Körömhiba: betegség jele?

Körömhiba: betegség jele?

A körömproblémák két csoportba oszthatók. Az egyikbe elsősorban a külső tényezők által előidézett esztétikai elváltozások tartoznak (hideg időjárás, vegyszerhasználat, helytelen körömápolás és kézápolás).

A színbeli, „állagbeli” (puha, kemény, töredező, szakadó) és alaki elváltozások nem megfelelő táplálkozásra, vitaminhiányra (legfontosabb vitaminok) utalhatnak, de betegséget is jelezhetnek.

Körömelváltozások és okaik

A körömelváltozások elszíneződések és deformációk alapján osztályozhatók.

Sárgás elszíneződés, opálos fehér körmök, szürke elszíneződés

A köröm sárgás elszíneződését legtöbbször az erős dohányzás okozza, ugyanakkor körömlakk hatására is gyakran megfigyelhető. Légzőszervi megbetegedés (krónikus bronchitis) és pikkelysömör is okozhat ilyen elváltozást. Opálos, fehér köröm esetén a körömágy nem látható, a tünet lehet veleszületett, de súlyos májbetegséget jele is. A repedezett, durva, szürke köröm általában vitamin- és ásványianyag-hiány jele.

Fehér pontok, világosbarna vagy fekete elszíneződések

A körmön megjelenő fehér pontok lehetnek hiánybetegség tünetei is, de kialakulhatnak sérülés hatására is. A fehér harántcsíkok fehérjehiány vagy súlyos fertőzés hatására jönnek létre. A körömlemez alatti, fekete vagy világosbarna foltok oka legtöbbször bevérzés, de van, hogy pikkelysömör vagy bőrdaganat áll a háttérben.

Megvastagodott, elgörbült köröm, behorpadt körömfelszín

Néhány betegség a kéz- és lábujj körmein is nyomot hagy. A megvastagodott, hajlott köröm figyelhető meg a súlyos szív-, máj- és tüdőbetegek ujjain. A horpadt körömfelszínt, a „kanálköröm” jelenséget vitamin- és vashiány okozhatja, de az ok lehet a gyenge vérellátás is.

Kis árkok, keresztárkok, hosszanti barázdák

A kis árkokkal borított körömlemezt pettyezett körömnek nevezzük, ezek főként immuneredetű vagy ekcémás betegeknél lépnek fel. A körömfelszíni keresztárkok hormoningadozáskor alakulnak ki, illetve fertőzésekkor vagy daganatellenes gyógyszerek mellékhatásaként. A hosszanti körömbarázdák az öregedés jelei lehetnek.

Körömgomba okozta jellegzetes változások

A körömgomba is okozhat deformációkat és színbeli elváltozást is. A körömfelszín megvastagodhat, vagy szét is eshet (morzsalékossá válhat). A fertőzött köröm elveszíti fényét, sárgásan vagy barnásan elszíneződik. Ha baktériumfertőzés járul a gombafertőzéshez, zöldes vagy feketés elszíneződés is kialakulhat.

Körömrágás

A körömrágás rossz szokás felnőttek és gyermekek körében. A háttérben legtöbbször pszichés okok állnak. Gyógyszertárakban kapható ecsetelők segíthetnek: kellemetlen, keserű ízük elveszik mindenki kedvét a körömrágástól.

2013. szeptember 30.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink