Kontaktlencse, szemüveg, nyár

Kontaktlencse, szemüveg, nyár

Kapcsolódó tünetek:

Szemüveg kontra kontaktlencse

Nyáron a szemüvegviselés kényelmetlenebb. A keret alatt könnyen beizzadhatunk, az orrtámasz műanyag papucsa irritálhatja a bőrt. Napozáskor nyomot hagyhat a bőrön a szemüvegkeret. Gyakran esik a választás a kontaktlencsére, mert kényelmesebb, praktikusabb viselet. A legtöbb lencse már önmagában megfelelő UVA és UVB védelmet jelent a szemnek. Szabadabb a sportolás – nem eshet le, nem törhet el, mint a szemüveg.

A meleg száraz idő, és a légkondicionálók elterjedt használatával fokozódik a könnyfilm párolgása, így súlyosbodnak a szemszáradásos panaszok. A magas víztartalmú, jó oxigénáteresztő lágy kontaktlencsék a nedvesség tartalmukat a könnyből pótolják.

Sajnos nagyon sok lencseviselőnek nincs szemüvege, vagy nem megfelelő benne a korrekció, másik probléma, ha esetleg szemészeti betegségek miatt nem viselhetnek kontaktlencsét, akkor megint csak a szemüveg nyújtana gyors segítséget.

Kontaktlencse és a tengervíz

Mindig gondoskodjunk pótszemüvegről, tartalék kontaktlencsékről, ápolófolyadékról. A tengervíz magas szervetlen só tartalma miatt nem érintkezhet a kontaktlencsével. A sós víz elvonja a vizet a lencséből, a só pedig lerakódik a lencsére eltömve a finom pórusokat. A tönkrement lencse nem engedi az alatta lévő szaruhártyát „lélegezni”. A felrakódott só, esetleges szennyeződések karcolhatják a szaruhártya felszínét, finom sebeket, hámhiányt okozva. Az oxigénhiányos helyzetben a sebek sokkal nehezebben gyógyulnak.

Szemszárító légkondicionáló

Mikor beköszönt a hőség, vele együtt a légkondicionáló berendezések is, amelyek a forróságot enyhítik, a szemet azonban kiszárítják. A szakorvos szerint a hűtött helyiségekben dolgozóknak külön figyelmet kell fordítaniuk erre.

Helyette érdemes patikákban beszerezhető – lehetőleg tartósítószer mentes – műkönnyet használni.

Utazás előtt érdemes bekészíteni a szemcseppet a táskába, hogy a repülőn is kéznél legyen. Ott ugyanis még intenzívebb a légkondicionálás, mint máshol, így egy hosszabb utazás igencsak megterheli a szemet.

Baktériumokkal teli medencevíz

A strandok medencéiben sokféle baktérium található, annak ellenére, hogy a vizet különböző fertőtlenítőkkel kezelik. Szemünk védekezőképességét itt is a könnyek biztosítják: akadályozza a kórokozók szaporodását.

Aki a fürdőzést követő reggelen mégis arra ébred, hogy szemei túlzott mennyiségű váladékot termelnek, valószínűleg olyan fertőzést kapott, melyet a könnyek már nem voltak képesek kivédeni. Ha egy napon belül nem múlnak el a tünetek, keresse fel egy szemorvosát, aki antibiotikum cseppet ír fel.

Az érzékeny szeműeknek érdemes inkább csak természetes vizekben – folyókban, tavakban – fürdőzniük, ezekben jóval kisebb a fertőzés kockázata.

Könnyfakasztó fűfélék

A nyáron nem csak a jól ismert fűfélék (pl. parlagfű), hanem egyéb növények is allergiás tüneteket okozhatnak. Ha nyaralni indul, és hajlamos az allergiára, számítson rá, hogy az új környezetben lévő növények irritálhatják a szemet, mely viszket, vörös lesz és duzzadt.

A már jól bevált szemcseppek gyógyírt jelentenek a tünetekre, azonban csak addig fejtik ki hatásukat, míg használja azokat! Az allergiásoknak érdemes már a kritikus időszakot megelőzően felkészülni a szezonra.

2015. július 1.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek