4 tipp, hogyan iktassuk ki a vegyszereket a mindennapokból

4 tipp, hogyan iktassuk ki a vegyszereket a mindennapokból

Kapcsolódó tünetek:

  1. Takarítás
Manapság már minden problémára külön lehet kapni valamilyen kémiai vegyszerekből készült terméket, közben számos olyan környezetkímélő anyag létezik, ami szintén tisztít, de nem szennyezi a bolygónkat. A szóda például tökéletesen tisztává varázsolja a sütőt, a tepsiket és minden más zsíros felületet. Sőt mi több, ecettel keverve még a WC kagylót is ki tudjuk vele takarítani. Az ecet és a citromsav szintén a csodaszerek közé tartoznak, hiszen feloldják a vízforralóban, a mosogatóban, a mosógépben és a kávéfőzőben lerakódott vízkövet. A citromsavnak továbbá penészölő képessége is van. A konvencionális tisztítószerek rengeteg káros anyagot tartalmaznak: lágyítókat, halogéneket, felületaktív anyagokat, szervetlen savakat. Ezek mindegyike nem csupán a környezetünkre jelent veszélyt, hanem az egészségünkre is. Használatuk következtében belekerülnek a vízbe, majd a folyókba, tavakba, tengerekbe, ezáltal pedig beszennyezhetik az ivóvizet is. A német Robert Koch Intézet kutatása szerint az antibakteriális hatású tisztítószerek is feleslegesek, ugyanis még az immunrendszerünket is gyengítik. Ezek a termékek a legtöbb esetben csak az ártalmatlan baktériumokat tüntetik el, a veszélyeseket nem, mindemellett pedig csökkentik a szervezetünk ellenálló képességét.
  1. Fogkrém
Érzékeny szájnyálkahártyánk egy nap többször is érintkezik fogkrémmel, aminek következtében különböző kémiai anyagok kerülnek be a véráramunkba. Épp emiatt sokkal jobban oda kell figyelnünk a fogkrémek összetételére! Válasszunk natúrkozmetikum kategóriába tartozó fogkrémeket, melyek nem tartalmaznak se mikroműanyagot, se vegyszereket, vagy készítsük el mi magunk a fogkrémünket. Ehhez mindössze az alábbiakra lesz szükségünk:
  • 4-5 evőkanál bio kókuszzsír
  • 2-3 evőkanál nátron
  • ízesítésnek pár csepp borsmenta
  • ha szeretnénk, akkor adhatunk hozzá egy kevés steviát
  1. Mosás
A mosószerek terén szerencsére egyre többen a környezetkímélő termékek használatát részesítik előnyben, aki pedig teljes mértékben meg szeretne szabadulni a műanyagtól, az a mosódió mellett teszi le a voksát. A harmadik lehetőség egy csomagolásmentes bolt felkeresése, ahol a saját dobozunkban vihetjük haza a fenntartható mosószert. A konvencionális termékek a bennük található káros vegyszerek miatt nem ajánlottak, hiszen a különféle felületaktív anyagok rettentő mértékben mérgezik a környezetet, mindemellett kiszáríthatják a bőrünket, allergiákat válthatnak ki, továbbá irritálhatják a nyálkahártyáinkat.
  1. Dezodor
Manapság nincs olyan drogéria, ahol ne lehetne kapni vegán, természetes anyagokból készült dezodorokat. Egyre többen keresik az ilyen termékeket, hiszen a konvencionális deókban rengeteg olyan anyag található, mely egyáltalán nem kedvez az egészségünknek. Az alumínium-vegyületeken kívül kerülni kell a dietil-ftalátot is. Utóbbiról úgy vélik, hogy károsíthatja a májat, a veséket, a nemi szerveket, továbbá úgy viselkedik, mint egy hormon. Mivel a hónaljunk bőre rendkívül érzékeny, így a természetes illatanyagokat ajánlott előnyben részesítenünk, ugyanis a mesterségesek irritálhatják a bőrünket, illetve allergizáló hatásuk is lehet. Amennyiben a jövőben a természetes anyagokból készült dezodorok használata mellett döntünk, mit szólnál ahhoz, ha mi magunk készítenénk el aztr?! Az alábbi összetevők szükségesek hozzá: Hozzávalók:
  • 3 teáskanál kókuszolaj
  • 2 teáskanál nátron
  • 2 teáskanál kukorica- vagy burgonyakeményítő
  • 10 csepp illóolaj (ízlés szerint)
  • keverőedények
  • lábas
  • tároló üveg, aminek van teteje
Elkészítés: A kókuszolajat öntsük egy kis edénybe, majd vízgőz felett várjuk meg, amíg folyós nem lesz. Egy másik edényben keverjük össze a nátront és a keményítőt, majd ehhez apránként adjuk hozzá a kókuszolajat, és addig keverjük, amíg egy krémes masszát nem kapunk. Ezután adjuk hozzá az illóolajat, keverjük el, majd a kész masszát töltsük át egy olyan tárolóba, aminek van teteje. Végezetül tegyük rövid időre a hűtőbe, és készen is vagyunk.
2019. december 5.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek