Izotóniás- és sportitalok

Izotóniás- és sportitalok

Kapcsolódó tünetek:

Az izotóniás ital fogalma

Az italok kifejlesztésének célja elsősorban az volt, hogy az élsportolók az intenzív edzés során elvesztett folyadék mennyiséget a leghatékonyabb módon tudják pótolni. Nagy megterheléssel járó fizikai igénybevétel esetén a víz önmagában nem elegendő az izzadtsággal elveszett folyadék pótlására. A víz hipotóniás ital, ozmolaritása 280 mosm/l alatti. A vízben nincs elegendő ásványi anyag, így az izzadással elvesztett ásványi sókat pótolni nem tudja, ráadásul vizet von el a szervezettől. Az izotóniás italok neve onnan származik, hogy ásványi anyag összetétele megegyezik az emberi sejtek és vér sóösszetételével. Ozmolaritása 280-320 mosm/l között van. Hipertóniás oldatoknak nevezzük a 320 msom/l feletti ozmolaritású italokat, képviselői az üdítők, kólák és a tejes italok.

Ozmolaritásának köszönhetően az izotóniás- és sportitalok a legjobb folyadékpótló italnak számítanak. Összetételüknek köszönhetően, már kevesebb mennyiség fogyasztása is alkalmas a szomj oltására. Az izotóniás folyadékok ionnyomása a szervezet belső tereinek ionnyomásával megegyező. Az italok így nemcsak élsportolóknak, hanem nagy folyadékveszteséggel járó kórképekben szenvedőknek (hasmenés, hányás) is javasoltak. Nagy melegben, vagy fokozott izzadással járó munkát végzők számára is ajánlott a fogyasztásuk.

Mit tartalmaznak az izotóniás italok?

A sport – és izotóniás italok fogyasztásának ellenjavallata és mellékhatása nincs, már hat éves gyermekek is fogyaszthatják. Ásványi anyag tartalmuk döntően kálium, magnézium, azonban kalciumot, egyes italok cinket is tartalmaznak. A cink fokozza a szénhidrátok hasznosulását. A jó sportitalok optimális szénhidrát tartalma 6-8 százalék között van. Az italokban döntően glükóz vagy fruktóz, maltodextrin található, melyek segítik a jobb teljesítményt az edzés során. A nátrium a glükózzal együtt fokozza a folyadék felszívódást, ezzel járul hozzá a folyadékháztartás egyensúlyához. A sportitalok egy része tartalmaz még B1-, B2-, B6-vitaminokat is. A vitaminok fokozzák a szervezet anyagcseréjét. Egyes termékekbe C- vitamint is tesznek.

Egy jól megválasztott sportital így energiaitalnak is minősül, hiszen szénhidrát tartalma révén, emeli a vércukor szintet, ugyanakkor izotóniás is, így a verejtékezés útján elvesztett sókat is pótolja. Az italok kiválasztásánál vegyük figyelembe, hogy ne tartalmazzon tartósítószert, mely a májat megterhelné. Élsportolók termékválasztásánál kiemelten fontos, hogy ne tartalmazzon olyan összetevőt, mely a dopping listán szerepel. A sportitalok nem tartalmaznak koffeint, hiszen vízhajtó hatása révén dehidratációhoz vezetne. Az italok szénsav mentesek, mert a szénsav gyomorproblémákat okozhat. Az italok por és előre palackozott formában is elérhetőek.

2014. április 15.

Kiemelt ajánlatunk