Keresztreakciók – Mit ne együnk?

2016. augusztus 3.

A keresztreakció légúti allergiánál, növényi eredetű ételek fogyasztásakor jelentkezhet.

A keresztreakció során a pollenallergiában szenvedők gyümölcsök, növények fogyasztása után szájviszketést, szem- és orrfolyást tapasztalhatnak.

A létrejött allergiás reakció egyfelől a légutakon át történik, ám a reakciót kiváltó táplálék szájon át jut a tápcsatornába. A kifejezett allergiás reakciót nem a pollen váltja ki, hanem a növények egyes összetevői.

A folyamatot leegyszerűsítve a „tolvajkulcs-effektushoz”  hasonlíthatjuk: minden zárba egyedi kulcs passzol csupán. A kulcs az allergén, a zár az antitest, és ha az ajtó kinyílik, létrejön az allergiás reakció. A keresztreakció során nem a „zárhoz” készített, ám szerkezetileg hasonló kulcs „nyitja az ajtót”, előidézve az orális allergiás szindrómát.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Otrivin allergia adagoló orrspray 15ml

    Otrivin allergia adagoló orrspray 15ml

    <p>Gyorsan és tartósan szünteti meg a légúti allergia következtében kialakuló orrdugulást és orrfolyást. Mérsékli az orrnyálkahártya duzzanatát, így megszűnnek a náthából és az orrdugulásból eredő kellemetlen tünetek.</p>

    2 499 Ft
Orális allergiás szindrómát okozó ételek
Nyírfapollen alma, körte, cseresznye, sárgabarack, nektarin, őszibarack, szilva, kiwi, mogyoró fajták, mandula, zeller, sárgarépa, burgonya
Nyírfa/feketeüröm zeller, sárgarépa, fűszerek
Fűpollenek dinnye (görög, sárga), narancs, paradicsom, mogyoró
Parlagfűpollen dinnyék (sárga, görög), banán, cukkini, uborka, kamilla

A keresztreakció előfordulhat nem csak pollenallergia esetében

Ismert allergén Keresztreakciót kiváltó allergén
Latex Dinnye, zeller, körte, barack, cseresznye, füge, szőlő, banán, mogyoró, avokadó, papaya, ananász, kiwi, burgonya, paradicsom
Tojás csirkehús
Tehéntej kecsketej, juhtej
Marhahús bárányhús
Hal különböző halak

A keresztreakciókat kialakító növényi fehérjék hőkezelésre és enzimekre érzékenyek, ezekre szétbomlanak. Így már nem okoznak panaszt, leginkább csak nyersen.

Az Allegra® előnyös tulajdonságainak köszönhetően jelentősen javítja a szénanáthás a betegek életminőségét az allergiaszezonban.

Ezekre készüljön, ha allergia vizsgálat előtt áll

Ezekre készüljön, ha allergia vizsgálat előtt áll

Az allergia az immunrendszerünk védekezése különböző anyagokkal szemben. Annak érdekében, hogy kiderüljön, pontosan mi okozza váltja ki ezt a reakciót, allergiavizsgálatot kell elvégeztetnünk.

A rovarcsípés allergia – 7 dolog, amit tudni kell róla!

Rovarcsípés allergiát hazánkban leginkább a méhek és a darazsak csípése válthat ki.

Macskaallergia – Minden, amit tudnunk kell róla

Macskaallergia – Minden, amit tudnunk kell róla

A macskaallergiáról még mindig sok féligazság és tévhit kering, pedig a betegség a legtöbbször előforduló állatallergiák közé tartozik. Összeszedtük, kik az allergia érintettjei, hogy alakul ki a betegség, melyek a tünetei, és azok kezelhetők-e.

Pollenallergia – Tünetek és kezelés

Pollenallergia – Tünetek és kezelés

Bedugult, kipirosodott orr, viszkető szemek – ezek a pollenallergia leggyakoribb tünetei, melyeken gyógyszerekkel vagy egy speciális immunterápiával lehet enyhíteni.

A legfontosabb kérdések és válaszok az allergiáról

A legfontosabb kérdések és válaszok az allergiáról

Évről évre egyre több az allergiás, ennek ellenére a legtöbben csak keveset tudunk immunrendszerünk ezen reakciójáról. Ebből adódóan összegyűjtöttük a legalapvetőbb kérdéseket és válaszokat.