Karácsony cukorbetegen – Ezekre figyeljen diabétesz esetén!

Karácsony cukorbetegen – Ezekre figyeljen diabétesz esetén!

Kapcsolódó tünetek:

Nem csak a nagyvilágban, Magyarországon is népbetegségnek számít a diabétesz, melynek fő jellemzője, hogy a betegnél a vércukorszint szabályozása rosszul működik. Akinél 1-es típusú diabéteszt állapítanak meg, minden esetben inzulinkezelésre szorul, mivel a hasnyálmirigy nem termel inzulint. A 2-es típusú diabétesz oka az inzulintermelés renyhesége, és az inzulinnal szembeni rezisztencia. Ez utóbbi típus sokkal gyakoribb, és az egészségtelen életmódnak köszönhetően a betegek száma egyre nő. Különösen veszélyes időszak a cukorbetegek számára a karácsony, amelyet mindenhol nagy, családi összejövetelekkel, lakomákkal ünnepelnek. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél azért kell karácsonykor különösen odafigyelni a helyes táplálkozásra, mert szervezetük nem képes arra, hogy megfelelően lebontsa a nagyobb mennyiségben elfogyasztott szénhidrátokat. Hosszútávon a magas vércukorszint nagyon káros, mert nem csak a hasnyálmirigyet és az emésztőszerveket rombolja, de a kezeletlen cukorbetegség súlyos szövődményekkel is jár, melyek a szívet, az ereket és az idegeket érintik elsősorban. Ráadásul, ahogy öregszik az ember, a sejtek inzulintermelő képessége is romlik, így a kor előrehaladtával még jobban oda kell figyelni az egészséges táplálkozásra.

Karácsony cukorbetegen? Ezekre figyeljen karácsonykor, ha cukorbeteg!

Kerülje a folyamatos nassolást!

A legveszélyesebb a folyamatos jellegű étkezés, a nassolás, mivel ilyenkor állandósul a vércukorcsúcs. Ez különösen igaz akkor, ha a nassolt étel magas cukortartalmú, például: szaloncukor, csokoládé, bejgli vagy egyéb karácsonyi sütemény.

Mondjon nemet!

Bármennyire is csábítóak a sütemények, torták, tudjunk nemet mondani! Ha mi megyünk vendégségbe, előre beszéljük meg a vendéglátó családtagokkal, hogy készüljenek cukorbetegek számára is fogyasztható alternatívákkal: édesítőszerrel, maglisztből, zabpehelyből, zabkorpából, kölesből készült süteményekkel, chiamagos-étcsokis pudinggal. Az is megoldás lehet, ha a desszertet mi magunk készítjük el és visszük magunkkal.

Tervezze meg a kímélő menüsort!

Ha mi vagyunk a vendéglátók, tervezzük meg úgy a menüsort, hogy legyenek egészséges alternatívák: a sültek mellé a krumplin kívül kínáljunk sült zöldséget, a hal mellé salátát! Rengeteg alapanyagból válogathatunk, amelyek a megszokott ízélmény mellett még egészségesek is! A bulgur, a köles, az édesburgonya kiválóak köretnek, a húslevest pedig – ha nem túl zsíros húsból, sok zöldséggel készül – mindenki fogyaszthatja.

Fogyasszon rostokban gazdag, roppanósra párolt, lassú felszívódású ételeket!

Az étkezés utáni vércukorszint alakulása elsősorban a táplálék szénhidrátmennyiségétől függ, valamint attól, hogy milyen gyorsan emésztődik és szívódik fel a szénhidrát a véráramba. A szénhidrátok emésztése és felszívódása viszont nagymértékben függ a táplálékkal együtt fogyasztott fehérjék, zsírok és élelmi rostok mennyiségétől. Ezek lassítják a szénhidrát felszívódását, azaz ilyenkor az étkezést kisebb vércukor-emelkedés és laposabb vércukorgörbe követi, mintha ugyanennyi szénhidrátot fogyasztanánk a fent említett anyagok nélkül.

Kerülje az alkoholt!

A röviditalok, likőrök, mivel nagy mennyiségben tartalmaznak cukrot, mindenképpen kerülendők. Európai diétás ajánlások szerint napi 1-2 dl vörösbor elfogyasztása cukorbetegek esetében hozzájárulhat az érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez. Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni az alkohol magas energiaértékéről sem: fokozott mértékben történő fogyasztásuk a testtömeg nemkívánatos gyarapodását is eredményezheti!

Étkezések után mozogjon!

A mozgás jótékonyan hat a vércukorszintre, ezért étkezéseket követően érdemes beiktatni egy kiadós sétát. Nem csak a vércukorszint rendezésében segít, de az emésztési folyamatokat is felgyorsítja.

Igyon sok folyadékot!

Aki elfeledkezik a folyamatos belső hidratálásról, a vére sűrűbbé válik és cukorkoncentrációja magasabb lesz, még azoknál is, akik nem cukorbetegek. Éppen ezért a napi 2-3 liter folyadék – ásványvíz, cukrozatlan gyümölcstea – nélkülözhetetlen, ha egészségesek szeretnénk maradni és a vércukorszintünket kordában kívánjuk tartani.
2016. november 30.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek