Hüvelyszárazság

2014. július 15.

Ha a hüvelyváladék mennyisége az optimálisnál kevesebb.

Hüvelyszárazság

A hüvely laphámmal borított nyálkahártyájában nincsenek mirigyek. A hüvely membránja hozzájárul a megfelelő mértékű hüvelynyák termeléséhez. A hüvelybemenet körül elhelyezkedő Bartholin-mirigy a méhnyakkal együtt hüvelynyákot választ ki. A hüvelyváladék termelődésére a nők életében jelenlévő hormonális változások jelentős hatással vannak.

A hüvelyszárazság kialakulásának okai

Hüvelyszárazságról akkor beszélünk, ha a hüvelyváladék mennyisége az optimálisnál kevesebb, és a jelenség kellemetlen tünetekkel társul. A hüvelyszárazságot kísérő panaszok: égő, viszkető érzés, fájdalom, kellemetlen érzés közösüléskor, gyakoribb fertőzések.

aholgy301Mivel a hüvelyváladék kiválasztásában a szervezet hormonális egyensúlya kiemelt szerepet játszik, így a kórkép kialakulásának leggyakoribb oka az ösztrogénszint csökkenése. A vagina környéki hámréteg ösztrogén receptorokat tartalmaz. Az ösztrogén hormonális úton szabályozza a hüvelyi területen a sejtek megújulását, vérellátását és a hüvelynyák termelését. Ösztrogén hiány esetén romlik a vérellátás, lassul a sejtmegújulás, kevesebb nyák termelődik, és ez a folyamat sérülékennyé, fertőzésekre hajlamosabbá teszi a hüvelyt. A hüvely pH-ja egészséges nőknél enyhén savas, értéke 3,8 és 4,5 közötti. A savas közeg véd a fertőzések ellen, a hormonális változások kedvezőtlen hatást gyakorolhatnak a hüvely normál kémhatásának egyensúlyára.

A hüvelyszárazság leggyakrabban a változó kort kísérő hormonális változások következményeként alakul ki. A hormonháztartás egyéb zavarai, kemoterápia, röntgen-sugárzás is hatással van a nemi hormonok egyensúlyára. A nem megfelelő női higiénia(túl gyakori irrigálás) is okozhat hüvelypanaszokat. A hüvelyszárazság hátterében álló lelki okokról sem lehet megfeledkezni, ilyenek a stressz és a párkapcsolati problémák.

Hüvelyszárazság kezelése

A hüvelyszárazság panaszainak enyhítésére többféle vény nélkül megvásárolható készítmény is rendelkezésre áll. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a tünetekkel, a kezelést megelőzően mindenképp forduljon nőgyógyászhoz a pontos diagnózis és helyes terápia érdekében.

  • Hormonmentes készítmények. Elérhetőek a piacon, hormont nem tartalmazó, helyileg alkalmazható termékek. A hüvelyi hidratáló krémek hatása, hogy visszapótolja a hüvely nedvességét és ápoló lipidekkel látja el a hámot. Krém és kúp formájában is kapható olyan termék, mely természetes összetevői révén(hialuronsav és gyógynövények) járul hozzá a panaszok megszüntetéséhez. A hialuronsav tartalmú termékek biztosítják vízmegkötő képességük révén a hüvely optimális állapotát. A szövetek nedvességtartalma elősegíti az újrahámosodását, a sejtek osztódását és szövetek rugalmasságának megőrzését.
  • Hormontartalmú készítmények. Ha a hüvelyszárazságot ösztrogénhiány okozza, helyi hormonpótló termékek vény nélkül is elérhetőek a gyógyszertárakban.
  • BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

A hüvelygomba kezelése házilag

A hüvelygomba kezelése házilag

A nők közel 75 százaléka életében legalább egyszer tapasztalja a szúró, viszkető érzést és egyéb kellemetlen tüneteket produkáló hüvelygombát. De mit tegyünk, ha felüti a fejét a betegség? Próbálkozzunk egyáltalán otthoni gyógymódokkal?

A hüvelygomba megelőzése

A hüvelygomba megelőzése

Szomorú tény, de a nők 75 százaléka életében legalább egyszer szenved hüvelygombától. Kezelése viszonylag egyszerű, a panaszok viszont annál kellemetlenebbek. Lássuk, mit tehetünk annak érdekében, hogy esélye se legyen ennek a fertőzésnek.

A hüvelygomba tünetei

A hüvelygomba tünetei

A legtöbb nő életében legalább egyszer szenved hüvelygombától, amelynek sajnos több kellemetlen tünete is van. Ha az alábbi panaszokat észleljük magunkon, akkor ajánlott egy nőgyógyász felkeresése.

Ezért fáj, viszket, ég odalent az együttlét után

Míg a szexuális együttlét egy örömteli, szervezetünkre pozitív hatásokkal rendelkező dolog, bizonyos esetekben előfordulhat, hogy mégis egészségügyi kellemetlenséget vált ki a partnerekben. De mi okozza ezeket, és hogyan szabadulhatunk meg tőlük?

A hüvelygyulladás tünetei, kezelése

A hüvelygyulladás tünetei, kezelése

A hüvelygyulladás a női szervezet egyik leggyakoribb betegsége, Nem véletlenül, hiszen a hüvelyben lévő érzékeny mikrobiológiai egyensúly könnyen borul fel. Nézzük, honnan ismerhetjük fel, és mit tehetünk ellene.