Így ússzuk meg hízás nélkül az adventi szezont

Így ússzuk meg hízás nélkül az adventi szezont

Kapcsolódó tünetek:

Az ünnepek után a legtöbb felnőtt esetében 1 kilogrammal mutat többet a mérleg, ami nem sok, azonban ezt a többletsúlyt sokan nem adják le. Sőt mi több, legtöbbször ezzel indul el az egész évi súlygyarapodás. Természetesen ez nem törvényszerű, viszont nagyon gyakori. A jó hír azonban, hogy ez a hízás elkerülhető. Lássuk, hogyan!
  1. Legyünk aktívak!
A legtöbb család fő elfoglaltsága az ünnepek alatt, hogy a kanapán ülve filmet néznek. Tény, hogy ez is lehet egy jó program, azonban legtöbbször a nassolással párosul, ezáltal pedig pillanatok alatt feljönnek ránk a plusz kilók. Ha ezt el szeretnénk kerülni, akkor válasszunk inkább valami aktív kikapcsolódást. Menjünk el például a családdal sétálni.
  1. Okosan nassoljunk!
Sütemény, mézeskalács, bejgli… Az ünnepek alatt annyi finomságnak kellene ellenállnunk, hogy teljesen érthető, ha nem tudunk mindenre nemet mondani. Ha azonban az a célunk, hogy ne hízzunk, akkor válasszunk inkább gyümölcsöt, zöldséget vagy különféle magvakat. Természetesen nem kell teljesen megvonnunk magunktól a sütiket, de csak mértékkel fogyasszuk.
  1. A nyugodt étkezés fontossága
Manapság nem szánunk elég időt az étkezésre. Gyorsan befaljuk az ételt, közben pedig még mással is el vagyunk foglalva, például nyomkodjuk a telefonunkat. Több kutatás is arra az eredményre jutott, hogy ezáltal nagyobb eséllyel esszük túl magunkat, hiszen nem figyelünk szervezetünk jeleire. Annak érdekében, hogy ezt elkerüljük, evés közben ne foglalkozzunk mással. Ezáltal nem esszük túl magunkat, és kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe.
  1. Aludjunk eleget!
Az alváshiány hízáshoz vezethet. Azok a személyek, akik kevesebbet alszanak, előbb lesznek éhesek, és ezáltal többet esznek. Ennek oka, hogy az alvásmegvonás következtében több éhség hormon termelődik a szervezetünkben, ami által több kalóriát viszünk be. Ezen kívül az anyagcserénk is lelassul, ami a napi ritmusunk megváltozására vezethető vissza.
  1. Kevesebbet stresszeljünk!
Az ünnepek nem csupán a meghitt pillanatokról szólnak, hanem rengeteg stresszt is okoznak, amitől a testünkben megnövekszik a kortizolszint, ez pedig hízáshoz vezet. Továbbá a kortizol felelős a stresszhelyzetben kialakuló étvágyért.
  1. Fogyasszunk elegendő fehérjét!
Az ünnepi ételek zömében tele vannak szénhidráttal, és alig tartalmaznak fehérjét, amit ajánlott pótolni, ugyanis a fehérje elősegíti a teltségérzet kialakulását, és jótékony hatással van az anyagcserére is. Étkezésenként 25-30 gramm bevitele javasolt. Fehérjében gazdag ételek közé tartozik a hús, a hal, a bab és a quinoa.
  1. A folyékony kalóriákra is kerüljük!
Nem csupán a sütiben sok a kalória, hanem a cukros italokban és az alkoholban is, így érdemes ezeket is mellőzni. Az alkohol nem csupán cukrot tartalmaz, de még az étvágyunkat is növeli.
  1. Módosítsunk a recepteken!
Rengeteget tehetünk annak érdekében, hogy csökkentsük a bevitt kalória mennyiségét. Ehhez mindössze picit módosítanunk kell az általunk használt receptek hozzávalóin. Sütés:
  • A vajat helyettesítsük almavelővel, pépesített banánnal vagy sütőtök pürével.
  • Cukor helyett használjunk steviát, xilitet vagy eritritolt.
  • Csokoládé és cukorkák helyett tegyünk aszalt gyümölcsöket a süteménybe.
Főzés:
  • Vaj helyett fűszerekkel ízesítsük az ételeket.
  • A bő olajban való sütést váltsuk ki párolással vagy grillezéssel.
  • A krémsajtot, tejfölt és majonézt helyettesítsük görög joghurttal.
Italok:
  • Cukros üdítők helyett fogyasszunk vizet.
  • Innivalónkat inkább citrommal vagy lime-mal, esetleg fahéjjal ízesítsük, ne cukorral.
  • Tejalapú italok esetében használjunk sovány tejet.
  1. Rendszeresen mérjük magunkat!
A mindennapi mérés megakadályozhatja az elhízást. Egy kutatás szerint azok az emberek, akik gyakran állnak mérlegre, könnyebben fogynak.
  1. Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket!
Az ünnepi előkészületek rengeteg stresszel és rohangálással járnak. Ekkor előbb nyúlunk feldolgozott ételekhez. Tény, hogy ezek gyorsan elkészülnek, azonban legtöbbször rengeteg cukrot és egészségtelen zsírokat tartalmaznak, ezáltal pedig hízáshoz vezetnek.
2018. december 23.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek