Így győzze le egy nap alatt a megfázást!

Így győzze le egy nap alatt a megfázást!

Kapcsolódó tünetek:

Forró fürdő

Ha nincs láza, reggel kezdje a napot egy forró fürdővel! Miután kijött a fürdőből, inhaláljon! Egy tálkába engedjen forró vizet, és csepegtessen bele egy-két csepp eukaliptusz olajat! Ez nem csak tisztítja a légutakat, de fertőtlenít is, és segít feloldani a letapadt nyákot, csillapítja a köhögést. Arra azonban figyeljen, hogy ne közvetlen közelről lélegezze be a forró gőzt! Érdemes a forró fürdőt este is megismételni: csináljon minél nagyobb gőzt a fürdőszobában, mintha szaunázna. Ekkor se felejtse el az illóolajokat, például a levendula még az elalvásban is segíthet.

Energiadús, de könnyen emészthető reggeli

Megfázás, hurutos megbetegedés esetén reggel érdemes kerülni a tejet, a tojást, a húsféléket és előnyben részesíteni a gyümölcsöket és a müzlit. Zabpelyhet keverjen össze natúr joghurttal vagy mandulatejjel, karikázzon a tetejére banánt, szórjon rá áfonyát, mandulát!

Vitaminbomba

Facsarjon frissen grépfrút- és narancslevet, igyon meg belőle legalább 3 nagy pohárral a nap folyamán! Antibakteriális és immunrendszer serkentő, ha egy csésze forró vízbe belefacsarja egy citrom levét, elkever benne egy nagy kanál mézet és gyömbért reszel hozzá, majd amilyen melegen tudja, megissza. Ezt még kétszer érdemes megismételni a nap folyamán.

Izzasztás

Öltözzön fel olyan melegen, ahogyan csak tud: vegyen fel vastag pulóvert, húzzon vastag zoknit, kössön sálat a nyakára! A régi praktikának tudományos alapja van: a meleg gyorsítja a vérkeringést, és a szervezet hatékonyabban tudja legyőzni a fertőzést. Ezt a folyamatot segítheti, ha sok forró folyadékot iszik, főként gyógytea formájában: a kamilla, hársfa, bodza, csipkebogyó tea kiválóan alkalmas a nátha kezelésére.

Friss levegő

Egy húsz perces séta a friss levegőn serkenti a vérkeringést, segíti az immunrendszert a kórokozókkal szembeni küzdelemben.

Fehérjedús ebéd, csípős vacsora

Ebédre a szervezetének erősítő fogásokra van szüksége: egy tál forró húsleves, sok zöldséggel és főtt hússal vagy sült csirkemell sajtos salátával nagyszerű választás lehet. A fehérje energiát ad, naponta 2-3 adag, 25-30 grammnyi fedezi az aznapi szükségletet. Vacsorára jöhet valami csípős, mely serkenti az immunrendszert, ráadásul az eldugult orrot is tisztítja.

Elegendő pihenés

Az igénybevett szervezetnek sok pihenésre van szüksége, alvás közben igazán aktív az immunrendszer, ekkor tudunk gyógyulni. 7-8 óra alvás az ideális, ezért tévézés helyett inkább pihenjen, és ha napközben is be tud iktatni egy kiadós alvást, azzal még inkább támogatja teste öngyógyító folyamatait!
 
2017. január 4.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek