Hüvelyfolyás – okok és kezelés

2016. november 4.

A hüvelyfolyás természetes jelenség mindaddig, amíg a színe, állaga, mennyisége meg nem változik.

Hüvelyfolyás - okok és kezelése

A hüvelyfertőzések a leggyakoribb női megbetegedések egyike, minden esetben forduljon orvoshoz, ha észreveszi a változást!

huvelyfolyas301(1)A normális hüvelyváladék fehér színű, szagtalan és savas, állandóan jelen van, és gátolja a hüvelybe bejutó mikroorganizmusok elszaporodását. A hüvelyben előforduló baktériumok összetételét és mennyiségét számos tényező befolyásolja, például a hormonszint, a táplálkozás, tartós antibiotikum szedése, egyes intim mosakodók gyakori használata, a hüvely túlzott, vagy túl gyakori tisztítása, immunhiányos állapot, stb.

A hüvelyfertőzések gyakori oka, hogy a hüvelyben élő és védelmet nyújtó Lactobacilusok helyett kórokozó baktériumok szaporodnak el.

Hogyan jutnak kórokozók a hüvelybe?

A hüvelyen keresztül távozó menstruációs vér és a végbél közelsége is a fertőzések kialakulását segíti. A nemi életet élő nők hüvelye is folyamatosan ki van téve a fertőzésnek, hiszen a baktériumok a jó vérellátású, meleg környezetben könnyen szaporodnak. Gyakori a fertőzés azoknál a nőknél, akik méhen belüli fogamzásgátló eszközt használnak, vagy gyakran váltogatják szexuális partnerüket.

Leggyakoribb fertőzések

Bakteriális vaginosis: az egészséges hüvelyflórát alkotó lactobacilusok eltűnnek, így emelkedik a hüvely pH értéke és azok a baktériumok, melyek normál esetben csak kis számban vannak jelen a hüvelyben, elszaporodnak. A fertőzés tünetei: a hüvelyfolyás felerősödése, kellemetlen szagú (halszagú), szürkésfehér színű váladék, mely gyakran viszkető, csípő, égető érzéssel is párosul.

A fertőzésnek ezt a fajtáját nem szabad félvállról venni, nagyon fontos a megfelelő kezelés, hiszen felfelé terjedve méhnyálkahártya-gyulladást, illetve kismedence-gyulladást okozhat.

Hüvelygomba (candida): fokozódó hüvelyfolyás, fehér, túrószerű, általában nem bűzös váladék a jellemző tünet. Hosszabb ideje tartó fertőzés esetén erős viszketés és égő érzés is kísérő tünet lehet. Elsősorban nem nemi úton terjedő betegség, de előfordulhat, hogy fertőződik a partner, azonban ő tünetmentes marad (férfiaknál ritkán okoz panaszt a gombás fertőzés). Ilyenkor ügyelni kell arra, hogy a pingpong effektust elkerüljük és gyógyult félként, partnerünk által ne fertőződjünk újra.

Hogyan kezeljük a hüvelyfolyást?

Amennyiben a hüvelyváladék állagában, színében változást észlel, minden esetben forduljon orvoshoz! A panaszok jellege, a folyás megjelenése, szaga, a hüvelyi pH megmérése, a hüvelyváladék mikroszkópos vizsgálata segíthet azonosítani a kórokozót. A kezelés nem csak a kellemetlen tünetek megszüntetést,hanem a kórokozók elpusztítását, a hüvelyflóra, hüvelyi pH és hüvelynyálkahártya helyreállítását is jelenti.

Előzzük meg a bajt!

A megelőzés érdekében mi magunk is sokat tehetünk hüvelyflóránk védelméért. A hüvely savas kémhatásának fenntartása, a tejsavbaktériumok állományának biztosítására, vagy növelésére többféle készítmény is recept nélkül kapható a drogériákban és patikákban. Érdemes tájékozódni az elérhető krémekről, kúpokról, tablettákról.

Az endometriózis – Kialakulásának okai, tünetei és kezelése

Az endometriózis – Kialakulásának okai, tünetei és kezelése

Íme, a legfontosabb tudnivalók az egyre több nőt érintő betegség, az endometriózis kezeléséről, tüneteiről és a kialakulásának okairól.

A hüvelykapszuláról

A hüvelykapszuláról

A hüvelyflóra megváltozására számos tünet és panasz utalhat.

A hüvelygombásodás megelőzése

A kellemetlen, viszkető tüneteket a nők többsége élete során legalább egyszer megtapasztalja.

Mindent a hüvelyflóráról

A hüvelyflóra fontos szerepet tölt be a kórokozókkal szembeni védelemben.

Hüvelyi fertőzések

Hüvelyi fertőzések

Nincs olyan nő, aki élete során legalább egyszer ne szenvedne hüvelyfertőzéstől.