Izzadás, izzadásgátlás

2014. augusztus 12.

Kapcsolódó tünetek:

izzadás

Az izzadás szervezetünk hőháztartásának egyik eszköze.

Több-kevesebb mennyiségben mindenki izzad, viszont ha már túlzott mértéket ölt, betegség jele is lehet. Az izzadás és az izzadással járó foltok a ruhán, valamint a testszag nagyon kellemetlen tud lenni. Milyen lehetőségei vannak izzadásgátlásra?

Szervezetünk a verejtékezés által képes irányítani a 36-37 °C körüli hőmérsékletét. Ha a külső hőmérséklet emelkedik, testünk izzadságot termel, amely hűti a bőrfelszínt. Nem csak a meleg járulhat hozzá, hogy az izzadás fokozódik: stresszes helyzetek, fizikai aktivitás, de fűszeres ételek fogyasztása is okozhat fokozott verejtékezést.

Az izzadás folyamata

abapolas240Az izzadság a verejtékmirigyekben termelődik, amelyek gyakorlatilag egész testfelületünkön megtalálhatók – egyes testrészeken több, másokon kevesebb. Egy-egy átlagos napon fél-egy liter folyadék távozik szervezetünkből izzadság formájában, ám a feszültebb, melegebb, vagy testmozgás szempontjából aktívabb napon az 5 litert is meghaladhatja.

A verejték legnagyobb része (több mint 99 százaléka) víz; mellette ásványi sók, salakanyagok is az izzadás során távoznak szervezetünkből. Az izzadság alapesetben szagtalan; a kellemetlen szagokért azok a baktériumok felelősek, amelyek a verejtékes bőrfelszínen nagyon gyorsan képesek elszaporodni.

Ha az izzadást nem testmozgás, stressz vagy a nagy meleg váltotta ki – azaz látszólag minden ok nélkül történik – nagy annak az esélye, hogy betegség állhat a háttérben. A hyperhidrózis (fokozott izzadás bizonyos testrészeken) jelentkezhet a tenyéren, hónaljon vagy a lábakon (főleg a talpon), kiváltó oka lehet lelki eredetű vagy okozhatja pajzsmirigy-túlműködés, szív- és érrendszeri betegség vagy cukorbetegség is.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Hogyan működik az izzadásgátlás?

A kereskedelmi forgalomban kapható izzadásgátló termékek kétféleképpen fejtik ki hatásukat: egyrészt gátolják a verejtékmirigyek működését – ezáltal csökken a termelt verejték mennyisége –; másrészt illatukkal elfedik a kellemetlen szagokat. Az alumínium-kloridot tartalmazó készítmények a verejtékmirigyeket zárják el, s ezáltal csökken az izzadás mértéke. Kevesen tudják, hogy izzadásgátló készítményeket nem csak a drogériákban és illatszerboltokban lehet beszerezni, hanem a gyógyszertárakban is lehet venni, valamint elkészíttetni is. Ugyanakkor megfelelő ruházattal is sokat tehet az izzadás ellen: hordjon természetes anyagokból készített, jól szellőző ruhát, kerülje a műszálas ruhadarabokat!

Az izzadás „speciális”, egyik legkellemetlenebb formája a láb izzadása, amely különösen kellemetlen szagokkal járhat. Ennek oka, hogy a lábfejen rendkívül sok verejtékmirigy található. A lábainkon termelődő izzadság szintén nem kellemetlen szagú, viszont a zárt lábbelik, zoknik és harisnyák kedveznek a „szagosításért” felelős baktériumok elszaporodásáért. Megfelelő higiénia, illetve jól szellőző lábbeli mellett a patikákban számos, kifejezetten a lábakon használható spray és krém áll rendelkezésére, hogy a kellemetlen szagokat elkerülje.