Hogyan védjük meg kedvencünket a kullancsoktól?

2018. május 18.

A hirtelen jött tavaszi felmelegedés a vérszívók szaporodásának is kedvez, és nagyban felgyorsítja a folyamatokat. Azonban mielőtt nekivágnánk az erdőnek, tájékozódjunk a kedvenceinket megtámadó élősködők elleni védekezésről.

Hogyan védjük meg kedvencünket a kullancsoktól?

Hogyan védjük meg kedvencünket a kullancsoktól?

Kis barátainkat nem kell feltétlen szobafogságra ítélnünk a védelem érdekében. A kullancsok ellen ma már gyógyszerek és eszközök széles választéka áll rendelkezésre, melyekkel könnyedén valósíthatjuk meg a folyamatos védekezést a vérszívókkal szemben. Tartsuk észben a megoldás keresése közben, hogy minden állatkánál más-más módszer lehet a leghatékonyabb, ezt egyedileg kell kitapasztalnunk.

Az egyik legelterjedtebb megelőzési mód a rácseppenthető oldatok használata, melyek repellens, tehát távoltartó hatással bírnak. Az oldatot havi rendszerességgel kell használni a gerinc és lapockák mentén, a szőrt széthúzva kell az állat bőrére cseppenteni belőle. A felszívódó oldat a faggyúmirigyekben raktározódva, onnan pedig a bőrre és a szőrre jutva védi állatkánkat a következő hónap alatt. A legtöbb készítmény a repellens hatás mellett csökkentheti a csípések okozta gyulladásos reakciót, valamint a kullancsok által terjesztett betegségek kialakulásának kockázatát is. A megfelelő hatóanyagokkal rendelkező oldat kiválasztásához kérje ki állatorvosa tanácsát!

Hatékony lehet még a kullancs elleni nyakörvek használata, bár elhelyezkedéséből adódóan ez főleg a feji és nyaki részt védi inkább. A nyakörvnek érintkeznie kell a bőrfelülettel, hogy a megfelelő anyagokat a szőrére és bőrére juttathassa. Figyeljünk rá, hogy két ujjunk beférjen a nyakörv alá, biztosítva ezzel a kényelmes viseletet, és tartsuk szemmel kedvencünk a nyakörv viselése közben is. Ha allergiás reakciót észlelne – például intenzív vakarózás –, vegye le a nyakörvet, és kérje ki állatorvos véleményét!

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Foresto bolhanyakörv 8 kg feletti kutyának 1x

  Foresto bolhanyakörv 8 kg feletti kutyának 1x

  <p>Szabadalmaztatott eljárás segítségével a hatóanyagok folyamatos, alacsony dózisú felszabadulását teszi lehetővé - akár 8 hónapon keresztül. A kullancsok által terjesztett betegségek átvitelének kockázatát is csökkenti. Alkalmazás előtt kérjük, olvassa el a használati utasítást!</p>

  12 790 Ft helyett:11 490 Ft
 • Foresto bolhanyakörv 8 kg-ig kutya, macska 1x

  Foresto bolhanyakörv 8 kg-ig kutya, macska 1x

  <p>Szabadalmaztatott eljárás segítségével a hatóanyagok folyamatos, alacsony dózisú felszabadulását teszi lehetővé - akár 8 hónapon keresztül.</p> <p>A kullancsok által terjesztett betegségek átvitelének kockázatát is csökkenti. Alkalmazás előtt kérjük, olvassa el a használati utasítást!</p>

  11 690 Ft helyett:10 490 Ft

A kullancs elleni sprayket már kölyökkorú állatokon is alkalmazhatjuk. Márkától, hatóanyagtól, állatfajtól függően különböző ideig biztosítanak védelmet a vérszívókkal szemben, és legtöbb típusa nem csak riasztó, hanem irtó hatással is rendelkezik, így használatuk célszerű akkor is, ha már megtörtént a baj, és kullancsot találtunk kedvencünkön.

Az ultrahangos kullancsriasztó készülék is jó választás lehet a gazdiknak. Mivel vegyi anyagok kibocsátása nélkül biztosít védelmet háziállataink számára, környezet- és állatbarát megoldást nyújt az élősködők távoltartására. Nagy előnye, hogy minden fajtájú- és korú állatka esetében használható, sőt, stresszre érzékeny, vemhes, öreg és beteg vagy betegségből felépülő kedvenceinket sem zavarja. A kis nyakörvre csíptethető készülék különböző frekvenciájú ultrahangok kibocsátásával zavarja a kullancsokat és bolhákat, miközben sem az emberek, sem az állatok számára nem káros és nem kellemetlen.