Hólyaghurut – Okok, tünetek és kezelés

hólyaghurut

Kapcsolódó tünetek:

Mi a hólyaghurut? A legtöbben saját tapasztalatból tudják, hogy milyen fájdalmas lehet a hólyaghurut, ami egy viszonylag gyakori betegség. Egy közvélemény-kutatás alapján minden harmadik nő szenvedett már hólyaggyulladástól, míg a férfiak esetében ez a szám sokkal alacsonyabb. Leggyakoribb esetben különböző baktériumok, vírusok, paraziták vagy gombák fertőzik meg a húgyutakat. A kórokozók a húgycsövön át jutnak a húgyhólyagba. Az orvosok két típusát különböztetik meg:
  1. Nem komplikált húgyhólyaggyulladás
Akkor beszélünk erről a fajtáról, ha olyan páciensnél alakul ki a betegség, aki nem tartozik a rizikócsoportba.
  1. Komplikált húgyhólyaggyulladás
Ez a típusú hólyaghurut olyan személyeknél alakul ki, akiknél több olyan tényező található meg, ami növeli a betegség kialakulásának az esélyét. Ezek az alábbiak lehetnek:
  • Legyengült védekezőképesség
  • A szervezet immunreakciójának elnyomása különböző gyógyszerek hatására
  • A húgyutak beszűkülése
  • Vesicoureteralis reflux, aminek következtében a vizelet egy része visszaáramlik a húgyvezetékbe
  • Zavar a hólyag működésében
Kiváltó okok A hólyaghurut egyik leggyakoribb kiváltója az emberi bélflórában megtalálható E. coli baktérium. További kórokozók lehetnek az úgynevezett Proteus mirabilis, Staphylococcus, Streptococcus, Klebsiella vagy különböző gombák – például a Candida. Ritkább esetekben vírusok vagy paraziták is okozhatják, néha pedig bizonyos gyógyszerek is kiválthatják a betegséget. Férfiak esetében a prosztata gyulladása vezethet hólyaghuruthoz. Kockázati tényezők lehetnek:
  • Gyenge védekezőképesség
  • Bizonyos anyagcserezavarok
  • Intim együttlét során is bejuthatnak a kórokozók a húgycsőbe, majd a húgyhólyagba
  • Várandósság alatt megváltozik a hormonháztartás, aminek hatására a húgycső kitágul, így könnyebben be tudnak jutni a bacilusok
  • Maradék vizelet a hólyagban
  • Állandó katéter
Tünetek A legtipikusabb panaszok közé tartozik a fájdalom és az égető érzés pisilés közben, továbbá a gyakori vizelési inger és az erős alhasi fájdalom is utalhat hólyaghurutra. Ezeken kívül a vizelet szaga is intenzívebb, zavaros, akár véres is lehet. Kezelés Bakteriális fertőzés esetén az antibiotikumok szedése hoz javulást, a tünetek viszonylag gyorsan elmúlnak. A leggyakrabban adott gyógyszerek foszfomicint és nitrofurantoint tartalmaznak. Legtöbb esetben háromtól tíz napig szükséges szedni az antibiotikumot, azonban már olyan készítmények is léteznek, melyeket mindössze egyszer kell bevenni. Fontos, hogy mindig az orvos utasításai alapján szedjük az adott gyógyszert, ugyanis ha túl korán hagyjuk abba, visszatérhet a fertőzés. Az antibiotikum szedésének második napján már számottevően enyhülnek a panaszok, három vagy öt nap után pedig már a vizeletből vett minta is jó értékeket mutat. Amennyiben gomba okozza a hólyaghurutot, akkor gombaölő készítményeket fog felírni az orvos. Erős fájdalom esetén görcsoldó szedése is javasolt. Nem komplikált húgyhólyaggyulladás esetén az ibuprofen tartalmú fájdalomcsillapítók is hatékonyak lehetnek. További gyógyszerek szedése kapcsán kérje ki orvosa véleményét.

2019. június 27.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek