Lázcsillapítás gyermekkorban

2018. május 14.

Kapcsolódó tünetek:

láz

Lázas gyermekünk fátyolos tekintete és piros arca megrémíthet minket, de nem szabad felelőtlenül alkalmaznunk a lázcsillapító módszereket.

lázcsillapítás gyermekkorban

lázcsillapítás gyermekkorban

Mikor kell a lázat csillapítani?

Az orvostudomány mai állása szerint nem feltétlenül szükséges lázat csillapítani. 38 Celsius fok alatt lehetőleg egyáltalán ne csillapítsuk a lázat, hacsak olyan betegség nincs a háttérben, melynél feltétlenül indokolt (pl. epilepszia,  korábbi görcsroham). Még magasabb láz esetén se kötelező beavatkoznunk, de sok tényezőt kell figyelembe vennünk – így például általános állapot, egyéb betegségek, közérzet – ahhoz, hogy eldöntsük, szükség van-e rá. Orvossal konzultálni ugyanakkor már az átlagosnál kicsivel magasabb testhőmérséklet esetén is ajánlott, mert a hőemelkedés is jelezheti komoly betegség kezdetét.

Hogyan lehet gyermekkorban lázat csillapítani?

A lázcsillapítás rutinszerű alkalmazása már elavult módszernek számít. A magas testhőmérséklet a test vírus- és baktériumölő védekező mechanizmusa, így csillapításával a gyógyulás folyamata meghosszabbodhat, a szövődmények kockázata pedig magasabb lehet.

Amennyiben szükséges, vannak lázcsillapító kúpok, oldatok, cseppek és tabletták, melyeket bátran alkalmazhatunk különböző korú gyermekeinknél.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • LIVSANE lázmérő digitális Expressz 1x

    LIVSANE lázmérő digitális Expressz 1x

    <p>A LIVSANE Digitális Expressz Hőmérő az emberi testhőmérséklet mérésére szolgál. A rugalmas mérőhegynek höszönhetően a testhőmérséklet biztonságosan mérhető, akár kisgyermekeknél is.</p>

    1 299 Ft

Hűtőfürdő és priznic alkalmazása nem javallott, kivéve az olyan eseteket, amikor szükséges a láz csillapítása, de gyógyszerekkel nem érünk célt. A hűtés lázas állapotban ugyanis nagyon kellemetlen élmény. A priznic alkalmazása az ízületekre lehet káros hatással, és a lázcsillapítás szempontjából hatástalan is. A langyos fürdő megoldás lehet abban az esetben, ha a gyermek szívesen játszik a vízben. Egy másik kíméletes módszer, ha alvás vagy pihenés idején nem takarjuk be a gyermeket, ezzel is hagyva a test saját hőszabályozását érvényesülni.

Mikor nem ajánlott a lázcsillapítás?

Hőemelkedés, azaz 38 Celsius fok alatti testhőmérséklet esetén nem szükséges és nem is ajánlott a lázcsillapítás. Ezen kívül az alvó gyermeket sem javallott lázcsillapító gyógyszer vagy kúp beadása miatt felébreszteni. A fekvő állapot, a pihenés és a folyadékpótlás biztosítása a legnagyobb segítség a szervezet számára ilyen állapotban.

Mikor menjünk a gyerekkel az ügyeletre?

Mikor menjünk a gyerekkel az ügyeletre?

Ha gyermekünk van, természetes, hogy mindentől féltjük, és már a legkisebb köhintésre is felkeressük vele az orvost. De mikortól indokolt igazából az ügyeletre rohanni?

Kötelező oltások 0-6 éves korig

Kötelező oltások 0-6 éves korig

Nem tudja, mikor, melyik oltást adják, illetve kellene beadni gyermekének? Összegyűjtöttük! Íme a kötelező oltások 0-6 éves korig!

Háromnapos láz

A kiütések legtöbbször orvosi ellátás nélkül, maguktól elmúlnak.

Lázcsillapítás és várandósság

Ebben a kérdéskörben nagy misztikummal bír a láz problémaköre.

Összes cikk Baba-mama, gyermeknevelés témában