Így előzzük meg kedvencünknél a bolhásodást!

2018. május 30.

A bolhásodás megelőzése egy többlépcsős folyamat. Ha háziállatunkon pár darab élősködőt veszünk is csak észre, valószínűleg környezetünkben már több száz darab lárva vagy tojás lehet jelen.

Így előzzük meg kedvencünknél a bolhásodást!

Így előzzük meg kedvencünknél a bolhásodást!

A megelőzésnek 3 fő tényezője van: a kültéri, a beltéri és a már az állatkán lévő bolhák eltávolítása, illetve a még kifejletlen egyedek (lárvák, tojások) kiirtása.

Kültéri bolhák

Ha szeretnénk megelőzni, hogy kedvenceinket ellepjék az élősködők, elengedhetetlen kinti környezetünk bolhák számára minél élhetetlenebbé tétele. Ezek az élősködők a nedves, árnyékos, meleg helyeket részesítik előnyben, főleg ha organikus hulladék is található a közelben. Elűzésük érdekében próbáljunk minél kevesebb ilyen helyet biztosítani számukra. Például szemetet ne tartsunk kertünkben, udvarunkon, az összesöpört levelektől, lenyírt fűszálaktól vagy szalmaféleségektől pedig tisztítsuk meg a terepet, amint lehetséges. Takarításkor koncentráljunk főleg azon helyekre, ahol háziállatunk a legtöbbet tartózkodik – ilyen lehet a terasz vagy a kutyaház. A vadon élő állatok (pl.: mókus, sün, róka) általában hordoznak bolhákat, így ne szoktassuk őket kertünkbe élelem kihelyezésével.

Beltéri bolhák

A tisztaság és a takarítás a legfőbb eszközünk a bolhák elleni küzdelemben. Porszívózzunk rendszeresen, kedvencünk alvóhelyénél legyünk alaposak, és ne felejtsük ki a bútorok, szőnyegek alatti területeket sem. A porszívózás a bolhatojások akár 50 százalékától is megszabadíthatja lakóterünk. Használjunk a célra kifejlesztett terméket a fennmaradó felnőtt és még kifejletlen egyedek kiirtására. Ezek elérhetőek por vagy spray formában is. Kérjük ki állatorvosunk tanácsát, hogy megtaláljuk a környezetünk adottságaihoz legmegfelelőbb készítményt. A bolhák meleg, szappanos vízben megfulladnak, lárváik is elpusztulnak hő hatására, így érdemes függönyeinket, lakástextiljeinket meleg vízbe beáztatni, majd kimosni, esetleg kigőzölni is.  A takarításhoz tartozik kedvencünk eszközeinek, bútorainak rendszeres tisztítása is. Fekhelyeiket mossuk ki hetente egyszer, és az általuk leggyakrabban látogatott helyeket kezeljük bolhairtó készítménnyel. Ne feledkezzünk meg az autó, a kisállathordozó, a garázs vagy a pince tisztán tartásáról sem.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Foresto bolhanyakörv 8 kg feletti kutyának 1x

  Foresto bolhanyakörv 8 kg feletti kutyának 1x

  <p>Szabadalmaztatott eljárás segítségével a hatóanyagok folyamatos, alacsony dózisú felszabadulását teszi lehetővé - akár 8 hónapon keresztül. A kullancsok által terjesztett betegségek átvitelének kockázatát is csökkenti. Alkalmazás előtt kérjük, olvassa el a használati utasítást!</p>

  12 790 Ft helyett:11 490 Ft
 • Foresto bolhanyakörv 8 kg-ig kutya, macska 1x

  Foresto bolhanyakörv 8 kg-ig kutya, macska 1x

  <p>Szabadalmaztatott eljárás segítségével a hatóanyagok folyamatos, alacsony dózisú felszabadulását teszi lehetővé - akár 8 hónapon keresztül.</p> <p>A kullancsok által terjesztett betegségek átvitelének kockázatát is csökkenti. Alkalmazás előtt kérjük, olvassa el a használati utasítást!</p>

  11 690 Ft helyett:10 490 Ft

Kedvencünkön lévő bolhák

Ha környezetünket már ’bolha-mentessé’ tettük, ideje magára a kisállatra koncentrálnunk. Számos bolhairtásra és riasztásra kifejlesztett eszközzel és készítménnyel találkozhatunk: léteznek helyi hatású, havonta alkalmazandó cseppek, vagy heti rendszerességgel használható sprayek. Találunk nyakörveket, samponokat, de szájon át beadandó gyógyszereket is. A legjobb kikérni állatorvosunk véleményét, mielőtt felvásárolnánk az egész boltot. Ne ijedjünk meg, ha célzott sampon vagy spray használata után még látunk élő bolhákat kedvencünkön: minden terméknek kell egy bizonyos idő, mire kifejti hatását. Ahogy említettük, a meleg szappanos víz megöli a bolhákat, és a még kifejletlen egyedeket is, így fürdessük rendszeresen a kutyát. Megelőzéshez repellens hatóanyagú készítményt válasszunk. Hosszú szőrű állatkák esetében pedig mindenképp alkalmazzunk bolhafésűt vagy fésülő kesztyűt, és szabadtéri sétáltatás vagy játék után simogassuk vele végig kedvencünk, mielőtt újra beengedjük a lakásba. Ezzel elősegíthetjük, hogy a még nem bőrbe kapaszkodott bolhák, lárvák és tojások leessenek az állatról. A nyári időszakra, hasznos lehet, ha állatkánk szőrét inkább rövidre nyíratjuk.