Keresztreakciók – Mit ne együnk?

2016. augusztus 3.

A keresztreakció légúti allergiánál, növényi eredetű ételek fogyasztásakor jelentkezhet.

A keresztreakció során a pollenallergiában szenvedők gyümölcsök, növények fogyasztása után szájviszketést, szem- és orrfolyást tapasztalhatnak.

A létrejött allergiás reakció egyfelől a légutakon át történik, ám a reakciót kiváltó táplálék szájon át jut a tápcsatornába. A kifejezett allergiás reakciót nem a pollen váltja ki, hanem a növények egyes összetevői.

A folyamatot leegyszerűsítve a „tolvajkulcs-effektushoz”  hasonlíthatjuk: minden zárba egyedi kulcs passzol csupán. A kulcs az allergén, a zár az antitest, és ha az ajtó kinyílik, létrejön az allergiás reakció. A keresztreakció során nem a „zárhoz” készített, ám szerkezetileg hasonló kulcs „nyitja az ajtót”, előidézve az orális allergiás szindrómát.

Orális allergiás szindrómát okozó ételek
Nyírfapollen alma, körte, cseresznye, sárgabarack, nektarin, őszibarack, szilva, kiwi, mogyoró fajták, mandula, zeller, sárgarépa, burgonya
Nyírfa/feketeüröm zeller, sárgarépa, fűszerek
Fűpollenek dinnye (görög, sárga), narancs, paradicsom, mogyoró
Parlagfűpollen dinnyék (sárga, görög), banán, cukkini, uborka, kamilla

A keresztreakció előfordulhat nem csak pollenallergia esetében

Ismert allergén Keresztreakciót kiváltó allergén
Latex Dinnye, zeller, körte, barack, cseresznye, füge, szőlő, banán, mogyoró, avokadó, papaya, ananász, kiwi, burgonya, paradicsom
Tojás csirkehús
Tehéntej kecsketej, juhtej
Marhahús bárányhús
Hal különböző halak

A keresztreakciókat kialakító növényi fehérjék hőkezelésre és enzimekre érzékenyek, ezekre szétbomlanak. Így már nem okoznak panaszt, leginkább csak nyersen.

Az Allegra® előnyös tulajdonságainak köszönhetően jelentősen javítja a szénanáthás a betegek életminőségét az allergiaszezonban.

Szúnyogcsípés kezelése

„Nyomj a körmöddel keresztet a csípésbe és azonnal elmúlik a viszketés!” - sokszor hallottuk ezt gyermekkorunkban szüleinktől, nagyszüleinktől, amikor egy-egy kalandos nyáresten összecsipkedtek bennünket a szúnyogok. Ez már akkor sem számított túl hatékony módszernek, ezért mi most egy csokorba gyűjtöttük, mivel és hogyan tudjuk a viszketést és a duzzanatot valóban eredményesen kezelni.

Életmódtippek asztmásoknak a könnyebb mindennapokért

Az asztma Magyarországon nagyon sok embert érint, legyen szó enyhébb vagy súlyosabb változatáról. Ez a betegség, vagy inkább tünetegyüttes elhanyagolva megnehezíthet az életünket, ám ha néhány dologra odafigyelünk, sokkal könnyebbé tehetjük a mindennapokat!

Allergiája van? Szénanáthától szenved tavasszal és egész nyáron?

5 természetes módszer, amely segít a szénanátha és az allergiás tünetek enyhítésében.

Csökkenthetők a pollenallergia tünetei

Az allergia mára népbetegséggé vált, több millió ember életét keseríti meg csak Magyarországon.

Legyen óvatos! 4 dolog, ami allergiát okozhat karácsonykor

Legyen óvatos! 4 dolog, ami allergiát okozhat karácsonykor

Allergiás? Ezekre nagyon figyeljen oda az ünnepek alatt!