Kis karácsony, egészséges karácsony

2018. november 13.

Kapcsolódó tünetek:

gyomorégés

Közeledik sokak kedvenc ünnepi időszaka, a karácsony. Ilyenkor minden ragyogó, ünnepélyes, meghitt. De tudjuk, hogy mindeközben milyen veszélyek fenyegetik egészségünket? Mutatunk is 3 dolgot, amelyekre érdemes odafigyelnünk.

Kis karácsony, egészséges karácsony

Kis karácsony, egészséges karácsony

Az otthon melege

Természetesen gyönyörű látvány és igazán kellemes élmény a kint mindent beborító hótakarót egy kényelmes fotelben ülve, a kandalló ropogása és félhomálya mellett, a benti meleg biztonságából figyelni. Azonban legyünk okosak a fűtési szezon alatt is, és ne feledkezzünk meg a friss levegő fontosságáról. Persze nem olyan jó érzés a finom meleget ki-, a csípős hideget pedig beengedni, azonban a rendszeres szellőztetés egy ’szükséges, de egészséges’ rossz. Az áporodott, egyre kevesebb oxigént tartalmazó levegő ugyanis – azon kívül, hogy álmosít és rossz közérzetet okoz – még légúti és allergiás problémákat is előidézhet. Nyissuk ki azt az ablakot 5-10 percre, minden reggel ébredés után, napközben legalább 2 alkalommal, majd este lefekvés előtt is.

Asztalon a finomságok

A karácsonyról a fenyőfa és az ajándékok után biztosan mindenkinek a több napig tartó ’ételmaraton’ is eszébe jut. Persze csodálatos, amikor az egész család leül, hogy egy jó beszélgetés és sok nevetés közben hatalmasat lakomázzon, azonban a jókedvű órák közben ne felejtsük el az asztalra tett finomságokat sem. A karácsonykor oly’ kedvelt majonézes saláták, tojásos falatok és krémes csemegék ugyanis csak 2 órán keresztül tarthatók szobahőmérsékleten biztonságosan, mielőtt az egészségre veszélyes mikroorganizmusok gyors szaporodásba kezdenének. Hogy ne feledkezzünk meg az asztalon várakozó kukoricasalátáról, indítsunk be egy konyhai időzítőt vagy állítsunk ébresztőt a telefonunkon.

Fényjáték a karácsonyfán

Annak ellenére, hogy ma már nem égő gyertyák adják a szobában álló fenyőfa díszét, és szerencsére a fényfüzérek is átestek némi fejlődésen az elmúlt évtizedekben, a karácsonyfa világítása és a különféle karácsonyi dekorációk még mindig kockázatot jelentenek egészségünkre nézve. Egy kandallóhoz túl közel állított karácsonyfa, egy régebbi égősor zárlata vagy egy égve felejtett illatos gyertya mind-mind potenciális veszélyforrások, melyeket az ünnep hevében vagy az evés-ivás közben hajlamosak vagyunk elfelejteni vagy egyáltalán nem komolyan venni. Mindig legyünk körültekintők ezekkel kapcsolatban: helyezzük a fát legalább 1-1,5 méterre a kandallótól, illatos gyertya helyett használjuk az illatosító és elemes mécses kombinációt, és mindig győződjünk meg róla, hogy égősoraink megfelelő állapotban vannak, mielőtt a fára vagy a házunkra helyeznénk őket.

4 gyógyszer, melyekre karácsonykor szükség lesz

4 gyógyszer, melyekre karácsonykor szükség lesz

A karácsony az év egyik legsűrűbb időszaka. Az ajándékvásárlás, főzés és dekorálás között azonban ne feledkezzünk meg egészségünkről sem, és készüljünk fel arra, ha valamilyen gyógyszerre lenne szükségünk. Mutatjuk, melyek a legfontosabbak!

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában