Körömelváltozás: mire utal?

2016. november 2.

Kapcsolódó tünetek:

köröm elváltozások

Nem minden esetben körömgomba áll a körömhibák hátterében!

Barázda, megvastagodás, töredezettség – sokféle ok eredményezheti a köröm kinézetének hirtelen történő megváltozását.

A hétköznap történő körömsérülés miatt felesleges aggódni, ezek viszonylag hamar gyógyulnak.

Amennyiben a körmön barázdák, szembetűnőbb elszíneződések alakulnak ki, azok akár betegségre is utalhatnak.

Tünetek, okok

korom_betegsegek301(1)Sárgás elszíneződés: sok esetben a dohányzás miatt alakul ki, de bizonyos körömlakkoknak is lehet ilyen hatása. Bizonyos légúti betegségek, így a krónikus bronchitis, de a pikkelysömör is kialakíthat ilyen elváltozást.

Opálos fehér körmök: ebben az esetben a körömágy nem látható. Az elváltozás lehet veleszületett, de előrehaladott májbetegség is okoz ilyet.

Szürke elszíneződés: legtöbbször vitamin-, és ásványi anyag hiányra utal.

Fehér pontszerű elváltozás: valamilyen hiánybetegség tünete lehet, de megjelenésük sokszor valamilyen mechanikai behatásra, sérülésre eredeztethető vissza.

A fehéres harántcsíkok fehérjehiány, illetve súlyos fertőzés miatt fejlődnek ki. Ritkán veleszületett zavar miatt lépnek fel.

Világosbarna vagy fekete elszíneződések: a világosbarnától a feketéig terjedő színű foltok nagyon sokszor bevérzések miatt jelentkeznek, de pikkelysömör sőt, rosszindulatú bőrdaganat is állhat a háttérben.

Megvastagodott, elgörbült köröm: van olyan belgyógyászati betegség, amely a kéz- és lábujj körmein egyaránt nyomot hagy. Az erősen megvastagodott körmök súlyos szív-, máj- és tüdőbetegségekre utal, csakúgy, mint a felhajlott körömvégek.

Behorpadt köröm: kanálkörömnek is hívják az elváltozást, vitamin- és ásványianyag hiánya miatt lép fel. A kiváltó ok lehet Raynaud-szindróma is, ez a betegség a kéz- és lábujjak korlátozott vérellátásával jár.

Keresztárkok: hormoningadozás következtében jöhetnek létre, de egyes fertőzések, illetve daganatellenes készítmények (citosztatikumok) mellékhatásaként is. Antibiotikumok is okozhatják köröm károsodását sőt, akár körömleválást is.

Körömgomba: szín- és formabeli elváltozást és változatos deformációkat alakíthat ki. A felszín sokszor megvastagodik, de akár morzsalékossá is válhat. A fertőzött köröm sokszor fénytelenné válik, sárgás-barnás elszíneződés jelenhet meg rajta. Ha pedig bakteriálisan felülfertőződik, zöldes vagy feketés elszíneződés is megjelenhet.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Exolorfin 50mg/ml gyógyszeres körömlakk 2,5ml

    Exolorfin 50mg/ml gyógyszeres körömlakk 2,5ml

    <p><span>Az új Exolorfin gyógyszeres körömlakkal heti egy kezelés is elegendő. Hatóanyaga elpusztítja a körömágyban nehezen hozzáférhető gombák széles körét. Alkalmazza a fertőzött területek végleges gyógyulásáig az egészséges körmökért.</span></p>

    4 999 Ft
A körömgomba megelőzése

A körömgomba megelőzése

A körömgomba egy viszonylag elterjedt betegség, számos helyen el lehet kapni, de legfőképp ott, ahol nedves és meleg a levegő. Szerencsére azonban sok mindent tehetünk a megelőzése céljából.

Az egészséges és erős körmök 7 titka

Az egészséges és erős körmök 7 titka

Tippjeinknek hála végre búcsút inthetünk a gyenge, töredezett körmöknek, melyek mindig a legrosszabb pillanatban képesek letörni vagy beszakadni.

7 tipp, hogyan szokjunk le a körömrágásról

7 tipp, hogyan szokjunk le a körömrágásról

Mindenkinek vannak rossz szokásai, de talán a körömrágás az egyik legidegesítőbb. Gyakran unalomból vagy stresszes szituációkban kezdjük el. De vajon mit tehetünk, ha le akarunk erről szokni? Az alábbi tippek segíthetnek.

Benőtt köröm kezelése házilag

Benőtt köröm kezelése házilag

Kevés kellemetlenebb dolgot ismerünk a benőtt körömnél, hiszen rettentően fájdalmas és még vérezhet is. Lássuk, milyen házi gyógymódok léteznek erre a problémára.

Körömgomba télen

Körömgomba télen

Az időjárást tekintve ismét elérkezett a zárt cipők ideje, melyekben elrejthetjük a lábainkat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne kellene már a lábápolással foglalkoznunk.

Kulcsszavak: , , ,