5 meglepő tény az izmokról

2017. március 8.

A legfontosabb tudnivalók, ha szeretne alakot formálni vagy fogyni.

Az izomtömeg meghatározza a testsúlyt

Izmaink testsúlyunk mintegy 35-40 százalékát teszik ki. Ennek az az oka, hogy az izomszövet jóval nehezebb, mint a zsírszövet. Ezért nem ajánlják a szakemberek, ha diétázni és edzeni kezdünk, hogy csak a mérleget nézzük, hiszen lehet, hogy a testsúlyunk nem változik, de mégis karcsúbbak lettünk, mivel a zsírraktárak helyett izmok fejlődtek.

Izmaink rengeteg vizet tartalmaznak

Akárcsak testünk, izmaink is nagyrészt vízből állnak: akár 70 százalék is lehet a víztartalmuk. Éppen ezért nagyon fontos, hogy edzés előtt és alatt is megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk, így az izmaink később fáradnak el.

Az izomszövet a legjobb zsírégető

Ha pluszkilóktól szeretne megszabadulni, de eddig csak kardiózott, akkor itt az ideje, hogy mozgásprogramjába beiktassa a súlyzós edzéseket is. Az izmok felépítéséhez és fenntartásához ugyanis a szervezet folyamatosan extra kalóriákat éget el.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Magne B6 Izom Plusz filmtabletta 30x

    Magne B6 Izom Plusz filmtabletta 30x

    <p><span>A Magne B</span><sub><span>6</span></sub><span class="apple-converted-space"></span><span>Izom Plusz magnézium, kálium és D-vitamin tartalma támogatja a normál izomműködést és az egészséges izomfunkciók fenntartását. A Magne B</span><sub><span>6</span></sub><span class="apple-converted-space"></span><span>Izom Plusz komplex étrend-kiegészítő, a magnézium és B</span><sub><span>6</span></sub><span>-vitamin mellett káliumot, E-, D</span><sub><span>3</span></sub><span>- és B-vitaminokat is tartalmaz.</span></p>

    2 049 Ft

Nem csak a nagy súlyokkal lehet izmot építeni

Ahhoz, hogy hatékonyan formáljuk izmainkat, nem minden esetben a nagy súlyokkal való edzés a legmegfelelőbb. A kis súlyzókkal nagyobb ismétlésszámban tudunk dolgozni, a mozgást nagyobb terjedelemben, szabályosabban tudjuk végrehajtani, ezért nagyon hatásos. Ráadásul az izmok akkor fejlődnek, ha sokoldalúan terheljük őket, ezért érdemes váltogatni a kis – és a nagy súlyokkal való edzést és a saját testsúllyal végzett gyakorlatokat.

Egyszerre rengeteg izmunk mozog

Még a legegyszerűbb gyakorlatok is rengeteg izmunkat mozgatják meg. Egy szimpla lépcsőzéssel is közel 200 izom aktiválódik. Kombináljuk azokat a gyakorlatokat, melyek az alsó- és felsőtestet egyszerre mozgatják meg! Ilyen például az ellipszis tréneren való edzés és a köredzések is ezt a célt szolgálják.

A 4 legbiztosabb ellenszer izomlázra

A 4 legbiztosabb ellenszer izomlázra

Mindenki, aki valaha aktív mozgást végzett, tapasztalhatta már az edzések után jelentkező, izomcsoport-specifikus enyhe fájdalmat, az izomlázat. A jelenség teljesen normális, rövid ideig tart, és több hasznos tippel is enyhíthető.

Achilles-ín gyulladás – Okok, tünetek és kezelés

Achilles-ín gyulladás – Okok, tünetek és kezelés

Az Achilles-ín az egyik legnagyobb ín a testünkben, ugyanakkor a legsérülékenyebbek egyike is. Gyulladása vagy fájdalma majdnem minden mozgástípust befolyásol, ezért már az első tünetek jelentkezése esetén érdemes szakemberhez fordulni.

A zene erősítheti a fájdalomcsillapítók hatását

A zene erősítheti a fájdalomcsillapítók hatását

A zene fontos része az életünknek. Kedvenc dalaink sokat javíthatnak a kedvünkön, ha épp bal lábbal keltünk fel. A legújabb kutatások arra a kérdésre kerestek választ, hogy vajon a fájdalmat is képes-e enyhíteni.

Melyik korban mit kell csinálniuk a babáknak?

Melyik korban mit kell csinálniuk a babáknak?

A kisbabák mozgásfejlődése elképesztően gyors. Míg születésük után nem képesek segítség nélkül mozogni, addig 12 hónap elteltével már stabilan ülnek, sőt mi több, még helyváltoztatásra is képesek.

Heti 10 perc testmozgás a hosszabb életért

Heti 10 perc testmozgás a hosszabb életért

Egy nemrégiben publikált tanulmány szerint már heti 10 perc testmozgás is meghosszabbíthatja az életet, és az alacsony intenzitású, rövid ideig végzett edzésnek is jelentős nyoma lehet egészségünkön.

Összes cikk Életmód témában