Kólika – Mit kell tudni róla?

2018. június 27.

Kapcsolódó tünetek:

hasfájás, akut has

Bár minden kisbaba sír, vannak, akik sokkal többet és keservesebben teszik ezt. Az újszülötteknél a sűrűn előforduló, hosszan tartó sírás leggyakoribb oka a kólika – avagy hasfájás. Nézzük a legfontosabb tudnivalókat.

Kólika

Kólika

A három hónapos kólikaként is emlegetett újszülöttkori hasfájás gyakoribb, mint gondolnánk. A csecsemők 15-25 százalékát érinti. A hasfájás a bélgázok kialakulásának köszönhető, mely alapvetően egy természetes folyamat, azonban ha túl sok képződik belőlük, esetleg a baba még sok levegőt is lenyel, fájdalmakat, kellemetlen puffadó érzést okozhatnak. Más elmélet szerint a gyermek bélbaktérium-egyensúlyának felborulása okozza a fájdalmakat, megint más szakvélemény azt állítja, hogy ez a fejlődés természetes velejárója. A hasfájásra azonban kisbabánk keserves sírással reagál, mi pedig sokszor nem tudjuk mi a teendő, nem tudunk segíteni. A kólika – bár az egészségre nincs káros hatása – a családi békét igencsak felboríthatja.

A hasfájós kisbaba sírását könnyű felismerni, mivel igen keserves és általában vigasztalhatatlan. A jelenség főként a születés utáni első három hónap alatt figyelhető meg, amikor a gyermek amúgy is hajlamosabb a puffadásra, emellett pedig a cumizás és szoptatás során még több levegő juthat a bélrendszerbe. Ha három hónapos kólikáról van szó, a pocakfájás általában intenzíven és rendszeresen lép fel. A csecsemőkori kólika a harmadik vagy ötödik hónap körül megszűnik, de addig sem vagyunk teljesen tehetetlenek.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Mivel a haspuffadás elmúltával a kellemetlen érzés megszűnik, a cél, hogy hatékonyan kezeljük a problémát, és mielőbb enyhítsük a kicsi hasfájását. Ehhez a minél kevesebb lenyelt levegő érdekében szoptassuk, cumiztassuk lassan kisbabánkat. Cumisüveg esetében segíthet, ha figyelünk rá, hogy a tej vagy pép habját ne itassuk meg babánkkal. Válasszunk minél kisebb lyukú cumisüveget. Így ugyan tovább tart az etetés, de a bevitt levegő mennyisége is csökken. Ha ülő helyzetben etetünk, figyeljünk rá, hogy egyenesen tartsuk gyermekünk, de szoptatás közben is vigyázzunk, hogy minél egyenesebb helyzetben legyen a kis teste. Inkább többször, kisebb adagokban végezzük az etetést. Ha szoptatunk, figyeljünk rá, hogy a mellbimbót teljesen a szájába véve táplálkozzon újszülöttünk.

Mivel csecsemőkről van szó, fontos lehet az is, hogy az édesanya hogyan táplálkozik. Kerüljük a tipikusan puffasztó hatású ételeket, italokat, mivel az anyatejjel ezek kisbabánk szervezetébe is átjuthatnak. Minden gyermek más, így természetesen ki kell tapasztalnunk, hogy saját gyermekünk szervezete mire és hogyan reagál, mely élelmiszerek okoznak irritációt számára. Általánosságban kerülendő a fokhagyma, a vöröshagyma, az erős fűszerezésű ételek, ezen felül néhány gyermek esetében problémát jelenthet az alma, a narancslé, a szilva és az élesztő fogyasztás is. Külsőleg a has óramutató járásával megegyező irányú masszírozásával segíthetünk a kellemetlenségen.

Ha a jelenség nem enyhül, forduljunk orvoshoz, mivel egyéb oka is lehet a folyamatos hasfájásnak, mint például a tejfehérje-intolerancia vagy allergiás reakció.

ismétlődő vetélések

Kérdések és válaszok az ismétlődő vetélésekről

Ismétlődő vetélésekről három egymást követő, vagy annál több vetélés esetén beszélünk. Ha ez a jelenség fennáll, akkor az ismétlődő vetélések miatt érdemes alapos és szerteágazó kivizsgálásnak alávetnie magát!

Hasfájós baba – 5 hatásos tanács és megoldás!

Mit tegyen, ha hasfájós a baba? A csecsemőkori hasfájás okai és kezelése.

Miért sírhat a baba?

Az újszülöttek szinte egyetlen kommunikációs jelzőrendszere a sírás.

Hasfájás csecsemőknél

Gyakori panasz a hasfájást jelző vigasztalhatatlan sírás.

Összes cikk Baba-mama, gyermeknevelés témában