Immunrendszer erősítés ősszel és télen

Immunrendszer erősítés ősszel és télen

Kapcsolódó tünetek:

A vitaminok nélkülözhetetlenek szervezetünk számára, előállítani azonban nem tudjuk őket, így táplálékkal vagy táplálékkiegészítők formájában kell bevinni azokat. Télen hajlamosabbak vagyunk zsírosabb, vitaminokban szegényebb ételeket fogyasztani. Ráadásul kevesebb napfény ér minket, ezért fokozottabban oda kell figyelnünk a létfontosságú vitaminok és nyomelemek pótlására.

1. Télen is fogyasszunk zöldséget, gyümölcsöt!

Télen is oda kell figyelni a friss gyümölcsök, zöldségek megfelelő mennyiségű fogyasztására. Ez nem csak a vitaminok, tápanyagok, hanem a jó emésztéshez nélkülözhetetlen rostok miatt is fontos. A banán, a citrusfélék és az alma különösen kiváló vitaminforrás ebben az időszakban, de ne feledkezzünk meg a zöldségekről sem, hiszen ezek többsége igazi vitaminbomba. Hidegen sajtolt olajos öntettel készült saláták vagy nyers zöldségmártogatósok fogyasztásakor a zsírban oldódó vitaminok jobban hasznosulnak.

2. Friss helyett jó a fagyasztott gyümölcs is!

A korszerű eljárásoknak köszönhetően a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök megőrzik vitamin és ásványi anyag tartalmuk tekintélyes részét, így hozzájárulhatnak a napi szükséges vitaminbevitel biztosításához. A kiolvasztás során keletkező levet is érdemes felhasználni, mert abban is vannak értékes vitaminok és ásványi anyagok. Közismert a savanyú káposzta magas C-vitamin tartalma és kiváló C-vitamin-forrás a szobahőmérsékleten kiáztatott csipkebogyó tea is.

3. Táplálkozzunk változatosan!

A szervezetünk számára szükséges vitaminok és nyomelemek nemcsak a zöldségekben és gyümölcsökben találhatóak meg, hanem olyan élelmiszerekben, mint a máj, a tojás, egyes növényi olajok, a teljes kiőrlésű pékáruk! Kerüljük viszont a finomított, többszörösen feldolgozott ételeket, a fehér lisztet, a cukrot, mert ezek igazi vitaminrablók.

4. Óvjuk a bélflórát!

Immunrendszerünk 70 százaléka a bélflórában található, ezért a megfelelő emésztés előfeltétele a kórokozókkal szembeni hatékony védelemnek. A joghurt, a kefír és a sajtok nagyszerű probiotikum-források, de léteznek kiváló készítmények is hasznos baktériumaink számának gyarapítására.

5. Szedjünk vitamint!

Szervezetünket sok káros hatás éri: stressz, túlfeszített munkatempó, kevés alvás és mozgás, betegek a környezetünkben, napfényhiány. Mindezek gyengítik az immunrendszert, melynek következtében megnő szervezetünk vitaminigénye. Ezt a megnövekedett vitaminigényt azonban már nem tudjuk kizárólag táplálkozással bevinni. Az immunrendszer erősítésére szedjünk multivitamint, amelyben optimálisan be van állítva a vitaminok egymáshoz viszonyított aránya. Télen, a C-vitaminon kívül különösen fontos a D-vitamin, amely napfény hatására képződik szervezetünkben, hiánya pedig gyengíti az immunrendszert.

2016. október 19.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek