Hogyan tüntessük el a körömgombát?

2016. augusztus 15.

Kapcsolódó tünetek:

köröm elváltozások

Szerencsére már létezik megoldás a körömgomba leküzdésére.

Támad a körömgomba!

A gombák leginkább a meleg, nedves helyeket kedvelik, így a gombás körömfertőzés melegágyai az uszodák, strandok, nyilvános zuhanyzók. Ezen kívül könnyen megfertőződhetünk közös törölköző vagy körömolló, papucs használatától is és az is kedvez a kórokozók terjedésének, ha olyan lábbelit viselünk, amelyben a lábunk nem szellőzik. A betegség kétszer gyakoribb férfiaknál, mint a nőknél, és háromszoros gyakorisággal fordul elő cukorbetegeknél, ugyanakkor a kor előre haladtával is növekszik a gombás fertőzésre való hajlam. Ha körmünkön azt vesszük észre, hogy megvastagodott, rétegződött, feltöredezett, deformálódott vagy besötétedett, akkor bizony a körömgombának sikerült megtapadnia. A nehezen vágható körmök gyakran el is válhatnak a körömágytól, vagy megjelenhet rajtuk fehér vagy sárgás folt is.

Hogyan kezelhető?

A kezeletlen körömgomba nem múlik el magától, tévhit, hogy a beteg körömrész eltávolításával, lereszelgetésével megszüntethető a fertőzés, ezért nagyon fontos, hogy kikezeltessük. Az sem megoldás, ha otthon, házi szerekkel próbálkozunk, már csak azért sem, mert a fertőzést könnyen átvihetjük testünk más területeire is, ugyanakkor olyan szövődmények kialakulását kockáztatjuk, mint az ekcéma, az orbánc vagy visszérgyulladás.

Closeup photo of a female feet at spa salon on pedicure and manicure procedure - Soft focus image

Mindenképpen forduljunk szakorvoshoz, aki megvizsgálja a beteg körmöket, szükség esetén mintát vesz és ezt laboratóriumban kitenyésztve megállapítja a kórokozó típusát, amely alapján gyógyszert írt fel. A szájon át szedhető gyógyszerek az újonnan növő körmöt védik a fertőzéstől, ám legalább 3-6 hónapon keresztül kell őket szedni, és még akkor sem lehetünk biztosak a teljes gyógyulásban. Léteznek ecsetelők, krémek is, a patikákban kapható teafa-illóolaj, grapefruitmag-cseppek, melyekkel a kezdeti stádiumban elcsíphető a fertőzés, de előrehaladott állapotban már többnyire nem elegendőek a teljes gyógyuláshoz.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Amorolfin Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk 2,5ml

    Amorolfin Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk 2...

    <p>Az Amorolfin-Teva-t a legfeljebb 2 körmöt érintő, a köröm felső vagy oldalsó részére korlátozódó gombás körömfertőzések kezelésére használják. Az Amorolfin-Teva hatóanyagként amorolfint tartalmaz (hidrokloridsó formájában), amely a gombaellenes gyógyszerek csoportjába tartozik.</p>

    4 979 Ft

Körömgomba gyilkos módszer: a lézer

A lézeres körömgomba eltávolítás nagy előnye, hogy gyors, biztonságos és rendkívül hatékony lehetőség a gombás fertőzés helyi kezelésére. A speciális, nagy energiájú Nd-YAG lézer sérülés és fájdalom okozása nélkül pusztítja el a körömben és a lágyrészben lévő gombákat.  A kezelést 4-6 hetente, általában 5-7 alkalommal kell ismételni. A kezelés során a köröm és annak környezete felmelegszik, kis meleg csipkedés érezhető, de egyáltalán nem fájdalmas, nincsenek mellékhatásai vagy szövődményei.  Az eredmény kézen 2-3, míg lábon átlagosan 3-6 hónapon belül látható és a gyógyulás esélye a lézeres körömgomba eltávolítás módszerével 80-90%-os.

A körömgomba megelőzése

A körömgomba megelőzése

A körömgomba egy viszonylag elterjedt betegség, számos helyen el lehet kapni, de legfőképp ott, ahol nedves és meleg a levegő. Szerencsére azonban sok mindent tehetünk a megelőzése céljából.

Az egészséges és erős körmök 7 titka

Az egészséges és erős körmök 7 titka

Tippjeinknek hála végre búcsút inthetünk a gyenge, töredezett körmöknek, melyek mindig a legrosszabb pillanatban képesek letörni vagy beszakadni.

7 tipp, hogyan szokjunk le a körömrágásról

7 tipp, hogyan szokjunk le a körömrágásról

Mindenkinek vannak rossz szokásai, de talán a körömrágás az egyik legidegesítőbb. Gyakran unalomból vagy stresszes szituációkban kezdjük el. De vajon mit tehetünk, ha le akarunk erről szokni? Az alábbi tippek segíthetnek.

Benőtt köröm kezelése házilag

Benőtt köröm kezelése házilag

Kevés kellemetlenebb dolgot ismerünk a benőtt körömnél, hiszen rettentően fájdalmas és még vérezhet is. Lássuk, milyen házi gyógymódok léteznek erre a problémára.

Körömgomba télen

Körömgomba télen

Az időjárást tekintve ismét elérkezett a zárt cipők ideje, melyekben elrejthetjük a lábainkat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne kellene már a lábápolással foglalkoznunk.