Körömelváltozás: mire utal?

2016. november 2.

Kapcsolódó tünetek:

köröm elváltozások

Nem minden esetben körömgomba áll a körömhibák hátterében!

Barázda, megvastagodás, töredezettség – sokféle ok eredményezheti a köröm kinézetének hirtelen történő megváltozását.

A hétköznap történő körömsérülés miatt felesleges aggódni, ezek viszonylag hamar gyógyulnak.

Amennyiben a körmön barázdák, szembetűnőbb elszíneződések alakulnak ki, azok akár betegségre is utalhatnak.

Tünetek, okok

korom_betegsegek301(1)Sárgás elszíneződés: sok esetben a dohányzás miatt alakul ki, de bizonyos körömlakkoknak is lehet ilyen hatása. Bizonyos légúti betegségek, így a krónikus bronchitis, de a pikkelysömör is kialakíthat ilyen elváltozást.

Opálos fehér körmök: ebben az esetben a körömágy nem látható. Az elváltozás lehet veleszületett, de előrehaladott májbetegség is okoz ilyet.

Szürke elszíneződés: legtöbbször vitamin-, és ásványi anyag hiányra utal.

Fehér pontszerű elváltozás: valamilyen hiánybetegség tünete lehet, de megjelenésük sokszor valamilyen mechanikai behatásra, sérülésre eredeztethető vissza.

A fehéres harántcsíkok fehérjehiány, illetve súlyos fertőzés miatt fejlődnek ki. Ritkán veleszületett zavar miatt lépnek fel.

Világosbarna vagy fekete elszíneződések: a világosbarnától a feketéig terjedő színű foltok nagyon sokszor bevérzések miatt jelentkeznek, de pikkelysömör sőt, rosszindulatú bőrdaganat is állhat a háttérben.

Megvastagodott, elgörbült köröm: van olyan belgyógyászati betegség, amely a kéz- és lábujj körmein egyaránt nyomot hagy. Az erősen megvastagodott körmök súlyos szív-, máj- és tüdőbetegségekre utal, csakúgy, mint a felhajlott körömvégek.

Behorpadt köröm: kanálkörömnek is hívják az elváltozást, vitamin- és ásványianyag hiánya miatt lép fel. A kiváltó ok lehet Raynaud-szindróma is, ez a betegség a kéz- és lábujjak korlátozott vérellátásával jár.

Keresztárkok: hormoningadozás következtében jöhetnek létre, de egyes fertőzések, illetve daganatellenes készítmények (citosztatikumok) mellékhatásaként is. Antibiotikumok is okozhatják köröm károsodását sőt, akár körömleválást is.

Körömgomba: szín- és formabeli elváltozást és változatos deformációkat alakíthat ki. A felszín sokszor megvastagodik, de akár morzsalékossá is válhat. A fertőzött köröm sokszor fénytelenné válik, sárgás-barnás elszíneződés jelenhet meg rajta. Ha pedig bakteriálisan felülfertőződik, zöldes vagy feketés elszíneződés is megjelenhet.

körömgomba tünetei

A körömgomba tünetei és kezelése

A körömgomba egy kellemetlen fertőzés, amitől nem könnyű megszabadulni. Fontos, hogy időben felismerjük és elkezdjük kezelését, hiszen amellett, hogy nem túl szép, maradandó károkat is okozhat.

Elő a lábakkal! 4 tipp a szép és puha lábakért

A lábbőr rendszeres odafigyelést és ápolást igényel, különösen nyáron, amikor letesszük a zárt cipőket és helyettük szandált, papucsot hordunk. Tippjeink segítenek, hogy lábaink mindig puhák, jólápoltak legyenek, és ne kelljen akkor sem szégyenkeznünk, ha nyitott cipőt húzunk.

A leggyakoribb körömbetegségek

Ezekre az árulkodó jelekre figyeljen!

Körömgomba kezelése – 3 bevált módszer!

Ezek a veszélyek leselkednek Önre nyáron! Íme a rettegett körömgomba kezelésére 3 bevált módszer.

Milyen a körme? Így árulkodik egészségügyi állapotáról!

Körmeink sok mindent elárulnak szervezetünk aktuális állapotáról, csak tudni kell olvasni a jelekből!

Kulcsszavak: , , ,