Így biztos nem lesz influenzás gyermeke!

Így biztos nem lesz influenzás gyermeke!

Kapcsolódó tünetek:

Az influenza tünetei

Az influenza vírusos megbetegedés, amely cseppfertőzéssel terjed köhögéskor, tüsszögéskor és fizikai érintkezéskor. A betegség leggyakoribb tünetei a magas, akár 40-41 fokos láz, a fejfájás, általános levertség, orrfolyás, köhögés, az orr és a légutak nyálkahártyájának duzzanata. Az influenza jelentkezésekor többnyire nincsenek még hurutos tünetek, hanem elsőként hidegrázás, majd láz, izomfájdalom és gyengeség jelentkezik. A panaszok általában 24-48 órás lappangási idő után, váratlanul kezdődnek. A légúti tünetek eleinte enyhék, torokfájás, száraz köhögés jellemző ilyenkor, majd a tünetek egyre súlyosabbak lesznek: a garat vörös lesz, a szemek könnyeznek. Gyerekeknél gyakori a hányás is. A tünetek 3-4 nap alatt enyhülhetnek, de a hurutos panaszok akár két hétig is fennmaradhatnak és a teljes gyógyulás is hosszadalmas folyamat. Az influenza azért is alattomos betegség, mert súlyos szövődményei lehetnek: ilyen a tüdőgyulladás, az agyvelőgyulladás, melyek közül az utóbbi kezelése csak kórházi körülmények között lehetséges.

Hogyan előzhetjük meg az influenzát?

Védőoltással

A fertőzés megelőzésének egyetlen igazán hatékony módja az időben beadott védőoltás. A hazánkban forgalomban lévő influenzaoltások kizárólag inaktivált vírust vagy annak egy meghatározott részét tartalmazzák. Az influenza elleni védőoltás gyerekeknél lázzal, izom- és ízületi fájdalmakkal, általános levertséggel járhat. Az influenzaoltás helye megduzzadhat, kipirosodhat. Ezek a kellemetlen tünetek két-három nap elteltével maguktól megszűnnek. A vakcinát az orvos írja fel és a patikában lehet megvenni. Hat hónapos kor alatt nem oltanak, ezért a fél évesnél fiatalabb csecsemőket a környezetükben élők beoltásával lehet megvédeni az influenzától. Ha a családban van nagyobb, közösségbe járó gyerek, érdemes beoltatni a kicsit, különösen, ha gyenge az immunrendszere. Jó tudni azonban, hogy a vakcina nem véd meg teljesen az influenzától, a betegséget így is el lehet kapni, de ilyen esetekben nem kell számolni a betegség felerősödésével és szövődményeivel sem. Mivel az influenzavírus januárban illetve februárban éri el a csúcspontját, az oltást november végéig be kell adatni gyermekünknek, a megfelelő védettség időben történő kialakulásához.

A higiénia szabályainak betartásával

A higiénia szabályainak betartása, a gyakori, szappanos kézmosás is sokat segít a vírusok kivédésében. Tanítsuk meg gyermekünket, hogyan mosson alaposan kezet! Orrfújáshoz használjunk papírzsebkendőt, amit egyszer használjunk, utána ne gyűjtögessük, hanem dobjuk ki!

Szellőztetéssel és egészséges életmóddal

Szellőztessünk gyakran a lakásban és tartózkodjunk, amennyit csak tudunk, a szabad levegőn! Mozogjunk rendszeresen és ne terheljük le a szervezetünket nehéz ételekkel, mert az károsan hat az immunrendszerünkre! Figyeljünk oda a szükséges napi folyadékpótlásra! Igyunk immunrendszer-erősítő gyógyteákat – csipkebogyót, kamillát, hársfát, bodzát -, ezeket nyugodtan adhatjuk kisebb gyerekeknek is!

Vitaminpótlással

Gondoskodjunk a megelőzésről azáltal is, hogy folyamatosan pótoljuk az immunrendszer hatékony működéséhez szükséges vitaminokat: elsősorban C-, és D vitamint! Fogyasszunk frissen facsart gyümölcs- és zöldségleveket, melyek jótékonyan hatnak szervezetünkre és védik egészségünket! Adjunk gyermekünknek, kifejezetten életkora igényei szerint összeállított multivitamin készítményt! Soha ne felnőtteknek készült vitamin-komplexet adjunk csemeténknek, ha tanácstalanok vagyunk, kérjük ki gyógyszerészünk tanácsát!

A BENU Online Gyógyszertárban kapható, gyermekeknek szánt vitaminokat itt találja >>


2017. január 11.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek