Kinőhető a reflux?

2019. február 14.

Kapcsolódó tünetek:

gyomorégés

Általában reflux betegségként a gastroesophagealis (gyomor-nyelőcső) refluxot szoktuk emlegetni. Erről szólunk néhány szót.

Kinőhető a reflux?

Kinőhető a reflux?

Általánosságban

„A  reflux minden életkorban előfordulhat. Funkcionális betegségről van szó, ami annyit jelent, hogy nem áll a háttérben szervi elváltozás, hanem a működés nem megfelelő. Konkrétan: nem záródik jól a gyomor-nyelőcső határon levő izomgyűrű, ezért a gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe. Ha ez savas, mint normál esetben mindig, akkor ott gyulladást, felmaródást okoz. A savas gyomortartalom, illetve maga a gyomorsav különböző szintekig juthat el (nyelőcső alsó része, garat, száj, orr, szemek), és ennek megfelelően okoz különböző panaszokat (szegycsont mögötti égés, hát fájdalom, rekedtség, gyakori torokgyulladás, orr-melléküreg problémák, szem vörösség). Kialakulását sok tényező befolyásolja .De előfordul refluxbetegség csecsemőkorban is ahol más tényezők és más panaszok az elsődlegesek. Itt gyakran találunk a háttérben tejfehérje-érzékenységet ,a nagyobbaknál más ételintoleranciát vagy -allergiát is. (Ezek kivizsgálása az első 4 évben nehézségekbe ütközik az immunrendszer éretlensége miatt.) Természetesen ezek az esetek is kezelendők. Minden esetben szükséges gastroenterológiai kivizsgálás , konzultáció. Megfelelő kezelés mellett a panaszok teljesen elmúlhatnak, tehát „kinőhető „a reflux minden életkorban, bár a végleges gyógyulás ritka, gyakran találkozhatunk a tünetek kiújulásával – ad választ a sokakat érintő kérdésre dr. Kertesi Zsuzsanna, háziorvos. Majd hozzáteszi: sok mindent lehet tenni az állapot javítására és a kialakult panaszok megszüntetésére, de természetesen ez más a csecsemőknél, és más a nagyobbaknál. Általánosságban igaz viszont, hogy a stressz, a túlsúly, a mozgáshiány és a táplálkozás minősége és rendje nagymértékben befolyásolja a reflux kialakulását, fennállását, illetve megszűnését.

A betegeknek nem ajánlott a túl feszülős nadrágok viselése, ezek ugyanis megnövelhetik a gyomorra nehezedő nyomást, melynek következtében a gyomortartalom könnyebben bejuthat a nyelőcsőbe. A legtöbb páciensnek az is segít, ha megemelt felsőtesttel, a bal oldalán alszik. Ezeken kívül a rendszeres testmozgás is pozitív hatással lehet a panaszokra, illetve túlsúly esetén javasolt a fogyás, hiszen annak következtében is csökken a nyomás, továbbá javul az emésztés.

Étkezés

A legtöbb beteg emésztési zavarokkal is küzd, azonban a fehérjében gazdag étkezés nem okoz problémákat. A fehérje elősegíti a peptidhormon, pontosabban a gasztrin termelését. Utóbbi összehúzza a nyelőcső záróizmát, ami által az jobban működik, viszont sajnos a gyomorsav termelését is fokozza. Az élelmiszerek helyes kiválasztása és a megfelelő mennyiségek elfogyasztása is enyhíthet a reflux tünetein: a szénhidrát-és zsírszegény ételek, kis mennyiségben történő fogyasztása javasolt. Lefekvés előtt már nem ajánlott az étkezés.

