Körömgomba ellen

Körömgomba ellen

Kapcsolódó tünetek:

Sok vény nélkül elérhető készítmény van, melyek gyors megoldást kínálnak a fertőzés felszámolására. Mit kell tudni róluk, mi alapján válasszunk?

A körömbomba miatt a körömlemez elszíneződhet, elveszítheti fényét, megvastagodhat, morzsalékonnyá válhat, a köröm deformálódhat. fontos tudni, hogy a gombásodás nem csupán esztétikai probléma: fertőzési kapu, ami az egész szervezetet veszélyeztetheti, ebből kifolyólag feltétlenül kezelést igényel.

Vénnyel, vény nélkül

A kezelésre sok vény nélkül kapható készítmény van forgalomban, mindegyikük klinikailag igazolt hatással rendelkezik. A gyógyszeres készítmények között vannak eltérő kiszerelésűek (lakk, krém, ecsetelő, stb.), de a használat gyakoriságában és módjában is vannak különbségek, ahogyan a gombaellenes hatóanyagukban is.

Sajnos tévhit, hogy a fertőzés pár hét alatt megszüntethető. Az eredményes kezelés függ a fertőzés súlyosságától, de tudni kell, hogy a körömgomba makacs fertőzés, hosszú a kezelési idő, bármilyen hatóanyagról és termékről legyen is szó. A kezelést a tünetek maradéktalan megszűntéig kell folytatni, ez sok időt vehet igénybe (több hónapot, 3-12-t is!).

Bár a készítmények egy része gyorsan elkezdi kifejteni a hatását, ami fontos a mielőbbi gyógyulás érdekében, ez nem jelenti azt, hogy pár napon belül meg is szünteti a gombásodást.

Hatóanyagok

Ciklopirox: klinikai kutatások szerint hatékony a gombás fertőzését előidéző összes ágensre. A körömlemezeken áthatolva már az első használatot követő 48 órán belül kifejti gombaölő hatását. A hatásmechanizmus lényege, hogy felhalmozódik a gombasejtekben és megakadályozza azokban a sejtépítő anyagok felvételét, így azok gyakorlatilag elhalnak.

Amorolfine: helyileg alkalmazható gombaellenes hatóanyag. Több vény nélkül elérhető készítmény is tartalmazza, a gombák sejtmembránját változtatja meg, így fejti gombaölő, illetve szaporodást gátló hatását.

Bifonazole: eltérő szinten gátolja a gombák bioszintézisét..

Sok vény nélküli gombaellenes készítmény közül választhatunk, de tudnunk kell mennyire vagyunk képesek a terápiahűséget betartani (napi többször, vagy pusztán csak hetente tudunk időt szakítani a fertőzött terület kezelésére). Ha nem az előírások szerinti rendszerességgel vagy időtartamig használjuk a készítményeket, nem lesznek hosszabb távon hatásosak.

Mikor menjen orvoshoz?

A vény nélkül megvásárolható gombaölő készítményekben közös tulajdonság, hogy nagyon súlyos körömgomba fertőzést nem tudnak megszüntetni (pl. ha 2 körömnél több érintett). Ilyenkor szükség lehet szájon át szedendő, vényköteles gyógyszerek alkalmazására.

Orvoshoz kell fordulni, ha a készítmények normál alkalmazása ellenére sem tapasztalható javulás, a tünetek súlyosabbá válnak, illetve újabb köröm fertőződik meg.

2015. július 29.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek