Keresztallergia, keresztreakciók avagy mit NE együnk?

2016. augusztus 15.

Gondolta volna, hogy parlagfű-allergia esetén nem árt kerülni a banánt és a csokoládét? A keresztallergia bizony képes meglepő dolgokat produkálni.

Előfordul, hogy a szervezet a különböző allergizáló fehérjéket azonosként ismeri fel, így az eredeti, allergizáló fehérjéhez hasonló másik fehérje is kiváltja az immunválaszt. Ez a keresztallergia.

Keresztallergia esetén bizonyos anyagok, amelyek szerkezetükben hasonlítanak az allergénekre, maguk is allergiás reakciókat váltanak ki, vagy felerősítik az allergiás tüneteket. Keresztreakció nem mindig lép fel, de előfordulhat és ugyanolyan panaszokat okozhat, mint a már ismert fő allergén.

Young woman having breakfast. Balanced dietNem keresztreakciót, de ahhoz hasonló tüneteket okozhatnak a magas hisztamintartalmú ételek és italok is – ilyenek a paradicsom, az alkohol, a kávé, a halak, a citrusfélék, a mogyoró, a penészes sajtok, a füstölt ételek, a csokoládé- melyek pollenszezonban erősíthetik a pollenallergiát.

Minden pollen- és házipor-allergiásnak érdemes keresztreakciókra gyanakodni, ha bizonyos élelmiszerekkel szemben a szervezete allergiás tünetekkel reagál. Érdemes ezeket kivizsgáltatni, és a továbbiakban elkerülni ezeket az élelmiszereket.

Főbb keresztreakciók

parlagfű – uborka, cukkini, gesztenye, latex, görögdinnye, banán

nyírfa – alma, körte, paradicsom, sárgarépa, zeller, eper, málna, szeder, őszibarack, cseresznye, kivi

pázsitfüvek – rozs

őszibarack – sárgabarack, banán, szilva, guava

kesudió – kakaó, kávé

fekete üröm – kapor, sárgarépa, zeller, alma, kivi, kamilla, napraforgó, burgonya, fokhagyma, fahéj, petrezselyem

kapor – zeller, üröm, banán

hal – az összes egyéb halfajta, tenger gyümölcsei

diófélék – szezámmag, rozsliszt, pisztácia, napraforgómag, kivi

mogyoró – dió, mandula, az összes többi olajos mag

pázsitfű pollen – kukorica pollen, ananász, rozs, fűszerek, paradicsom, dinnye

poratka – rákfélék

latex – citrusfélék

alma – burgonya, sárgarépa, nyírpollen

fokhagyma – vöröshagyma, spárga

gabonafélék pollenjei – pázsitfüvek pollenjei

zöldborsó – hüvelyesek

sárgarépa – zeller, ánizs, alma, burgonya, rizs, búza, nyírpollen, avokadó, ananász

gabona – az összes többi gabona

tehéntej fehérje- marhahús

tojásfehérje – a szárnyasok (kacsa,liba, pulyka, csirke, fürj) tojása, de reakció lehet a szárnyas húsára, tollára is

A keresztallergiához hasonló allergiás reakciót a nem megfelelően emésztett fehérjék is okozhatnak illetve erősíthetik a pollenek által kiváltott reakciót.

Allergiája van? Szénanáthától szenved tavasszal és egész nyáron?

5 természetes módszer, amely segít a szénanátha és az allergiás tünetek enyhítésében.

Csökkenthetők a pollenallergia tünetei

Az allergia mára népbetegséggé vált, több millió ember életét keseríti meg csak Magyarországon.

Legyen óvatos! 4 dolog, ami allergiát okozhat karácsonykor

Legyen óvatos! 4 dolog, ami allergiát okozhat karácsonykor

Allergiás? Ezekre nagyon figyeljen oda az ünnepek alatt!

Az asztma oka, tünetei és kezelése

Az asztma oka, tünetei és kezelése

Ezért nagyon fontos, hogy időben felismerje az asztmát!

Idejében kezdjük az allergia elleni védekezést!

Minden évben készülök az allergiás időszakra. Jó előre beszerzem a szükséges készítményeket, de nem tudom pontosan mikor és mivel érdemes megkezdeni az allergia elleni védekezést, megelőzést. Tudna ebben tanácsot adni?