Immunerősítés ősszel-télen

2013. november 20.

Kapcsolódó tünetek:

köhögés

Néhány fertőző betegség a hideg őszi és téli napokon komoly problémákat okozhat.

Nem törvényszerű azonban, hogy évente többször ágynak essünk. Az immunrendszer erősítésével kivédhetjük a baktériumok és vírusok támadását.

Az immunrendszer a testünk védőpáncéljaként megóv bennünket a legkülönfélébb kórokozóktól. Ahhoz azonban, hogy feladatát megfelelően végezhesse, tökéletes állapotban kell lennie. Ennek biztosítása azonban nem mindig könnyű: számos tényező gyengítheti az immunrendszert.

Mi gyengíti az immunrendszert?

A táplálkozás alapvető fontosságú az immunrendszer jó működése érdekében. A nem kiegyensúlyozott táplálkozás, például a túl zsíros vagy cukros ételek fogyasztása, vagy a zöldség és gyümölcsök elhagyása nagy mértékben elősegíti a immunrendszer gyengülését. Emellett a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás is károsan hat az egészségünkre. A tartósan fennálló vagy rendszeresen visszatérő stressz, illetve a mozgásszegény életmód szintén sok kárt okozhat a szervezetünknek.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Hogyan erősíthetjük az immunrendszerünket?

immun301Sokat segíthetünk az immunrendszerünknek, ha megadjuk számára azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyekre szüksége van a megfelelő működéshez. A legjobb, ha ezeket az elfogyasztott ételeinkkel biztosítjuk. A kiegyensúlyozott táplálkozás, a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása elvileg biztosítja mindazt, amire az immunrendszerünknek szüksége van. Ám az ételek ma már nem minden esetben képesek biztosítani mindazt, amire a testünknek szüksége van, így szükség lehet a vitaminok és az ásványi anyagok időnkénti pótlására. Fontos, hogy ne csak az étkezésre, de a megfelelő mennyiségű folyadék biztosítására is figyeljünk.

Ismerjük fel azokat a munkahelyi vagy magánéleti problémákat, konfliktusokat, amelyek a bennünket érő stresszért felelősek. Ha lehet, oldjuk meg azokat, vagy keressünk olyan stresszoldó technikákat, amelyek segíthetnek az ellazulásban. A megfelelő légzéstechnika elsajátítása például sokat segíthet, mint ahogy az is, ha szánunk elegendő időt a pihenésre és a kikapcsolódásra. A hetente egy vagy két alkalommal végzett jóga is jótékonyan hat az immunrendszerünkre.

Számos jótékony hatása miatt hasznos, ha immunrendszerünket ősszel és télen szaunában vagy gőzfürdőben erősítjük. Fontos azonban, hogy ilyenkor se terheljük túl a szervezetünket, többször rövidebb időre üljünk be a kabinokba. Hasonló hatást érhetünk el azzal is, ha hideg és meleg vízben felváltva zuhanyozunk. Nem feledkezhetünk meg a sport jótékony hatásáról sem. Elég, ha naponta fél órát sétálunk, kocogunk vagy biciklizünk, de az is, ha hetente 3-4 alkalommal egy-egy órát sportolunk. A hangsúly itt is a rendszerességen van: nem kell túlerőltetni a szervezetünket, csak az a fontos, hogy időről időre elővegyük a sportcipőnket és megmozgassuk egy kicsit az izmainkat.

megfázás elleni tippek

6 tanács, hogy NE fázzunk meg

Íme a leghasznosabb megfázás elleni tippek!

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

A megfázás kezelése házilag

A megfázás kezelése házilag

A megfázással bátran szembenézhet és felveheti vele a harcot. Megfázás kezelése házilag? Segítünk, hogy minden rendben menjen: 11 ötletet is hoztunk!

A megfázás tünetei

A megfázás tünetei

Ha folyik az orra és rossz a közérzete, sokan megfázásra gyanakszanak és egy meleg teával és néhány nap pihenéssel kúrálják ki magukat. Milyen tünetek igazolják ezt és mik azok, amikkel már orvoshoz kell fordulni?

Az influenza elleni oltás

Az influenza elleni oltás

Az akár életveszélyes szövődményekkel is együttjáró influenza ellen sokak számára a megoldás az ingyenesen elérhető influenza elleni oltás lehet.