Karácsonyra kisállatot? 7 megfontolandó tipp a választáshoz!

Karácsonyra kisállatot? 7 megfontolandó tipp a választáshoz!

Miért jó kisállatot tartani?

Pszichológusok egybehangzó véleménye, hogy bizonyos életkor felett a kisállatoknak komoly személyiségfejlődés-támogató hatása van. Iskoláskorra a gyerekek felelősségtudata kialakul, szociális és empátiás készsége egyre fejlettebb, így már akár önállóan vagy kis segítséggel is képesek egy kisállat gondozására. A szakemberek kifejezetten ajánlják olyan gyerekeknek, akik nehezen teremtenek kapcsolatot, zárkózottak, hiszen a kis kedvencek segítségével új ismeretségekre, barátokra tehetnek szert. Emellett gazdivá válni nemcsak öröm, hanem munka is egyben. A tartással járó feladatok fegyelemre és felelősségvállalásra nevelnek, a másik élőlényről gondoskodás pedig az empátiát is mélyíti. Amikor még csak keressük a lehetőségeket, és nem tudjuk, milyen élőlény kerüljön hozzánk, meg lehet bízni a gyereket, hogy végezzen kutatómunkát, melyik állatra mi jellemző, milyen szintű gondoskodást igényel, ily módon csomó érdekességet tudhat meg az egész család. Ráadásul az új kedvenc komoly pszichoterápiás hatással is bír, hiszen azoknak a gyerekeknek is segítséget jelentenek, akik nehezen fogalmazzák meg érzéseiket, de a nehezebb napokon szívesen kiöntenék valakinek a szívüket.

Komoly orvosi kutatások készültek a kisállatok emberre gyakorolt élettani hatásairól és egyértelműen kijelenthető, hogy számtalan előnye van, bármilyen életkorban is döntünk egy kis barát mellett: elűzi a magányosság érzését, szeretet-kapcsolat kialakítását teszi lehetővé, egyedül élőknek akár új életcélt is adhat, ráadásul a rendszeres kutya-, vagy macskasimogatás nyugtat, így a szívverés szabályozására is képes.

7 tipp a választáshoz

  1. Mindig életmódunknak és habitusunknak megfelelő élőlényt válasszunk! Kis lakásba nem ajánlott nagytestű vagy nagy mozgásigényű kutyát választani és kisgyerek mellé csakis szelíd élőlény kerülhet! Ha tisztaságmániásak vagyunk, érdemes elkerülni a szőrüket hullató kisállatokat, a magvakat szétdobáló papagájokat és olyat választani, amelyik nem „koszol”, mint például az ékszerteknős.
  2. Kertes házba szinte bármilyen élőlény jöhet, hiszen rendelkezésre áll nagyobb szabad tér, de vannak bizonyos élőlények, akiket csak lakásban lehet tartani, mert egyébként elpusztulnának.
  3. Ha allergiásak vagyunk az állatszőrre, akkor igencsak leszűkül a lehetőségek köre, de erre is létezik megoldás például az akváriumban tartott aranyhal, a szőrtelen tengerimalac és cica.
  4. Gondoljuk végig, mennyi időt tudunk szánni az új jövevény gondozására, ez ugyancsak fontos szempont a választásnál! Egy kutyával viszonylag sokat kell foglalkozni, míg egy macska ilyen szempontból igénytelenebb. Jó, ha tudjuk, hogy ha a sétáltatást nem is, de a rendszeres törődést ő is igényli.
  5. Ha gyermekünknek vesszük ajándékba a kisállatot és nem titkolt szándékunk ezzel, hogy felelősségvállalásra, a feladatok elvégzésére tanítsuk, érdemes először kevés gondozással is beérő, igénytelenebb fajtát választani!
  6. Gondolkodjunk felelősségteljesen! Ha bevállaltunk egy élőlényt, gondoskodjunk róla és ne tárgyként kezeljük, amit, ha meguntunk, visszaviszünk!
  7. Miután kiválasztottuk a kisállatunkat, vigyük el állatorvoshoz, kérjük ki a tanácsát, mi a teendőnk vele - csippeltetés, oltások beadatása -, melyek a legfontosabb tudnivalók a tartásával, etetésével kapcsolatban!

A lehetőségek

A lehetőségek száma igen nagy, csak néhányat sorolunk fel a leggyakoribbak közül:

Nyúl Szobatisztaságra nevelhető, de az etetésre igen kényes. Már haladó szintű állattartóknak ajánlott

Aranyhörcsög Dédelgetni nem igazán lehet, bármennyire is aranyos a kinézete, mert harap, de viszonylag kevés törődéssel is beéri.

Tengerimalac Olcsó, igénytelen és nem harap, így kisgyerekek mellé ideális választás lehet. Hátránya, hogy érzékeny a fertőzésekkel szemben és etetésére is különösen ügyelnünk kell.

Macska Autonóm állat, a simogatást általában akkor engedi, amikor neki van kedve hozzá. Tudni kell azonban, hogy a különböző fajták eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Ugyanúgy, mint a kutyáknál, vannak kifejezetten családi kedvencnek ajánlható, gyerekbarát cicák.

Kutya Számtalan fajtája van, ezért általános leírás nem létezik, meg kell találni a számunkra legmegfelelőbbet. Érdemes kutyatartóknál és tenyésztőknél utánakérdezni, a mi esetünkben melyik típus lenne a jó választás. A leghálásabbak a menhelyről megmentett kutyusok, ne hagyjuk ki ezt a lehetőséget sem kedvencünk megtalálására!

2016. november 22.

Kiemelt ajánlatunk