Kellemetlen intim szagok

Kellemetlen intim szagok

Kapcsolódó tünetek:

Az intim higiénia napjainkban már természetes és fontos dolog, amire szerencsére bevett szokás odafigyelni hasonlóan testünk más területeinek tisztaságához. Ugyan jobb a helyzet ezen a fronton, mint például 100 évvel ezelőtt, de azért előfordul, hogy mégis kellemetlen szagok jelentkeznek intim testrészeinknél.

Mi lehet a kellemetlen intim szagok oka?

Az egyik oka természetesen az lehet, hogy mégsem tisztálkodunk megfelelően. Ehhez ugyanis figyelembe kell venni azt, milyen a bőrtípusunk, milyenek az egyéni adottságaink (például erősebben izzadunk-e vagy sem), mi vált ki nálunk irritációt, esetleg allergiás reakciót. És az sem utolsó szempont, hogy mennyit sportolunk, járunk-e uszodába gyakran, vagy éppen milyen az időjárás. Alapvetően azt tanácsolják a szakemberek, hogy naponta legalább egyszer, de ha lehet, akár kétszer is tisztálkodjunk, és alaposan végezzük el ezt, mert például a férfiak főleg hajlamosak ezt hanyagul megtenni. Az intim testtájakon ugyanis könnyebben felgyűlhet a faggyú, nemi váladék, vizeletcseppek, és ezek okozzák a szagokat. Amikor a felgyűlt szennyeződésekben a baktériumok is kezdenek elszaporodni, akkor még kellemetlenebb jelenségről beszélhetünk, ami gyulladást  is kiválthat. Ugyanígy megjelenhetnek a gombás fertőzések is, melyek szintén erősebb szagokkal járnak. Így egyes szagok már nem csak elhanyagoltságot jelezhetnek, hanem komolyabb egészségügyi problémát is.

Mit lehet tenni ellene?

Először a probléma okát kell felderíteni, hogy utána a megfelelően orvosolni lehessen. Alapos tisztálkodással normál esetben az intim szagok elkerülhetőek. Ehhez szakember tanácsát is kérhetjük, és fontos, hogy megismerjük hozzá azt is, mire van szüksége a testünknek. A nők esetében különböző mosakodó termékek használatára inkább a nyári időszakban van szükség, vagy akkor, ha a hüvelyflóra egyensúlya valamiért megborul. Szexuális együttlét után viszont mindkét félnek ajánlott a tisztálkodás.

Fertőzés esetén viszont már nem elég a mosakodás, itt megfelelő készítményekre is szükség lesz ahhoz, hogy a bakteriális vagy gombás megbetegedést, és ezzel a szagokat is megszüntessük. Ha ilyet tapasztalunk , ne hagyatkozzunk csupán a recept nélkül kapható termékekre, forduljunk szakorvoshoz!
2018. február 5.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek