Hüvelyfolyás – okok és kezelés

2016. november 4.

A hüvelyfolyás természetes jelenség mindaddig, amíg a színe, állaga, mennyisége meg nem változik.

Hüvelyfolyás - okok és kezelése

A hüvelyfertőzések a leggyakoribb női megbetegedések egyike, minden esetben forduljon orvoshoz, ha észreveszi a változást!

huvelyfolyas301(1)A normális hüvelyváladék fehér színű, szagtalan és savas, állandóan jelen van, és gátolja a hüvelybe bejutó mikroorganizmusok elszaporodását. A hüvelyben előforduló baktériumok összetételét és mennyiségét számos tényező befolyásolja, például a hormonszint, a táplálkozás, tartós antibiotikum szedése, egyes intim mosakodók gyakori használata, a hüvely túlzott, vagy túl gyakori tisztítása, immunhiányos állapot, stb.

A hüvelyfertőzések gyakori oka, hogy a hüvelyben élő és védelmet nyújtó Lactobacilusok helyett kórokozó baktériumok szaporodnak el.

Hogyan jutnak kórokozók a hüvelybe?

A hüvelyen keresztül távozó menstruációs vér és a végbél közelsége is a fertőzések kialakulását segíti. A nemi életet élő nők hüvelye is folyamatosan ki van téve a fertőzésnek, hiszen a baktériumok a jó vérellátású, meleg környezetben könnyen szaporodnak. Gyakori a fertőzés azoknál a nőknél, akik méhen belüli fogamzásgátló eszközt használnak, vagy gyakran váltogatják szexuális partnerüket.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Lactofeel hüvelygél 7x5ml

    Lactofeel hüvelygél 7x5ml

    <p>A Lactofeel gyors és hatásos segítséget nyújt a leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés, hüvelygyulladás, a bakteriális vaginózis gyógyításában, és segít a betegség újbóli kialakulásának megelőzésében.</p>

    3 739 Ft

Leggyakoribb fertőzések

Bakteriális vaginosis: az egészséges hüvelyflórát alkotó lactobacilusok eltűnnek, így emelkedik a hüvely pH értéke és azok a baktériumok, melyek normál esetben csak kis számban vannak jelen a hüvelyben, elszaporodnak. A fertőzés tünetei: a hüvelyfolyás felerősödése, kellemetlen szagú (halszagú), szürkésfehér színű váladék, mely gyakran viszkető, csípő, égető érzéssel is párosul.

A fertőzésnek ezt a fajtáját nem szabad félvállról venni, nagyon fontos a megfelelő kezelés, hiszen felfelé terjedve méhnyálkahártya-gyulladást, illetve kismedence-gyulladást okozhat.

Hüvelygomba (candida): fokozódó hüvelyfolyás, fehér, túrószerű, általában nem bűzös váladék a jellemző tünet. Hosszabb ideje tartó fertőzés esetén erős viszketés és égő érzés is kísérő tünet lehet. Elsősorban nem nemi úton terjedő betegség, de előfordulhat, hogy fertőződik a partner, azonban ő tünetmentes marad (férfiaknál ritkán okoz panaszt a gombás fertőzés). Ilyenkor ügyelni kell arra, hogy a pingpong effektust elkerüljük és gyógyult félként, partnerünk által ne fertőződjünk újra.

Hogyan kezeljük a hüvelyfolyást?

Amennyiben a hüvelyváladék állagában, színében változást észlel, minden esetben forduljon orvoshoz! A panaszok jellege, a folyás megjelenése, szaga, a hüvelyi pH megmérése, a hüvelyváladék mikroszkópos vizsgálata segíthet azonosítani a kórokozót. A kezelés nem csak a kellemetlen tünetek megszüntetést,hanem a kórokozók elpusztítását, a hüvelyflóra, hüvelyi pH és hüvelynyálkahártya helyreállítását is jelenti.

Előzzük meg a bajt!

A megelőzés érdekében mi magunk is sokat tehetünk hüvelyflóránk védelméért. A hüvely savas kémhatásának fenntartása, a tejsavbaktériumok állományának biztosítására, vagy növelésére többféle készítmény is recept nélkül kapható a drogériákban és patikákban. Érdemes tájékozódni az elérhető krémekről, kúpokról, tablettákról.

A hüvelygyulladás tünetei, kezelése

A hüvelygyulladás tünetei, kezelése

A hüvelygyulladás a női szervezet egyik leggyakoribb betegsége, Nem véletlenül, hiszen a hüvelyben lévő érzékeny mikrobiológiai egyensúly könnyen borul fel. Nézzük, honnan ismerhetjük fel, és mit tehetünk ellene.

kellemetlen intim szagok

Kellemetlen intim szagok

Napjainkban szerencsére már nagyon fontos és természetes az intim higiénia, ám még így is előfordul, hogy ezeken a területeken kellemetlen szagok jelentkeznek. Miért fordulnak mégis elő és mit lehet tenni ellenük?

Az endometriózis – Kialakulásának okai, tünetei és kezelése

Az endometriózis – Kialakulásának okai, tünetei és kezelése

Íme, a legfontosabb tudnivalók az egyre több nőt érintő betegség, az endometriózis kezeléséről, tüneteiről és a kialakulásának okairól.

A hüvelykapszuláról

A hüvelykapszuláról

A hüvelyflóra megváltozására számos tünet és panasz utalhat.

A hüvelygombásodás megelőzése

A kellemetlen, viszkető tüneteket a nők többsége élete során legalább egyszer megtapasztalja.