Így hat az avokádó egészségünkre

2018. augusztus 29.

Kapcsolódó tünetek:

magas koleszterin

A guacamole alapanyagául szolgáló gyümölcs fogyasztása mára igencsak divatossá vált. Nem véletlenül, hiszen az avokádó bizonyítottan egy igazi szuper étel, számos előnyös hatással egészségünkre.

Így hat az avokádó egészségünkre

Így hat az avokádó egészségünkre

Tápanyagban gazdag

Az avokádóban 20 féle vitamin és ásványi anyag található. Egy 100 grammos gyümölcs többek között tartalmazza a napi ajánlott K-vitamin mennyiség 26, C-vitamin 17, B5-vitamin 14 és B6-vitamin 13 százalékát.

Banán helyett

A banán gazdagon tartalmaz káliumot, melyből általában többségünk túl keveset juttat szervezetébe. A káliumbevitel azonban igen fontos lenne, mivel ez az ásványi anyag kulcsszerepet játszik az izomműködésben és a sejtek energiaellátásában, valamint csökkenti a vérnyomást. Az avokádó pedig még a ’kálium-gazdag’ banánnál is többet tartalmaz belőle: 100 gramm gyümölcsben – a banán 10 százalékához képest – a napi ajánlott bevitel 14 százalékát.

Jótékony zsírok

Az avokádó a létező egyik legzsírosabb növényi étel, azonban nem akármilyen zsírokat tartalmaz. Nagy részük olajsav formájában van jelen a gyümölcsben, mely gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Az avokádóban található zsírok ezenkívül kevésbé hajlamosak a hőhatások általi oxidációra, így az avokádó olaj egy igen egészséges és biztonságos választás az otthoni főzéshez is.

Segítség a fogyáshoz

A gyümölcsben nagy mennyiségű rost található, amely az emésztésünkre gyakorolt jótékony hatások mellett segíthet a fogyókúrában, és csökkentheti vércukorszintünket.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Magas koleszterin ellen

A szív- és érrendszeri megbetegedések ma az egyik leggyakrabban halált okozó egészségügyi problémák közé tartoznak, és legtöbbször a magas koleszterinszinthez is közvetlenül kapcsolódik kialakulásuk. Több irányított kutatás igazolta hogy az avokádó fogyasztás a koleszterinszint csökkentése mellett a vérben található egyéb trigliceridek szintjét is nagymértékben (akár 20%-kal is) képes redukálni.

Egészségesebbé tesz

Kutatások szerint a rendszeresen avokádót fogyasztó emberek egészségesebbek, magasabb a tápanyagbevitelük, és fele annyira hajlamosak arra, hogy anyagcsere-zavar alakuljon ki szervezetükben. BMI (testtömeg-index) értékük alacsonyabb, és jelentősen kisebb mértékű testzsír-mennyiséggel rendelkeznek.

Antioxidáns-forrás

Az avokádóban található zsír jótékony hatásai közé tartozik, hogy a benne oldódó vitaminok és antioxidánsok felszívódását akár tizenötszörösére növelheti. Így segíti szervezetünket a más ételekkel bevitt vitaminok és antioxidánsok felhasználásában, miközben a gyümölcs maga szintén gazdag antioxidáns-forrás. Különösen a látásunkra és szemeink egészségére jótékony luteinből és zeaxantinból találunk benne sokat.

Fehér hús vs. vörös hús – Melyik az egészségesebb?

Fehér hús vs. vörös hús – Melyik az egészségesebb?

Meglepő eredményeket mutattak be amerikai kutatók, ami ellentmond az eddigi táplálkozási ismereteinknek. A tanulmány szerint a vörös és a fehér hús fogyasztása azonos hatással van a vér koleszterinszintjére.

Az olívaolaj 5 áldásos hatása egészégünkre

Az olívaolaj 5 áldásos hatása egészségünkre

A világon körülbelül 800 millió olajfa található, döntő többségük a mediterrán vidékeken. Napjainkban az olívaolaj reneszánszát éli, hiszen nemcsak finom, hanem számos, az egészségre jótékony hatása van.

Napi 1 tojás hatással van az egészségünkre

Napi 1 tojás hatással van az egészségünkre

Az Amerikai Egyesült Államokban a stroke a harmadik leggyakoribb halálozási ok, évente 140.000 ember esik neki áldozatául. A The Internet Stroke Center adatai szerint továbbá a tartós fogyatékosság egyik fő okozója az amerikai lakosság körében.

Tippek a koleszterinszint csökkentésére

Tippek a koleszterinszint csökkentésére

Megkapta a laboreredményeit, és megijedt a magas koleszterinszint láttán? Ebben az esetben sincs ok a pánikra, hiszen a gyógyszerek és a helyes táplálkozás hatására rövid időn belül ismét normális értékeket fog kapni.

Az elhízás következményei

Ha túlzottan megnő a testtömegünk, több betegséggel találhatjuk magunkat szemben.

Összes cikk Fogyókúra, egészséges táplálkozás témában

Kulcsszavak: