Így védje a baba bőrét az erős napsütéstől!

Így védje a baba bőrét az erős napsütéstől!
A gyermekek bőre vékonyabb és érzékenyebb, ezért kevésbé ellenálló, mint a felnőtteké, ezért sokkal könnyebben és hamarabb égnek le. Ráadásul, becslések szerint, életünk során az összes UV sugárzás mintegy 80 százalékát 18 éves korunk előtt kapjuk. Az embert ért sugárzás mennyisége pedig életünk során összeadódik, a bőr nem felejt. A krónikus napfényártalom hatásai gyermekkorban még nem mutatkoznak, csak később jelentkezik a bőr korai öregedése, ráncosodása, elvékonyodása és bőrdaganatok formájában.

Hogyan védjük gyermekeink bőrét?

Az UV sugárzás ártalmai kivédhetők, ha gyermekeink számára megfelelő védelmet biztosítunk a káros sugarakkal szemben, valamint megtanítjuk őket a napozás szabályaira.
  • Egy éves kor alatt a babákat teljes mértékben óvjuk a napsütéstől! Könnyű, jól szellőző nyári ruhával, sapkával vagy kendővel védjük őket még árnyékban is!
  • A déli órákban – 11 és 15 óra között – ne tartózkodjunk a tűző napon, mindig keressük az árnyékot! Erős napsütésben még itt is nagyon óvatosnak kell lennünk, mivel az ultraibolya sugárzás egy része ide is behatol.
  • Ha a szabadba megyünk, gyermekünket kenjük be napvédő krémmel, különös tekintettel azokra a testrészekre, melyeket nem fed ruházat. Ha nem szeretnénk „sakkozni” a hatékonyságot illetően, az 50-es faktorszámú naptejjel biztonságban leszünk – a 3 év feletti gyermekek és a világos bőrű felnőttek számára is ez a legjobb megoldás.
  • Válasszunk kombinált, széles spektrumú – UV-A és UV-B ellen is védő -, magas faktorszámú, mikropigmentet tartalmazó, hypoallergén – illat- és mesterséges adalékanyagoktól mentes- napozószert! Ezt alkalmazzuk 1-1,5 óránként illetve minden fürdést követően!
  • A nap elleni védelem nem csak a vízparton, strandon szükséges, hanem mindig, ha szabad téren tartózkodunk. A kirándulás, kinti játékok, homokozás alatt is leéghet gyermekünk bőre, ha nem gondoskodunk bőre védelméről.
  • Ne feledkezzünk meg arról, hogy a homok, a víz visszaverik a napsugarakat, növelik az UV sugárzás erősségét! Figyeljünk arra is, hogy borús, hűvös, szeles időben is magas lehet az UV sugárzás szintje, ezért ilyenkor is szükséges a megfelelő napvédelem.
  • Nem csak a megfelelő naptej megválasztásával csökkenthetjük a napsugárzás által okozott kockázatokat, hanem táplálkozással is. Léteznek ugyanis belső fényvédők: a béta-karotin, az A-, C- és az E-vitaminok, melyek erősítik a bőr védekező képességét, szerepük van a bőr idő előtti öregedésének megelőzésében és antioxidáns hatásukkal óvják az egészséges sejteket. A sárgarépa, a paradicsom, a sütőtök, a sárga és a színes gyümölcsök nagy arányban tartalmaznak béta-karotint és bőrvédő vitaminokat, de a patikában is lehet kifejezetten a szervezetet a napozásra felkészítő vitaminkombinációt kapni.
  • Ha utazunk, akkor se feledkezzünk el a napvédelemről, hiszen az autó üvege nem véd meg bennünket teljesen a nap káros sugaraitól, azok bizonyos részét átengedi. Ha sokat utazunk kisgyerekkel, szereltessünk fel átlátszó, UV-védő fóliát az ablakokra vagy tegyünk rá árnyékolót!
  • Ha vízpartra megyünk, vagy szabadtéri programot tervezünk, figyeljük az UV indexet és különösen óvjuk gyermekünk bőrét!
2017. május 17.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink