Laktózérzékenység – Kevésbé ismert tünetek

Laktózérzékenység – Kevésbé ismert tünetek

Kapcsolódó tünetek:

Laktózérzékenység – A leggyakoribb tünetek

A legismertebb és legelterjedtebb tünetek közé tartozik a puffadás, a hasi görcsök és a hasmenés, de számos más panaszt is tud okozni:
  • telítettségérzet
  • fokozott bélgázképződés
  • hasfájás
  • émelygés, néha hányás
A puffadást és a hasfájást azok a gázok okozzák melyeket a vastagbélben termelnek a különböző baktériumok, amikor lebomlasztják a tejcukrot. A többi ezáltal keletkező hulladékanyag hatására pedig több folyadék jut a belekbe, aminek hasmenés a következménye. Ezek a panaszok akkor lesznek még súlyosabbak, amikor az érintettek nem engedik ki a bélgázokat. Ha a levegő nem tud távozni, akkor a belek egyre jobban kitágulnak, és a hasfájás egyre rosszabb lesz. Ugyanakkor székrekedést is tud okozni a laktózintolerancia, méghozzá abban az esetben, ha a laktóz felbomlasztása során leginkább metán keletkezik. Ez lelassítja a bélműködést, ami székrekedéshez vezet.

Laktózérzékenység – Nem emésztőrendszeri tünetek

Olyan tünetekről is be szoktak számolni az érintettek, melyeknek semmi közük az emésztőrendszerhez, így a legtöbben nem is sejtik, hogy ezek a laktózintolerancia jelei. Ilyenek az alábbiak:
  • fejfájás
  • szédülés
  • emlékezési zavarok
  • motiválatlanság
  • ízületi fájdalmak
  • szívritmuszavarok
Annak ellenére, hogy ezekkel a panaszokkal nem kötnénk össze a laktózintoleranciát, vannak olyan esetek, amikor emésztőrendszeri tünetek nem jelentkeznek, mindössze más típusúak. Utóbbi esetén nagyon nehéz diagnosztizálni a valós problémát, a laktózintoleranciát. Arról még nem nincs egységes szakértői álláspont, hogyan képes egyáltalán nem az emésztőrendszerrel kapcsolatos tüneteket okozni a laktózintolerancia. Az egyik lehetséges magyarázat szerint a laktóz bakteriális felbomlasztása során mérgező anyagcsere-termékek keletkeznek, melyek bejutnak a vérbe, aztán számos problémát okoznak, leginkább az idegszövetekben.

Mi befolyásolja a tüneteket?

A fentebb felsorolt tüneteket egyénenként változhatnak: míg egyesek a legminimálisabb laktózbevitel után szörnyű fájdalmakat élnek át, addig mások éppen hogy rosszul érzik magukat. Erre az alábbi tényezők vannak befolyással: A laktózhiány mértéke A laktózintoleranciát egy enzim, a laktáz hiánya okozza. A hiány mértéke egyénenként változó, így a jelentkező tünetek erőssége is eltérő. Az étkezés laktóztartalma Természetesen az is befolyásolja a panaszokat, hogy mennyi laktózt tartalmaz az étel, amit elfogyasztunk. Minél több található benne, annál intenzívebbek a panaszok. A bélflóra összetétele Minden embernek más összetételű a bélflórája. Minél jobban le tudják bontani a vastagbélben található baktériumok a tejcukrot, annál intenzívebbek a fellépő panaszok. Nem csupán a keletkező gázok mennyisége eltérő, hanem azok típusa is. Az élelmiszer szállításának sebessége Az elfogyasztott étel útja minden embernél ugyanaz, azonban ennek az időtartama teljesen eltérő. A gyomorig még nem szoktak eltérések lenni, azonban a belekben már egyénenként változó ennek a folyamatnak a sebessége. Ez pedig befolyással van a laktózintolerancia tüneteire. Minél tovább időzik az étel a vékonybélben, annál több ideje van a laktáznak, hogy felbomlassza a tejcukrot. Amennyiben gyorsan továbbmegy az étel, akkor több megemésztetlen laktóz jut a vastagbélbe, ahol panaszokat okoz.
2021. január 28.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek