Jód eltávolítása a bőrről

2018. június 28.

A jódot főként különböző sérülések, kisebb vágások fertőtlenítésére használjuk az otthoni sebkezelésben. Bár fő feladatait nagyszerűen ellátja, a barnás-vöröses vegyület igen erős foltot hagy maga után. De tehetünk valamit ellene?

Jód eltávolítása a bőrről

Jód eltávolítása a bőrről

Hacsak nem vagyunk allergiásak vagy érzékenyek rá, a jódnak semmilyen káros hatása nincs bőrünkre, így semmi gond nem lesz, ha hagyjuk magától lekopni. A kisebb foltok igen gyorsan, 1-2 nap alatt, a mindennapi teendőink során eltűnnek bőrünkről, azonban a nagyobb, sebészeti beavatkozás miatt rajtunk maradtak, hosszú ideig ragaszkodhatnak hozzánk. Idővel persze ezek is eltűnnek, de a makacsabb jódpacák akár 2-6 hétig is vörösesre színezhetik bőrünket.

A jód nagy részét egyszerű szappanos meleg vízzel lemoshatjuk, azonban mivel a vegyület mélyen behatol az epidermisz szerkezetébe, valószínű, hogy a nagyobb, sötétebb foltok esetében nem tudunk megszabadulni tőle ilyen könnyen. Ha mégis nagyon szeretnénk eltüntetni a fertőtlenítés nyomait, próbálkozhatunk orvosi alkohol használatával.

A művelet roppant egyszerű: szükségünk lesz vattapamacsra, orvosi alkoholra (70-90%-osra) és száraz törölközőre. Egyszerűen öntsünk egy kis alkoholt a vattapamacsra és körkörös mozdulatokkal kezdjük el törölgetni az eltüntetni kívánt foltot. Ha ezt a kezelt seb környékén tesszük, vigyázzunk rá, nehogy felsértsük a sebet. Miután a folt nagy részét eltüntettük, öblítsük le meleg vízzel a területet. Látni fogjuk, mennyire volt sikeres a művelet. Ha még mindig vannak rajtunk jód foltok, amelyek az öblítéssel sem jönnek le, alkalmazzuk újra az alkoholos módszert. Végül töröljük szárazra a bőrfelületet egy tiszta törölközővel. Ha nincsen otthon orvosi alkoholunk, próbálkozhatunk más alkohol tartalmú szerrel is – például ammóniával, alkohol tartalmú krémmel, de akár egy magasabb alkohol tartalmú tömény itallal is.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Ha otthoni sebkezelés során használunk jódot, és a fertőtlenített terület égni vagy viszketni kezdene, esetleg kiütés vagy bőrpír alakulna ki rajta, forduljunk orvoshoz, mert lehetséges, hogy jódérzékenységünk van.

Kulcsszavak: ,