Így előzhetjük meg a fájdalmas ízületi kopást

Így előzhetjük meg a fájdalmas ízületi kopást

Kapcsolódó tünetek:

Számos különböző tényező befolyással lehet az ízületi kopás – más néven artrózis – kialakulására, melyek közül az alábbiak a leggyakoribbak:
  • Bizonyos sportok is elősegíthetik az ízületi kopást. Ilyen a foci vagy a squash. Minél intenzívebben sportolunk, annál nagyobb annak az esélye, hogy később artrózisban fogunk szenvedni.
  • A túlsúly szintén kedvez ennek a betegségnek, hiszen a többletsúly cipelése következtében túlterhelődik a térdünk és a csípőnk.
  • A lábak és a csípő deformitása, illetve a rosszul összeforrt csonttörések szintén vezethetnek ízületi kopáshoz, hiszen túlzott terhelésnek teszik ki a porcokat és a csontokat.
  • A dohányosok is a veszélyeztetett csoportba tartoznak, ugyanis a nikotin negatívan befolyásolja a vérkeringést, így károsodhatnak a szövetek.
  • Sokáig az építőiparban és a mezőgazdaságban dolgozók voltak a legveszélyeztetettebbek, manapság azonban – a sok számítógép használat következményeként – az irodai dolgozók esetében is egyre gyakoribb jelenség – főleg a nyaki artrózis.
Így előzhetjük meg az ízületi kopást
  1. Megfelelő sport
A változatos testmozgás, illetve az ízületek körüli izomépítés megakadályozhatja a későbbi kopást, ugyanis a mozgás pozitív hatással van az ízületek vérellátásra, így a porcok hozzájutnak a szükséges tápanyagokhoz. Azonban arra figyeljünk, hogy a monoton mozgás, illetve a túl intenzív rázkódás túlterhelik az ízületi porcokat. Olyan sportot válasszunk, mely óvja az ízületeket. Ilyen például a mérsékelt kerékpározás, az úszás, a síkterepen történő sétálás és a társastánc. Jógával és pilatesszel pedig célzottan fel tudjuk építeni az ízületek körüli izomzatot, ezáltal védve azokat a túlterheléstől.
  1. Zöldség- és gyümölcsfogyasztás
Ki gondolta volna, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás jótékony hatással lehet az ízületekre? Pedig így van, hiszen elegendő tápanyaggal látjuk el a szervezetünket, ezek pedig pozitívan hatnak az ízületeinkre, aminek hatására a csontok és a porcok is egészségesek maradnak. Ehhez fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű termékeket. Továbbá együnk joghurtot és sajtot, hiszen ezekben rengeteg a kalcium, amire szükségük van a csontoknak. Igyunk sok vizet vagy cukormentes italokat, továbbá mellőzzük az alkoholt és a dohányzást.
  1. Gyulladáscsökkentő diéta
Az ízületi fájdalommal szervezetünk gyakran valamilyen ízületi gyulladást, illetve köszvényt jelez. Ha ezeket a tüneteket, illetve betegségeket nem kezeltetjük, akkor egy idő után artrózis alakul ki. A megfelelő táplálkozással megelőzhetjük az ízületi gyulladás kialakulását, ezáltal pedig az ízületi kopás megjelenését. Ehhez antioxidánsokban gazdag gyümölcsöket és zöldségeket ajánlott fogyasztanunk. Együnk sok mogyorót, paradicsomot vagy leveles zöldséget. A hal szintén pozitív hatással lehet, így többször kerüljön a tányérunkra hering és makréla. Viszont ha valaki allergiás vagy intolerancia alakult ki nála valamilyen ételre, kerülje ezeket, mert a következményes bélgyulladás is kihathat az ízületekre úgy  mint bármely más gócos gyulladás a szervezetben.
2019. október 23.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek