Ezért tesznek jót a horror filmek egészségünknek

2019. szeptember 6.

Kapcsolódó tünetek:

félelem

A horror filmek megosztják a közönséget, de mindenkiben hasonló élettani hatást váltanak ki. A félelem szülte reakciókat a legtöbben negatívnak élik meg, pedig kifejezetten pozitív hatással lehetnek szervezetünkre és mentális egészségünkre.

Ezért tesznek jót a horror filmek egészségünknek

Ezért tesznek jót a horror filmek egészségünknek

Évezredekkel ezelőtt őseinknek vadászniuk és gyűjtögetniük kellett ahhoz, hogy fenntartsák önmagukat és családjaikat, sok volt a veszélyforrás, és a halállal fenyegető szituációk is gyakrabban fordultak elő. Éppen ezért az éberség igényét eltároltuk a DNS-ünkben. Félelmetes filmeket nézve szervezetünk ősi ösztöneink és a génjeinkbe táplált védekező reakciók alapján cselekszik, ez pedig jótékony hatással van egészségünkre nézve.

Elsősorban a stresszhelyzet szülte adrenalinlöketben mutatkozik meg a horror témájú filmek hatása. Nem csak a légzés vagy a pulzus emelkedik ilyenkor, de a félelem miatt az érzékszervek is kiélesednek, felgyorsul a szemmozgás. A szem próbál tájékozódni, és keresi a színeket, ezt pedig több filmben is kihasználják. Ami a hallást illeti: a jellegzetes, aláfestő hang csak a felszín, emellett olyan alacsony frekvenciájú hangokat is elrejtenek a filmekben, melyeket ugyan hall az ember, de nem tudatosít. Így csak azt érzi, hogy egyre nyugtalanabb, de fogalma sincs, hogy ezt mi okozza. Az adrenalin a depresszió leküzdésében is segíthet, hiszen a hosszú ideig tartó levertség gyakran együtt jár abnormálisan alacsony adrenalinszinttel. A filmek generálta stressz kifejezetten jót tesz a hangulatingadozásban szenvedőknek, hiszen a szomorúság vagy kilátástalanság érzése is csökken ilyenkor.

Másodsorban az agy horror filmekre adott válaszreakciója is pozitív hatással van szervezetünkre. A stresszhelyzetre agyunk működése felgyorsul, az anyagcsere is nagyobb fokozaton égeti a kalóriát, így egy 90 perces filmmel akár egy 30 perces sétát is kiválthatunk. Az agyunk mindemellett dopamint és serotinint kezd termelni, ami segíti immunrendszerünk megfelelő működését.

A boldog házasság tudományos titka

A boldog házasság tudományos titka

A boldog házasságról mindenkinek megvan a saját véleménye, és a környezetünkből is sok hasznos tanácsot kaphatunk a mindennapokban. Úgy tűnik azonban, hogy a tudományos recept nagyban különbözik az általánosan elfogadott követelményektől.

A vonzó emberek 10 közös tulajdonsága

A vonzó emberek 10 közös tulajdonsága

Vannak olyan emberek, akik mindig a buli középpontjában állnak, nem bírunk betelni velük, ugyanis mindig jó velük együtt lenni. De ez miért van? Miért ilyen ellenállhatatlanok és vonzóak? Íme, a legkedveltebb tulajdonságaik.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában