Kellemetlen intim szagok

2018. február 5.

Kapcsolódó tünetek:

hüvelyi folyás

Napjainkban szerencsére már nagyon fontos és természetes az intim higiénia, ám még így is előfordul, hogy ezeken a területeken kellemetlen szagok jelentkeznek. Miért fordulnak mégis elő és mit lehet tenni ellenük?

kellemetlen intim szagok

kellemetlen intim szagok

Az intim higiénia napjainkban már természetes és fontos dolog, amire szerencsére bevett szokás odafigyelni hasonlóan testünk más területeinek tisztaságához. Ugyan jobb a helyzet ezen a fronton, mint például 100 évvel ezelőtt, de azért előfordul, hogy mégis kellemetlen szagok jelentkeznek intim testrészeinknél.

Mi lehet a kellemetlen intim szagok oka?

Az egyik oka természetesen az lehet, hogy mégsem tisztálkodunk megfelelően. Ehhez ugyanis figyelembe kell venni azt, milyen a bőrtípusunk, milyenek az egyéni adottságaink (például erősebben izzadunk-e vagy sem), mi vált ki nálunk irritációt, esetleg allergiás reakciót. És az sem utolsó szempont, hogy mennyit sportolunk, járunk-e uszodába gyakran, vagy éppen milyen az időjárás. Alapvetően azt tanácsolják a szakemberek, hogy naponta legalább egyszer, de ha lehet, akár kétszer is tisztálkodjunk, és alaposan végezzük el ezt, mert például a férfiak főleg hajlamosak ezt hanyagul megtenni. Az intim testtájakon ugyanis könnyebben felgyűlhet a faggyú, nemi váladék, vizeletcseppek, és ezek okozzák a szagokat.

Amikor a felgyűlt szennyeződésekben a baktériumok is kezdenek elszaporodni, akkor még kellemetlenebb jelenségről beszélhetünk, ami gyulladást  is kiválthat. Ugyanígy megjelenhetnek a gombás fertőzések is, melyek szintén erősebb szagokkal járnak. Így egyes szagok már nem csak elhanyagoltságot jelezhetnek, hanem komolyabb egészségügyi problémát is.

Mit lehet tenni ellene?

Először a probléma okát kell felderíteni, hogy utána a megfelelően orvosolni lehessen. Alapos tisztálkodással normál esetben az intim szagok elkerülhetőek. Ehhez szakember tanácsát is kérhetjük, és fontos, hogy megismerjük hozzá azt is, mire van szüksége a testünknek. A nők esetében különböző mosakodó termékek használatára inkább a nyári időszakban van szükség, vagy akkor, ha a hüvelyflóra egyensúlya valamiért megborul. Szexuális együttlét után viszont mindkét félnek ajánlott a tisztálkodás.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Fertőzés esetén viszont már nem elég a mosakodás, itt megfelelő készítményekre is szükség lesz ahhoz, hogy a bakteriális vagy gombás megbetegedést, és ezzel a szagokat is megszüntessük. Ha ilyet tapasztalunk , ne hagyatkozzunk csupán a recept nélkül kapható termékekre, forduljunk szakorvoshoz!

A hüvelygyulladás tünetei, kezelése

A hüvelygyulladás tünetei, kezelése

A hüvelygyulladás a női szervezet egyik leggyakoribb betegsége, Nem véletlenül, hiszen a hüvelyben lévő érzékeny mikrobiológiai egyensúly könnyen borul fel. Nézzük, honnan ismerhetjük fel, és mit tehetünk ellene.

Az endometriózis – Kialakulásának okai, tünetei és kezelése

Az endometriózis – Kialakulásának okai, tünetei és kezelése

Íme, a legfontosabb tudnivalók az egyre több nőt érintő betegség, az endometriózis kezeléséről, tüneteiről és a kialakulásának okairól.

A hüvelykapszuláról

A hüvelykapszuláról

A hüvelyflóra megváltozására számos tünet és panasz utalhat.

Hüvelyfolyás - okok és kezelése

Hüvelyfolyás – okok és kezelés

A hüvelyfolyás természetes jelenség mindaddig, amíg a színe, állaga, mennyisége meg nem változik.

A hüvelygombásodás megelőzése

A kellemetlen, viszkető tüneteket a nők többsége élete során legalább egyszer megtapasztalja.

Összes cikk Egészség A-Z témában