Izomláz elleni készítmények

Izomláz elleni készítmények

Kapcsolódó tünetek:

Az izomláz, bár a legártalmatlanabb fájdalmak egyike, mégis kellemetlen, olykor több napon keresztül is elhúzódó panaszokat okozhat.

Mi az izomláz?

Az izomláz megjelenése késleltetett, hiszen az izmok szokásosnál nagyobb megterhelését követően jelentkezik, fél- egy nappal. Régóta kutatják, milyen okok állnak az izomláz hátterében, régebbi elmélet szerint, az izmok megterhelése következtében jelentkező relatív oxigénhiány vezet a tejsav felhalmozódásához az izmokban. Mára a kutatók és szakemberek egyetértenek abban, hogy az izmok megterhelésének hatására az izomrostokban mikro szakadások alakulnak ki, és ezek a mikro sérülések is hozzájárulnak az izomláz kialakulásához. Fontos szerepe van még az erőkifejtés során felszaporodott anyagcsere termékeknek is.

Az izomláz megelőzésének lehetőségei

Az izomlázhoz vezető egyik legfontosabb ok, hogy az erőteljes megerőltetés hatására az izmokban mikroszkopikus repedések, szakadások keletkeznek majd ezek a mikro sérülések gyulladáshoz vezetnek. Fenti okok miatt az egyik leghatásosabb megelőzési praktika a sportolás, vagy egyéb, megterhelő fizikai munka megkezdése előtti alapos bemelegítés. Bár, a bemelegítés sem jelenthet abszolút megelőzési lehetőséget, de minél rendszeresebben és hosszabb távon eddzük, nyújtjuk és lazítjuk izmainkat, annál ellenállóbbak lesznek a mikro sérülésekkel szemben, akárcsak a profi sportolók izomzata. Ha „hideg” izomzattal, bemelegítés nélkül kezdünk sporttevékenységhez, szinte biztosan szembesülni fogunk izomláz okozta panaszokkal.

A magnézium szerepe

Sportolás és mozgás során nagyon fontos, hogy a szervezet magnézium tartalékait pótoljuk. Szintén ajánlható a szőlőcukor bevitele, melyet az izmok nagy arányban használnak fel, fokozott igénybevételük során. A magnézium alapvető szerepet játszik az idegrendszer és az izmok egészséges működésében, az ajánlott napi bevitel 300 mg körül mozog, ha izomlázunk van, a gyorsabb gyógyulást segíti, ha ezt a dózist 500 mg felé emeljük.

Az elérhető magnéziumpótló készítmények ajánlásakor ügyelni kell arra, hogy a leghatékonyabban felszívódó formát javasolja a gyógyszerész a páciensnek. A magnézium mellet jó hatásúak lehetnek a különböző ásványi anyagokat tartalmazó, belsőleg alkalmazható tabletták, pezsgőtabletták. Az antioxidánsokban gazdag, természetes gyümölcslevek, leginkább a meggylé koncentrátum is segít a panaszok mérséklésében.

Izomláz kezelése külsőleg

A hideg- meleg váltózuhany érezhető javulást tud produkálni, vérkeringést fokozó hatása miatt. Heves izomfájdalom esetén hatékonyak lehetnek az izomlazító hatású krémek, sportkrémek. Használhatunk vérkeringést fokozó, mentol, eukaliptusz, rozmaring tartalmú kenőcsöket. Az árnika tartalmú készítmények segíthetnek az izomsérülések gyorsabb rehabilitációjában. A panaszok súlyosságától függően ajánlhatóak a fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő kenőcsök, tapaszok is.(pl. diclofenák tartalmú készítmények).

2013. december 31.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek