Honnan tudhatom, hogy allergiás vagyok?

2018. augusztus 23.

Ma már rengeteg ember allergiás, és szinte mindenkinek van olyan ismerőse, aki szenved tőle. De vajon miből sejthetjük, ha mi is az érintettek közé tartozunk?

Honnan tudhatom, hogy allergiás vagyok

Honnan tudhatom, hogy allergiás vagyok

Az allergia a szervezet szokatlan és túlzott védekező mechanizmusának beindulása bizonyos anyagokkal való érintkezés esetén. A más-más szerveket érintő és más-más okok által kiváltott allergiaféléknek számos különböző tünetük van. Bár valóban sokan vannak köztünk, akik legalább egy allergénre érzékenyen reagálnak, előfordulhat az is, hogy az általunk allergiás reakciónak vélt kiütések vagy vissza-visszatérő megfázásos tünetek mégsem azok, aminek tűnnek. A legtöbb allergia teszt pontosan emiatt a vérben lévő antitestek mennyiségét vizsgálja, kutatva a szokatlanul magas értékek után.

A legtöbb, emberek által allergiának hitt tünet és fizikai jelenség vizsgálatakor gyakran kiderül: nem allergiás az illető, valami más váltja ki a tapasztalt problémákat. Az okok között elől áll a stressz és túlhajszoltság, de gyakori az is, hogy ételérzékenységet gondolunk allergiának. Bár egyáltalán nem tudjuk minden esetben hajszálpontosan elválasztani egymástól az allergiás és a más okok által kiváltott tüneteket, azért létezik pár általános irányvonal, amelyet követhetünk, ha allergiára gyanakszunk.

Számos esetben segít, ha világosan és alaposan listába szedjük a tüneteket. Ez például igen egyértelmű eredményekre vezethet egy visszatérő, elhúzódó megfázásnak hitt allergia esetében. Ha tüneteink között lázat, zöldre vagy sárgára színeződött nyálkát és izomfájdalmat is tapasztaltunk, valóban egy kitartó és múlni nem akaró betegség állhat a háttérben. Ugyanakkor az átlátszó, színtelen váladék, a gyakori tüsszentés, és a torokban, az orrban vagy a fülekben érzett viszkető érzés mind-mind utalhatnak inkább allergiára.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Rhinospray Plus orrspray 10ml

    Rhinospray Plus orrspray 10ml

    <p>A Rhinospray plus oldatos orrspray az orrnyálkahártya duzzanatának mérséklésére szolgál meghűlés vagy szénanátha esetén. Ezen kívül orrmelléküreg- és középfül-gyulladásban az izzadmány kiürülésének elősegítésére is alkalmazható.</p>

    2 479 Ft

Figyeljük tüneteink időzítését és időtartamát is. Egy- két napig vagy inkább hetekig tart az a bizonyos megfázás? Utána esetleg nyomtalanul múlik el, pedig nem csináltunk semmit másképp? Az időtényezők fontos támpontot adhatnak orvosunknak is, ha segítség miatt hozzá fordulunk.

Ételallergia esetében fontos megjegyeznünk, hogy a valóban allergia által kiváltott, testünk által adott reakció nem csak a bélrendszerre van hatással, így egy egyszerű puffadás, gyomorgörcs vagy hasmenés nem jelent allergiát. Az ilyen, csak a gasztrointesztinális rendszerben megjelenő panaszokat okozhatja azonban ételérzékenység, intolerancia vagy ételmérgezés is. Az allergiás reakció ezzel szemben – mivel testünk védekezik az anyag ellen –szervezetünk több különböző rendszerében is megjelenik, így legtöbbször valamiféle kiütést vagy légzési panaszt is okoz.

A különböző bőrfelületen előforduló jelenségek is komoly fejtörést okozhatnak, hiszen egy-egy krém vagy kozmetikum esetében akár több tucat összetevőről is beszélhetünk. De még ha kellemetlenséget – kiütést, viszketést, pirosságot – is tapasztalunk, különbség van az allergia és a pillanatnyi irritáció között. Ilyen estekben keressük fel orvosunkat, vagy kérjünk teljes allergia vizsgálatot ezzel foglalkozó szakembertől, és mindenképp kerüljük a panaszokat okozó anyagot.