Lábápoló – mikor kell?

2014. október 21.

Kapcsolódó tünetek:

izzadás, viszketés

Természetes hatóanyagok a visszérpanaszok ellen.

A visszérbetegség a felületes vénák kitágulását, kanyargóssá válását jelenti. Az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá válik. Általában 30 éves kor körül jelentkezik, de fiatalabb életkorban is előfordulhat. A nőket és az idősebbeket gyakrabban érinti.

A visszérbetegség, főként kezdeti stádiumban „csak” esztétikai problémaként jelentkezik. Később azonban megjelennek a jellegzetes tünetek, mint hogy nehéznek, fáradtnak érezzük a lábainkat, mely duzzadással, feszülő érzéssel társulhat. A bőr elszíneződhet, elvékonyodhat, hámlás jelenhet meg, előrehaladottabb esetben pedig súlyos lábszárfekély is kialakulhat szövődményként.

Kezdeti visszeres bántalmak esetén hatékonyan alkalmazhatunk vénás keringést javító természetes hatóanyagokat tartalmazó, lokálisan ható kenőcsöket, krémeket, géleket, balzsamokat. A helyileg ható szerek könnyen alkalmazhatóak, csak be kell dörzsölnünk vele a problémás területet. Könnyen felszívódnak a bőrbe a krémekben lévő hatóanyagok, eljutnak a bőr alatti szövetekbe, a beteg erekhez. Mellékhatásuk a helyi alkalmazás miatt elenyésző, bár allergiás reakció előfordulhat. Segítenek a vizenyő valamint a visszérgyulladás, illetve az általuk okozott panaszok csökkentésében, enyhítésében.kezdeti_visszer301

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

A helyi készítmények azonnal kifejtik hűsítő, fájdalomcsillapító hatásukat, így rögtön érezhetjük, hogy lábaink megkönnyebbülnek. Az erekre kifejtett hatásukat azonban néhány hét vagy hónap után várhatjuk, ezért folyamatosan érdemes őket használni. Fokozhatják az érfalak tónusát vagy csökkenthetik a hajszálerek áteresztőképességét. Tartalmazhatnak még véralvadásgátló anyagot is az apró vérrögök kialakulásának megelőzése érdekében, valamint rendelkezhetnek vízhajtó, illetve gyulladáscsökkentő hatással is.

Többnyire vény nélkül juthatunk hozzá ezekhez a készítményekhez a patikákban, így amennyiben tapasztaljuk a kezdeti visszeres panaszokat, gyorsan tehetünk a kellemetlen tünetek ellen.

A betegség kezelésében a különböző szájon át szedhető, érvédő hatású szerek is fontosak. Kompressziós harisnyát, fáslit is használhatunk, melyek közül az enyhébb panaszokra alkalmas típusok nem vénykötelesek. Alkalmazásuknál fontos, hogy reggel, komolyabb fizikai aktivitás megkezdése előtt és mindenképpen helyesen helyezzük fel.

Ne felejtsük azonban, hogy a helyes életmód, az odafigyelés alapvető a visszeres bántalmak elkerülése, kezelése érdekében. A testmozgás, a túlsúly megelőzése – szükség esetén a fogyás, lábaink lehetőség szerinti kímélete, a meleg fürdők, a dohányzás kerülése megelőzheti, késleltetheti a visszérbetegség kialakulását főként kezdeti visszeres panaszok esetén. Hasznos és szükséges lehet a speciális vénatorna megtanulása és rendszeres alkalmazása is.

Szúnyogcsípés kezelése

„Nyomj a körmöddel keresztet a csípésbe és azonnal elmúlik a viszketés!” - sokszor hallottuk ezt gyermekkorunkban szüleinktől, nagyszüleinktől, amikor egy-egy kalandos nyáresten összecsipkedtek bennünket a szúnyogok. Ez már akkor sem számított túl hatékony módszernek, ezért mi most egy csokorba gyűjtöttük, mivel és hogyan tudjuk a viszketést és a duzzanatot valóban eredményesen kezelni.

A bőrgombásodás

A bőrgombásodás világszerte az egyik leggyakrabban előforduló bőrbetegség.

Lábszag ellen

Igyekezzünk természetes anyagból készült zoknit, illetve lábbelit hordani.

Szőrtelenítési technikák

Veszélyes lehet, ha szakértő megkérdezése nélkül esünk neki a szőrtelenítésnek.

Fejtetvesség

Szégyellni nem, kezelni azonban feltétlenül kell saját illetve környezetünk érdekében!