünk a kézmosásra, a zsebkendő használatra és a megfelelő szellőztetésre is!

Influenza

Ha az influenza üti fel a fejét a családban, akkor a legjobb, ha a beteget hagyjuk pihenni és vitaminokkal, tüneti kezeléssel segítjük a gyógyulását. Ilyenkor feltétlenül  kerülje a közösséget, hogy ne fertőzze tovább a családot. Orvosra, esetleg ügyeleti ellátásra akkor lehet szükség, ha a beteg állapota nem javul, láza tartósan magas. Alapvetően az ágynyugalom elég lehet, és ezt komolyan is kell venni, hogy az influenza szövődményeit elkerüljük.

Gyomorrontás, ételmérgezés

A folyamatos lakomák során könnyen előfordul, hogy túlesszük magunkat, gyomorrontásunk lesz, ez pedig könnyen elronthatja a legjobb közös ünnepléseket is. Ilyenkor jó, ha kéznél vannak a megfelelő készítmények, melyekkel enyhíthető az esetleges hányás és hasmenés. De a leghatékonyabb a megelőzés, vagyis az, hogy csak megfelelő mennyiséget fogyasztunk a kínált ételekből és nem eszünk össze túl sokféle dolgot egyszerre. Az ételmérgezés már komolyabb dolog, hiszen súlyos következményei is lehetnek, ezért ilyen esetben jó orvost hívni, vagy az ügyelethez fordulni. És fontos, hogy megtudjuk, mi okozta a problémát, hogy más családtagok ne betegedhessenek meg.

Allergia

Az ünnepek alatt is előfordulhat, hogy egy-egy családtagnál például egy különleges étel vagy összetevő hatására allergiás reakció lép fel. Amennyiben ez enyhébb, és például csak gyorsan múló kiütésekre, könnyezésre korlátozódik, akkor elég enyhíteni ezeket. Azonban, ha ennél erősebb reakciót tapasztalunk, orvoshoz kell a beteget vinni, hiszen akár légzési nehézségei is lehetnek.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Házi praktikák megfázás ellen

Házi praktikák megfázás ellen

A megfázás kezelésére szinte minden családban van egy titkos recept, vagy jól bevett szokás, melyet hagyományként örökítünk tovább. Mi összeszedtünk néhány praktikát, amivel nagyanyáink és jelen korosztályunk is hatékonyan küzd a mindenkit ledöntő megfázás ellen!

Laktózérzékenység – Kevésbé ismert tünetek

Laktózérzékenység esetén hiányzik a szervezetből az az enzim, mely képes feldolgozni a tejcukrot. Ennek a betegségnek számos tünete van, melyeket az alábbiakban ismertetjük.

Mi a különbség nátha és influenza között?

Mi a különbség nátha és influenza között?

Nátha és influenza – ezt a két megnevezést igen gyakran halljuk a betegségekkel tarkított őszi-téli időszakban. Ugyan mindkettőt vírus okozza, egyáltalán nem szabad összetéveszteni őket, hiszen lefolyásuk és esetleges szövődményeik is eltérőek lehetnek. De mégis hogyan dönthetjük el, hogy egy egyszerű náthával van dolgunk, vagy influenzásak lettünk?

Hogy kell helyesen orrot fújni?

Hogyan kell helyesen orrot fújni?

Lassan, de biztosan elérkezik a megfázások és az influenza szezonja, amikor rengeteg köhögünk, rossz a közérzetünk és állandóan az orrunkat fújjuk. Annak ellenére, hogy utóbbit mindenki csinálja, sokan mégsem ismerik a helyes módját.

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

Összes cikk Egészség A-Z témában