Milyen gyakran végezzünk intim tisztálkodást?

2018. április 24.

Noha kevesebb szó esik róla, az intim területek tisztán tartása kiemelkedően fontos szerepet játszik rengeteg kellemetlen vagy akár veszélyes egészségügyi probléma elkerülésében.

Milyen gyakran végezzünk intim tisztálkodást?

Milyen gyakran végezzünk intim tisztálkodást?

Mit használjunk?

A sima szappanok és tusfürdők nem intim tisztálkodásra valók. Az ilyen termékeket a bőr (5.5), és nem célzottan az intim területek (3.8-4.5) pH értékének megőrzésére fejlesztették ki. Használatuk megzavarja az intim flórát, ezzel elősegítve a káros baktériumok gyors elszaporodását. Ennek következtében égető, viszkető érzés vagy fájdalom is tapasztalható. Sok nőgyógyász a tiszta vízzel való mosakodást ajánlja, azonban ha ezt nem érezzük elegendőnek, csak erre a célra kifejlesztett, intim mosakodógélt használjunk.

Hogyan tisztálkodjunk?

Az intim zónánk külsejét tartsuk tisztán. A hüvely öntisztító funkciókkal rendelkezik, így nem szükséges azt belülről kimosni. Mosakodáskor csak a vulvát, a kis- és nagyajkakat, illetve a csikló körüli területet érintsük. Ha valaki mégis hozzászokott, akkor is hetente maximum egy alkalommal ajánlott a hüvelyöblítés. A túlzásba vitt tisztálkodás ugyanis hüvelyszárazságot okozhat.

Milyen gyakran ajánlott?

Legalább napi egyszer – menstruáció alatt kétszer – ajánlott a meleg vizes intim mosakodás. Ezen kívül a székletürítés után is célszerű tisztálkodni, de legalább is erre a célra kapható intim törlőkendőt használni, hogy megakadályozzuk a baktériumok hüvelybe jutását. Ne használjunk szivacsokat vagy egyéb fürdő kiegészítőket (pl. kesztyű) a mosakodásnál, ezek ugyanis megsérthetik az intim terület különösen érzékeny bőrfelületét. Mindig puha és teljesen száraz törölközővel szárítkozzunk, lehetőleg olyannal, amit csak mi használunk. A legjobb, ha ezt is 3 naponta cseréljük.

Mit viseljünk?

Az optimális intim higiénia fontos tényezője a megfelelő minőségű fehérnemű. Mindig törekedjünk 100%-ban pamutból készült alsóneműt vásárolni, mivel csak a természetes anyagok engedik lélegezni intim zónánkat. A szintetikus darabok viseletének következményeképp megnő a páratartalom intim részeinken, ami ideális körülményeket teremt a kártékony baktériumoknak. Mindennapi viseletünkben tehát helyezzük előtérbe a pamutot, a csipkét pedig tegyük félre különleges alkalmakra.

Intim részeink egészsége érdekében figyeljünk a menstruáció alatti rendszeres betét- és tamponcserére! Előbbit minden 2-4 órában, utóbbit pedig minden 2-3 órában cseréljük, és soha ne aludjunk vele.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata: