Így tartsuk magunkat tisztán a menstruáció alatt

2018. szeptember 30.

Kapcsolódó tünetek:

menstruáció

A női higiéniára mindig nagy figyelmet kell fordítanunk, a menstruáció alatt pedig ez hatványozottan igaz. Nézzük meg, hogy ez pontosan mivel jár.

Így tartsuk magunkat tisztán a menstruáció alatt

Így tartsuk magunkat tisztán a menstruáció alatt

A helyes higiénia a mindennapokban

Napjainkban rengeteg különböző női higiénia terméket lehet már vásárolni, azonban a szakértők nem javasolják túlzott használatukat. Meglátásuk szerint ugyanis elegendő, ha sima vízzel tisztítjuk meg intim részeinket. Azoknak pedig, akik mégis igénylik a szappant vagy más tisztálkodószert, azt ajánlják, hogy pH-semleges, parfüm- és alkoholmentes termékeket vásároljanak, melyek nem teszik tönkre a hüvely természetes védőrétegét.

Higiénia menstruáció alatt

Egyes nők a menstruáció alatt tartanak attól, hogy esetleg kellemetlen szaguk lehet odalent. A mai higiéniai termékeknek köszönhetően azonban teljesen megalapozatlanok ezek a félelmek. A havi vérzés továbbá nem piszkos, hanem egy teljesen természetes jelenség. Ennek ellenére a menzesz idején fokozottan oda kell figyelni az alapos higiéniára.

Fontos, hogy ezeken a napokon semmiféleképp ne használjunk sima tusfürdőt vagy szappant, sőt, a szakértők szerint a speciális női higiéniai szappanokra, tusfürdőkre vagy nedves törlőkendőkre sincs szükség. A bennük található illatosítók és kémiai anyagok ugyanis irritálhatják a bőrt, és akár hüvelygombát is okozhatnak. A menstruáció alatt is elegendő, ha meleg vízzel tisztálkodunk, de használhatunk olyan bőrsemleges szappant is, melynek pH-értéke 3,5 és 4 között van. A mosókesztyű használata sem ajánlott a menzesz alatt.

Ezeken kívül tanácsos pamut fehérneműt viselni, továbbá gyakrabban cserélni azt, főleg ha véres lett. Ennek hiányában ugyanis valóban keletkezhetnek kellemetlen szagok, illetve a baktériumok is elszaporodnak.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • BABÉ intim mosakodó gél 250ml

    BABÉ intim mosakodó gél 250ml

    <p><span>Gyengéd mosakodó gél, amely kíméletes tisztítással biztosítja a gyermekek intim területeinek megfelelő higiéniáját. Bőrvédő és nyugtató hatóanyagokat tartalmaz az esetleges érzékenység és irritáció megelőzése érdekében.</span></p>

    4 199 Ft

A havi vérzés alatt továbbá a végbéltájék tisztaságára is fokozottan kell figyelni. Ne csak száraz WC-papírt használjunk, a végbél környékét tisztítsuk nedves törlővel. A törlés iránya is rendkívül fontos: mindig a hüvelytől a végbél felé történjen

7 dolog, amit vérzése színe elárul az egészségéről

7 dolog, amit vérzése színe elárul az egészségéről

A menstruáció és az ezzel kapcsolatos témák egyre kevésbé számítanak tabunak társadalmunkban. Ennek köszönhetően egyre többet tudhatunk meg a havi vérzésről, és azokról a jelekről, amelyeket annak színe közvetít.

Tényleg hízunk menstruáció előtt és alatt?

Tényleg hízunk menstruáció előtt és alatt?

Valójában számos fiziológiai és pszichológiai oka van annak, hogy a menstruáció súlygyarapodással járhat és ezekkel jobb tisztában lenni.

milyen gyakran kell tampont cserélni

Milyen gyakran kell tampont cserélni?

Sok nő használ a menstruáció alatt tampont, hiszen hosszan tartó, szinte észrevehetetlen védelmet biztosít. Azt azonban nem mindenki tudja, milyen gyakran is kell tampont cserélni, hogy az intim higiéniát biztosítani tudjuk.

A mióma tünetei és kezelése

A mióma tünetei és kezelése

A nők szervezetének leggyakoribb daganatos betegsége. De melyek a mióma tünetei és hogyan kezelhető? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

A menstruációs fájdalom

A fájdalmas görcsökkel járó menstruáció jóval gyakoribb, mint azt általában feltételezik.

Összes cikk Hölgyek témában

.