Kinőhető a reflux?

2019. február 14.

Kapcsolódó tünetek:

gyomorégés

Általában reflux betegségként a gastroesophagealis (gyomor-nyelőcső) refluxot szoktuk emlegetni. Erről szólunk néhány szót.

Kinőhető a reflux?

Kinőhető a reflux?

Általánosságban

„A  reflux minden életkorban előfordulhat. Funkcionális betegségről van szó, ami annyit jelent, hogy nem áll a háttérben szervi elváltozás, hanem a működés nem megfelelő. Konkrétan: nem záródik jól a gyomor-nyelőcső határon levő izomgyűrű, ezért a gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe. Ha ez savas, mint normál esetben mindig, akkor ott gyulladást, felmaródást okoz. A savas gyomortartalom, illetve maga a gyomorsav különböző szintekig juthat el (nyelőcső alsó része, garat, száj, orr, szemek), és ennek megfelelően okoz különböző panaszokat (szegycsont mögötti égés, hát fájdalom, rekedtség, gyakori torokgyulladás, orr-melléküreg problémák, szem vörösség). Kialakulását sok tényező befolyásolja .De előfordul refluxbetegség csecsemőkorban is ahol más tényezők és más panaszok az elsődlegesek. Itt gyakran találunk a háttérben tejfehérje-érzékenységet ,a nagyobbaknál más ételintoleranciát vagy -allergiát is. (Ezek kivizsgálása az első 4 évben nehézségekbe ütközik az immunrendszer éretlensége miatt.) Természetesen ezek az esetek is kezelendők. Minden esetben szükséges gastroenterológiai kivizsgálás , konzultáció. Megfelelő kezelés mellett a panaszok teljesen elmúlhatnak, tehát „kinőhető „a reflux minden életkorban, bár a végleges gyógyulás ritka, gyakran találkozhatunk a tünetek kiújulásával – ad választ a sokakat érintő kérdésre dr. Kertesi Zsuzsanna, háziorvos. Majd hozzáteszi: sok mindent lehet tenni az állapot javítására és a kialakult panaszok megszüntetésére, de természetesen ez más a csecsemőknél, és más a nagyobbaknál. Általánosságban igaz viszont, hogy a stressz, a túlsúly, a mozgáshiány és a táplálkozás minősége és rendje nagymértékben befolyásolja a reflux kialakulását, fennállását, illetve megszűnését.

A betegeknek nem ajánlott a túl feszülős nadrágok viselése, ezek ugyanis megnövelhetik a gyomorra nehezedő nyomást, melynek következtében a gyomortartalom könnyebben bejuthat a nyelőcsőbe. A legtöbb páciensnek az is segít, ha megemelt felsőtesttel, a bal oldalán alszik. Ezeken kívül a rendszeres testmozgás is pozitív hatással lehet a panaszokra, illetve túlsúly esetén javasolt a fogyás, hiszen annak következtében is csökken a nyomás, továbbá javul az emésztés.

Étkezés

A legtöbb beteg emésztési zavarokkal is küzd, azonban a fehérjében gazdag étkezés nem okoz problémákat. A fehérje elősegíti a peptidhormon, pontosabban a gasztrin termelését. Utóbbi összehúzza a nyelőcső záróizmát, ami által az jobban működik, viszont sajnos a gyomorsav termelését is fokozza. Az élelmiszerek helyes kiválasztása és a megfelelő mennyiségek elfogyasztása is enyhíthet a reflux tünetein: a szénhidrát-és zsírszegény ételek, kis mennyiségben történő fogyasztása javasolt. Lefekvés előtt már nem ajánlott az étkezés.

Az alkoholt kerülni kell, ugyanis nem csupán a nyálkahártyát károsítja, hanem a nyelőcső alsó záróizmát is elernyeszti. A kávé hatása vitatott: egyrészt serkenti a gyomorsav termelődést, másrészt a hatására több gasztrin képződik, aminek köszönhetően jobban működik a nyelőcső záróizma. A betegeknek érdemes tesztelniük, hogy az ő szervezetükre milyen hatással van a kávé, és annak fényében inni. Az alkohol mellett a dohányzást is mellőzni kell. A nikotin ugyanis gerjeszti a gyomorsav előállítását.

Gyógyszerekkel a savtermelés ellen

A reflux ellen az úgynevezett protonpumpa gátló (PPI) gyógyszerek a leghatékonyabbak. A betegek 90 százalékánál javulást hoznak ezek a készítmények, azonban a szedés felfüggesztése után a páciensek 50 százalékánál ismét visszatérnek a reflux kellemetlen tünetei. Arra is van lehetőség, hogy a Domperidon nevű összetevővel elősegítsék a gyomormozgásokat a vékonybél irányába, aminek hatására könnyebben halad előre a gyomortartalom.

Otthoni praktikák

A legtöbb, gyomorégéssel küzdő beteg olyan házi csodaszerekre esküszik, melyek semlegesítik a savat. Ilyen például a szódabikarbóna, ami 100 százalékban nátrium-hidrogén-karbonátból áll. Tény, hogy a szódabikarbóna segít a gyomorégésen, azonban rettentő módon serkenti a gyomorsav termelődését. Épp ezért nem ajánlott a gyakori alkalmazása.

Egy másik szer, ami minden háztartásban megtalálható, és hatékonyan enyhíti a reflux tüneteit, a kamillatea. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően valóban mérsékeli a gyomorsav termelését. Természetgyógyászok többnyire azt javasolják, hogy a betegek igyanak egy kevés kamillateát, majd 5 percre feküdjenek a hátukra. Ezután ismét igyanak pár kortyot a teából, majd feküdjenek a bal oldalukra. Ugyanezt csinálják meg a hasukon és a jobb oldalukon fekve. Ezáltal a gyomorfal minden oldalára kerül a gyógyító kamillateából.

A gyomorfekély kialakulásának okai

A gyomorfekély kialakulásának okai

A gyomorfekély a gyomornyálkahártya folytonosságának megszakadása legalább 5 mm kiterjedésű területen. A fekély a nyálkahártya különböző rétegeit érintheti. A betegséggel forduljunk orvoshoz, hiszen súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

5 házi praktika gyomorrontás ellen

5 házi praktika gyomorrontás ellen

A gyomorrontás legtöbbször túl sok vagy romlott étel fogyasztása esetén jelentkezik, de a nyári időszakban az utazások gondjai és a nyaralások idegen környezete miatt is gyakran fellépő probléma. Nézzük, mit tehetünk a gyors felépülés érdekében.

A gluténérzékenység jelei

A gluténérzékenység jelei

A gluténérzékenység egyre többeket érintő jelenség, mely tulajdonképpen 3 betegséget takar. A cöliákiát, a nem cöliákiás gluténérzékenységet (NCGS) és a glutén- vagy gabonaallergiát. A pontos diagnózis felállítása gasztroenterológus feladata.

A tejallergia tünetei és kezelése

A tejallergia tünetei és kezelése

A tejallergia, vagy tejfehérje allergia a leggyakoribb gyermekkori allergiák közé tartozik, szerencsére azonban a legtöbb gyerkőc 3 éves korára kinövi. De honnan ismerhetjük fel, és mit tehetünk ellene?

Mi történik, ha minden nap ugyanazt esszük?

Mi történik, ha minden nap ugyanazt esszük?

Mindenkinek vannak kedvenc ételei, melyeket akár minden nap képes lenne megenni. Azonban felvetődik a kérdés, hogy nem ártana-e az egészségünknek, ha mindig ugyanazt fogyasztanánk.

Összes cikk Emésztőrendszer témában