Az alkoholt kerülni kell, ugyanis nem csupán a nyálkahártyát károsítja, hanem a nyelőcső alsó záróizmát is elernyeszti. A kávé hatása vitatott: egyrészt serkenti a gyomorsav termelődést, másrészt a hatására több gasztrin képződik, aminek köszönhetően jobban működik a nyelőcső záróizma. A betegeknek érdemes tesztelniük, hogy az ő szervezetükre milyen hatással van a kávé, és annak fényében inni. Az alkohol mellett a dohányzást is mellőzni kell. A nikotin ugyanis gerjeszti a gyomorsav előállítását.

Gyógyszerekkel a savtermelés ellen

A reflux ellen az úgynevezett protonpumpa gátló (PPI) gyógyszerek a leghatékonyabbak. A betegek 90 százalékánál javulást hoznak ezek a készítmények, azonban a szedés felfüggesztése után a páciensek 50 százalékánál ismét visszatérnek a reflux kellemetlen tünetei. Arra is van lehetőség, hogy a Domperidon nevű összetevővel elősegítsék a gyomormozgásokat a vékonybél irányába, aminek hatására könnyebben halad előre a gyomortartalom.

Otthoni praktikák

A legtöbb, gyomorégéssel küzdő beteg olyan házi csodaszerekre esküszik, melyek semlegesítik a savat. Ilyen például a szódabikarbóna, ami 100 százalékban nátrium-hidrogén-karbonátból áll. Tény, hogy a szódabikarbóna segít a gyomorégésen, azonban rettentő módon serkenti a gyomorsav termelődését. Épp ezért nem ajánlott a gyakori alkalmazása.

Egy másik szer, ami minden háztartásban megtalálható, és hatékonyan enyhíti a reflux tüneteit, a kamillatea. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően valóban mérsékeli a gyomorsav termelését. Természetgyógyászok többnyire azt javasolják, hogy a betegek igyanak egy kevés kamillateát, majd 5 percre feküdjenek a hátukra. Ezután ismét igyanak pár kortyot a teából, majd feküdjenek a bal oldalukra. Ugyanezt csinálják meg a hasukon és a jobb oldalukon fekve. Ezáltal a gyomorfal minden oldalára kerül a gyógyító kamillateából.

Mi történik, ha minden nap ugyanazt esszük?

Mi történik, ha minden nap ugyanazt esszük?

Mindenkinek vannak kedvenc ételei, melyeket akár minden nap képes lenne megenni. Azonban felvetődik a kérdés, hogy nem ártana-e az egészségünknek, ha mindig ugyanazt fogyasztanánk.

Mi a teendő gyomorrontás esetén

Mi a teendő gyomorrontás esetén?

A gyomorrontás igen gyakori probléma. Oka a túlzott mennyiségű étel fogyasztása, de hasonló tüneteket produkálhat, ha vírusos vagy bakteriális fertőzés áll a háttérben. Mit tegyünk, ha gyomorrontással állunk szemben?

Ezért nem szabad gyorsan enni

Ezért nem szabad gyorsan enni

Egy Japánban végzett kutatás kimutatta: ha evésről van szó, bizony a lassúság az egészség-barát választás. Az eredmények szerint a ’lassú evők’ életében sokkal kisebb kockázata van bizonyos betegségek kialakulásának.

Egészségesebbé tehet a vegán étkezés?

Egészségesebbé tehet a vegán étkezés?

Az utóbbi években a különféle környezet- és állatvédelmi, valamint egészségügyi aggályok a vegán életmód népszerűvé válása eredményezték. De mennyi mindenről kell lemondanunk, ha vegánok lennénk, és milyen előnyökkel is járhat a váltás?

Vigyázzunk! Ősszel fokozódnak a reflux tünetei

Vigyázzunk! Ősszel fokozódnak a reflux tünetei

Az őszi időszak különösen sokaknak okoz gyomorpanaszokat. Ezek közt a refluxos tünetek is szerepelnek: a gyomorégés, a száj égése, a böfögés, köhögés és a kellemetlen lehelet is sokak mindennapjait teszi nehezebbé az évszak megérkezésével.

Összes cikk Emésztőrendszer témában