Intim higiénia nyáron

Intim higiénia nyáron

Az utóbbi probléma okozta kellemetlenségek azonban az intim higiéniás szabályok betartásával megelőzhetők.

Az érzékeny intim területek tisztán tartása évszaktól függetlenül nagyon fontos, de mivel a gombák elszaporodásának a meleg és nedves környezet kedvez, nyáron kiemelt hangsúlyt kell fektetni az intim tisztálkodásra mind nők, mind férfiak esetében! Az intim területek környékén számos speciális, úgynevezett apokrin verejtékmirigy található.

A fokozott verejtékezés a higiénés szabályok mellőzésével a kellemetlen szagok mellett egészségügyi problémákat is okozhat, a nedvesség nem csak a gombás fertőzések táptalaja, de az ekcéma kialakulásának is kedvez. Az intim területek nyálkahártyája számos jótékony mikroorganizmusoknak ad otthont, amelyek a savas környezetet biztosítják, és fontos védőfunkciót töltenek be azáltal, hogy megakadályozzák a kórokozók elszaporodását.

Az intim tisztálkodás elmulasztása és a nem megfelelő szerekkel való túlzott mértékű tisztálkodás is káros.

Mindig természetes anyagokból készült (pamut) fehérneműt viseljen!

Ne hordjon túl szűk nadrágot!

Az intim tisztálkodáshoz tiszta vizet használjon, illetve szükség szerint bőrsemleges pH5-ös intim tisztálkodószert, mégpedig illatanyagmentes változatot!A hagyományos szappanok, tusfürdők felboríthatják az intim területek természetes savköpenyének egyensúlyát, ezért ezek alkalmazása az intim területeken kerülendő!

Hüvelyöblítő oldatok alkalmazása egészséges nők számára szükségtelen, csak fertőzésekből való gyógyulás elősegítése céljából lehet, akkor sem gyakrabban heti egy alkalomnál! Antibiotikumos kezeléseket követően probiotikumokkal segíthető a normál hüvelyflóra helyreállítása, illetve erre a célra kaphatók hüvelykúpok-, tabletták is. Visszatérő gombás fertőzések esetén a partner kezelése is ajánlott.

Ha visszatérő panaszai (viszketés, hüvelyi folyás, égő érzés) vagy nehezen múló tünetei(szemölcs az intim területek környékén) vannak, feltétlenül forduljon orvoshoz!

Ha tudja magáról, hogy valamilyen fertőző betegsége van (pl. intim területek gombásodása, láb- vagy körömgomba), mások és önmaga érdekében se menjen strandra, uszodába, szaunába, amíg teljesen meg nem szűntek a tünetei. Ilyenkor nem csak másokat fertőzhet meg, hanem a strandvízben lévő kórokozók is könnyebben okozhatnak fertőzést a hüvelyflóra felborult egyensúlya miatt.

Bármennyire biztonságosnak is tűnik, a menstruáció napjai alatt tampon használata mellett se fürödjön strandon, uszodában vagy természetes vizekben!

A nedves fürdőruhát, bikinit, minél hamarabb cserélje le száraz ruhára! Fürdés után alaposan törülközzön meg!

Nyilvános wc használatakor ne üljön rá a WC-ülőkére, utána alaposan mosson kezet szappannal, arra az esetre, ha erre nincs lehetőség, tartson magánál patikákban kapható fertőtlenítő kendőt vagy kis kiszerelésű kézfertőtlenítő gélt, illetve az intim területek tisztántartására intim törlőkendőt!

2013. augusztus 19.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink