Időskori szájhigiénia

Időskori szájhigiénia

Kapcsolódó tünetek:

Fogunk egészségére már gyermekkortól oda kell figyelnünk, idős korban azonban érdemes még nagyobb hangsúlyt fektetni a szájhigiéniára, ínyünk, fogaink védelmére.

Időskori szájhigiénia

A lepedék időskorban gyorsabban rakódhat le, különösen, ha elhanyagoljuk a szájhigiéniát, ami fogszuvasodáshoz, ínybetegségekhez vezet.

A napi fogmosás és fogselyem használat alapvető fontosságú a megfelelő szájhigiénia érdekében. Naponta legalább kétszer mossunk fogat. A fogmosás hatékonyságát elektromos fogkefe alkalmazásával fokozhatjuk. A fogközök tisztítására naponta egyszer használjunk fogselymet. E célból interdentális fogkefét is használhatunk.

Idős korban gyakori probléma a szájszárazság egyrészt a korból adódóan, másrészt pedig különböző betegségek (cukorbetegség), gyógyszerek szedése miatt. A szájüregben ilyenkor kevesebb a nyál, így a baktériumok megtelepedése könnyebb. Szájvizek, speciális fogkrémek alkalmazása, bő folyadékfogyasztás segíthet ezen a problémán.

Járjon félévente rendszeresen fogászati ellenőrzésre a fogak tisztítása, átvizsgálása céljából.

Fogínygyulladás

A fogínygyulladás legnagyobb veszélye abban áll, hogy ínysorvadáshoz, majd a fogak elvesztéséhez vezethet.

Fogínygyulladást a nem megfelelő szájhigiéniai szokások, a rendszertelen vagy nem megfelelő technikájú fogmosás, vagy a fogkő eltávolítás hiánya okozhat. Az íny, a fogak túlzott érzékenysége, fájdalma, ínyvérzés, ínyduzzanat jelezheti a gyulladást. Az íny és a fog között egy tasak jön létre, mely baktériumokkal van teli. Ez gócot képez a szervezetben, így a szervezet egészének működését befolyásolva másodlagos betegségek kialakulásáért is felelős.

Ínysorvadás

Az ínysorvadás általában fogínygyulladásként kezdődik, annak egy súlyosabb fázisa. Az ínygyulladás tünetei jellemzik, romlik a szájkomfort, kellemetlen lesz a lehelet szaga, a fogak egyre érzékenyebbek lesznek a hidegre, a melegre, az édesre. Az íny visszahúzódik, a fogak nyaki része a felszínre kerül, a fogak elmozdulhatnak, elveszíthetjük őket.

Fogínygyulladás, ínysorvadás esetén még fontosabb, hogy betartsuk az alapvető szájhigiéniás szabályokat. Speciális géleket is használhatunk a folyamat megállítására.

Műfogsor Az elsődleges cél saját fogaink megtartása. Ha azonban mégis elveszítettük fogainkat, műfogsorral pótolhatjuk azokat.

Műfogsor viselése során megváltozik a szájüregben lévő baktériumok minősége és mennyisége. A fogpótlás és az íny közötti hézagok ideális táptalajt jelentenek a baktériumoknak a megtelepedésre, szaporodásra. Lepedék, fogkő, plakk képződik, ínygyulladás, de akár a fogbél gyulladása is kialakulhat.

Műfogsor-ápolás

A fogpótlás ápolása ugyanolyan fontos, mint természetes fogaink ápolása. A fogkefével való rendszeres tisztítás mellett szükség van speciális, fogpótlások tisztítására alkalmas készítményekre. A különböző műfogsor tisztító tabletták gyorsan, alaposan tisztítják a szájból kivett fogpótlást, megszűntetik az elszíneződéseket (létezik olyan, amely a nikotin okozta elszíneződések ellen is hatékony), fertőtlenítenek (gombák, baktériumok ellen) és egyben kíméletesek is.

Speciális, fertőtlenítő hatású szájvizek használatával a szájüreg fertőtlenítése is szükséges az ínygyulladások elkerülése érdekében. Figyeljünk oda a még meglévő fogak ápolására, tisztítására is.

2013. december 4.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink